ABD ve Filipinler, Güney Çin Denizi'nde ilk kez gerçek füzelerle tatbikat yaptı

Çin de nükleer cephanesini rekor seviyede artırmayı hedefliyor

Washington, tatbikatta kullanılan HIMARS füze sistemlerini Ukrayna'ya da tedarik ediyor (AFP)

Güney Çin Denizi'nde gerginlik tırmanıyor. ABD ve Filipinler, bölgede şimdiye kadarki en büyük füze salvosunu yaparken, Çin de nükleer cephanesini rekor seviyede artırmayı hedefliyor.

ABD ve Filipinler, Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı'nın yakınındaki tartışmalı sularda düzenledikleri en büyük savaş tatbikatı kapsamında, çarşamba günü füze atışları gerçekleştirdi.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, iki ülkenin düzenlediği ortak tatbikatlarda ilk kez gerçek mermiler kullanıldı.  

ABD ordusu, Filipinler Donanması'na ait olan ve görevden alınan eski bir savaş gemisini hedef olarak belirleyip, gemiye Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) füzeleriyle ateş etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tatbikatta batırılan gemi, Filipinler'e yaklaşan bir düşman savaş gemisi olarak hedefe dönüştürülmüştü.

F-16 savaş jetleri ve AH-6 Apache saldırı helikopterlerinin yanı sıra Filipinler Hava Kuvvetleri'ne ait FA-50 jetleri de tatbikatlara katıldı.

ABD Donanması'nın halkla ilişkiler sorumlusu Albay Nick Mannweiler, "Bu sabah Hollywood efektleri yok. Bu eski usül tatbikat" dedi.

Filipin ordusundan Tümgeneral Marvin Licudine ise tatbikatların, "yeni bir potansiyeli ortaya koyduğunu, iki ülkenin ordusunun gücünü tazelediğini ve aynı zamanda ittifakı sağlamlaştırdığını" söyledi.

Tatbikatların gerçekleştirildiği Filipinler'deki Luzon Adası, Tayvan'a yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta.

11 Nisan'da başlayan ve Filipincenin temelini oluşturan Tagalog dilinde "omuz omuza" anlamına gelen "Balikatan" adlı tatbikat programında toplamda 12 bin 200 Amerikalı, 5 bin 400 Filipinli, 111 Avustralyalı asker yer alıyor. Tatbikatlar, 28 Nisan'da sonlanacak.
 

Öte yandan Çin'in de nükleer cephanesini rekor seviyede artırmayı planladığı bildirildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI), verilerine göre Pekin yönetiminin halihazırda yaklaşık 350 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Buna kıyasla Rusya'nın 4 bin 477, ABD'ninse 3 bin 708 nükleer savaş başlığı var.

Fakat Pentagon'un kasımda paylaştığı raporda, Çin'in savaş başlığı sayısını 2035'e kadar 1500'e çıkarabileceğine dikkat çekilmişti.

ABD Donanması'na ait Donanma Savaş Koleji'nden (NWC) akademisyen David Logan, AFP'ye açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Çin, nükleer güç kapasitesinde tarihindeki en önemli büyümeye ve modernizasyona gidiyor.

MIT'den Eric Heginbotham ise söz konusu adımlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Çin nükleer caydırıcılık kapasitesine sahip bir ülkeden, dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücüne dönüşecek. 

Ancak Pekin yönetimi, nükleer kapasitenin "ulusal güvenlik için gerekli asgari seviyede tutulduğunu" savunuyor. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya lideri Vladimir Putin'le geçen ay yaptığı görüşmede, dünyada asla nükleer savaş yaşanmaması gerektiğini de söylemişti.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini izleyerek Tayvan'ın bağımsızlık iddiasını tanımayım, adanın kendisine ait olduğunu öne sürüyor. 


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU