Fransa'da protestocular, dünyanın en büyük yatırım şirketinin ofisini bastı

"İşçilerin parasını, emeklilik maaşlarımızı alıyorsunuz"

Reuters, protestocuların yaklaşık 30 dakika süren eylemden sonra binayı terk ettiğini bildirdi (Reuters)

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformuna karşı ayaklanan protestocular, yatırım şirketi BlackRock'ın başkent Paris'teki ofisini bastı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, eylemcilerin perşembe günü şirketin ofisine ellerinde işaret fişekleri ve sis bombalarıyla girdiği görüldü.

Aralarında farklı işçi sendikalarının temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 100 kişilik grup, şirketin ofisinin bulunduğu binanın ilk katından içeri girerek protesto düzenledi.

Gösteriye katılan Dayanışma Sendikası'nın (SUD) sözcüsü Jerome Schmitt, Fransız haber kanalı BFM-TV'ye şunları söyledi: 

Bu eylemin anlamı gayet açık. BlackRock'ın genel merkezine giderek onlara şunu söylemiş olduk: 'İşçilerin parasını, emeklilik maaşlarımızı alıyorsunuz.'

ABD merkezli BlackRock, dünyanın en büyük global yatırım yönetim şirketi. 31 Aralık 2022 itibarıyla 8,6 trilyon dolara yakın varlığı yöneten dev firmanın, Fransa'yı ayağa kaldıran emeklilik reformu tasarısıyla doğrudan bir ilgisi bulunmuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan protestocu Françoise Onic, özel emeklilik fonlarını yönettiği gerekçesiyle işçilerin şirketi hedef aldığını söyledi.

Fransa'nın en büyük sendikası Genel Emek Konfederasyonu'ndan (CGT) protestoya katılan temsilcilerse, ülkedeki birçok sorunun Macron yönetiminin kapitalist ekonomi politikalarından kaynaklandığını savundu.

Macron hükümetinin tartışmalı reform yasasında, 62 olan mevcut emeklilik yaşının 1 Eylül itibarıyla kademeli şekilde her yıl 3 ay yükseltilmesi planlanıyor. Buna göre emeklilik yaşının 2030'da 64'e çıkması öngörülüyor.
 


Senato'dan 9 Mart'ta onay alan reform planının, başta Ulusal Meclis'te de oylamaya sunulması bekleniyordu. Ancak Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokarak, tasarıyı mecliste oylamaya sunmadan 16 Mart'ta geçirdi. Bunun üzerine ülkede yeni bir protesto dalgası daha başladı.

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) kurucusu Jean-Luc Melenchon da perşembe günkü gösterilere eğitim, enerji ve ulaşım sektörlerindeki çalışanların grevine destek vermek için katıldı. 
 


İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gösterilerde şimdiye kadar 154 polisin yaralandığını ve 111 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Sendikalarsa protestolara yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığını açıklarken, yurttaşları 13 Nisan'da yeniden sokağa inmeye çağırdı.


Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU