WWE, tanıtım videosunda Auschwitz'i gösterince ortalık karıştı

Rey Mysterio'nun oğluyla yaptığı maç öncesiyle ve sonrasıyla çok konuşuldu

Dövüşün tanıtım videosu, sosyal medyada da tepki topladı (Reuters / @DuhPeaceInc / Twitter)

ABD'nin profesyonel güreş eğlence şirketi World Wrestling Entertainment (WWE), maç tanıtımında Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nda kurduğu Auschwitz-Birkenau toplama kampının görüntüsünü paylaşınca tepki topladı.

WWE söz konusu görüntüyü, "Rey Mysterio" takma adıyla tanınan 48 yaşındaki Oscar Gutierrez'in, "Dominik Mysterio" ring adıyla bilinen 26 yaşındaki oğlu Dominic Gutierrez'le pazar günü yaptığı karşılaşmanın tanıtımında kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin yayımladığı tanıtım videosunda, Dominik Mysterio'nun babasına "Bunun benim için oyun olduğunu mu sanıyorsun? Ben hapis yattım ve hayatta kaldım" sözleriyle meydan okuduğu görülüyor.

Daha sonraki karedeyse ekrana bir saniyeliğine Auschwitz-Birkenau toplama kampının görüntüsü geliyor.

Polonya'nın Oświęcim (Nazi işgali altındaki adıyla Auschwitz) kasabasında kurulan toplama kampında 1,3 milyon kişi öldürülmüştü. Zorla çalıştırılan ve ağır işkence görerek hayatını kaybeden bu kişilerden yaklaşık 1,1 milyonu Yahudilerden oluşuyordu.
 


WWE'den bir yetkili, gelen tepkilerin ardından ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post'la (WP) iletişime geçip, görüntünün "kurgu hatasından kaynaklandığını" savunarak özür diledi.

Kimliği paylaşılmayan yetkili, "Görüntünün içeriğiyle ilgili hiçbir bilgimiz yoktu. Öğrenir öğrenmez kaldırdık" dedi. Şirket daha sonra videodaki kareyi, bir hapishanedeki dikenli tellerin görüntüsüyle değiştirdi.

Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Müzesi'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımdaysa WWE'nin videosu ve açıklaması eleştirildi. 
 


Auschwitz'in görüntüsünün bir WWE maçının tanıtımı için kullanılmış olmasını "kurgu hatası" diye nitelemek zor. Muazzam bir insanlık trajedisinin sembolü haline gelen bir yeri kötü amaçla kullanmak utanmazlıktır ve Auschwitz'in tüm kurbanlarının anısına hakarettir.

WP'ye konuşan Minnesota Üniversitesi'nden tarihçi Natalie Belsky ise şu değerlendirmeyi yaptı: 

Holokost'la ilgili görüntüleri eğlence amaçlı kullanmak, yaşananları küçümsemek ve bunların ne kadar korkunç olduğunu kabul etmemek şeklinde görülebilir.


Independent Türkçe, Washington Post, NBC 

DAHA FAZLA HABER OKU