İsrail, Suriye'deki hedeflerini belirlemek için tüm casusluk araçlarını sahaya sürdü

Tel Aviv hava sahasına giren ve yeni caydırıcılık denklemini karıştıran İHA, İran'ın Suriye'de askeri danışmanlarının öldürülmesi karşısında el kolu bağlı kalmayacağına dair verdiği bir mesajdı

İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Uzay İdaresi: Ofek13 uydusu karanlıkta fotoğraf çekebiliyor ve bulutların ardını görebiliyor / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu, pazar akşamı, Golan Tepeleri yönünden İsrail topraklarına giren bir insansız hava aracının (İHA) bomba mı taşıdığı yoksa casusluk amaçlı mı kullanıldığına dair ayrıntıları halen gizliyor.

Ancak İsrail'in tahminlerine göre İran yapımı sofistike bir model olan İHA, İsrail'in geçen hafta Suriye'ye art arda düzenlediği ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan (DMO) iki subayın öldüğü saldırılara bir misillemeydi.

İsrailli askeri bir yetkili, İsrail ordusunun İHA'yı takip ettiğini ve düşürdüğünü açıkladı.

Aynı yetkili, Hizbullah ve İran'ın Suriye üzerinden İsrail'in kuzey sınırından bir İHA savaşı başlatmasından korkulduğunu vurgulayarak İHA'nın İsrail hava sahasında mesafeler kat ederek Tiberya'ya kadar ulaştığını söyledi.

Yetkili, İHA'nın modelinin, yarattığı tehlikenin boyutunun ve İsrail hava sahasına girme amacının bombalı saldırı düzenlemek mi, yoksa istihbarat ve bilgi toplamak mı olduğunu öğrenmek için çeşitli elektronik araçlarla İHA'nın parçalarına zarar vermeden vurulması talimatı verildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, bu makalenin yazıldığı sırada İHA'nın İran'a ait olduğunu henüz teyit etmezken yetkililerin açıklamalarına göre bu tür İHA'larla mücadele yollarının ayrıntıları ve riskleri güvenlik ve istihbarat teşkilatları tarafından gizli tutulacak.

Geçmişte Suriye üzerinden başta olmak üzere İsrail'in kuzey sınırından giren İHA'ların aksine söz konusu İHA, İsrail'in 20-25 kilometre içlerine kadar girmiş ve sınırdan geçtiği anda tespit edilememiştir.

İHA'nın Golan Tepeleri üzerinden uçtuğu ve ardından Taberiye (Kinneret) Gölü'nün kuzeyine doğru uçuşuna devam ettiği tahmin ediliyor.

İsrail ordusu, İHA'yı Taberiye Gölü üzerindeyken keşfederken güvenlik ve istihbarat servisleri tarafından incelenebilmesi için hemen düşürülmemesi kararı aldı.


Megiddo Kavşağı Olayı Suriye'deki yangını körükledi

Detaylarının büyük kısmı askeri istihbarat servisleri tarafından gizli tutulan Megiddo Kavşağı Olayı gerçekleştiğinden bu yana İsrail'in askeri ve siyasi kurumlarının öfkesi halen geçmedi.

Olayda kuzey sınırından yakalanmadan ülkeye sızan bir genç, sınırdan 70 kilometre uzaklıktaki Megiddo bölgesine geldi, burada patlayıcılar yerleştirdi ve ardından yine kuzeye dönerek Lübnan topraklarına girmeye çalıştı.

Ancak Lübnan topraklarına girmeye çalışırken yakalanan gencin üzerinde büyük miktarlarda patlayıcı taşıdığının tespit edilmesi, kuzey sınırlarını, yani Lübnan ve Suriye'yi alarma geçirdi.

'Megiddo Kavşağı Olayı' adıyla bilinen saldırının detayları İsrail Araştırma Merkezi tarafından gizli tutuluyor.

İsrail basınında yer alan tüm haberlerde, Lübnanlı genç bir adamın ülkeye sızdığından bahsediliyordu.

İsrail güvenlik servisleri, Hizbullah'ın Lübnan'dan yürüttüğü faaliyetlerle İran ve Hizbullah üyelerinin Suriye'den yürüttüğü faaliyetleri birbirinden ayırmıyor.

İsrail basını, İran'ın Hizbullah ve diğer örgütlerin askeri yeteneklerini Suriye üzerinden güçlendirdiğini ve böylece Suriye'nin İsrail'e bombalı saldırılar için bir merkez haline geldiğini vurguladı.


İHA, yeni caydırıcılık denklemini karıştırdı

İsrailli uzmanlar ve askeri yetkililer, Suriye'deki olayları ve kuzeydeki sınır bölgesini Megiddo Kavşağı Olayı ile birlikte ele alırken bu olay, İsrail'e bir darbe olarak değerlendirdiler.

Bazıları sadece Hizbullah'tan değil, Suriye'den de intikam alınması çağrısında bulundular.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu, bir güvenlik yetkilisinden Suriye'ye yönelik aralıksız ve yoğun bombardımanın Megiddo Kavşağı Olayına bir misilleme olduğunu söylediğini aktardı.

Yetkiliye göre İsrail, Hizbullah'a ve İran'a, Suriye'deki İranlı komutanların nerede olduğuna ve onları nasıl hedef alacağına dair doğru istihbarat bilgilerine sahip olduğu mesajı vermek istedi.

İsrail basını, Megiddo Kavşağı'na patlayıcı yerleştiren gencin Hizbullah üyesi olduğunu ve Lübnan'dan geldiğini söylerken İsrail halkı "Peki ordu neden Suriye'yi bombaladı?" sorusunu sordu.

Bir askeri uzman, bu soruya İsrail'in Hizbullah ve Lübnan ile gerilim yaşamaktan kaçındığını söyleyerek yanıt verdi.

Uzmana göre Lübnan'dan verilecek herhangi bir karşılık bölgede gerginliğin fitilini ateşleyebilir.

Suriye topraklarındaki misillemenin, İsrail'in yaklaşık on yıldır yürüttüğü savaşlar arasındaki savaşın devamı olacağını söyleyen uzman, İsrail'in Hizbullah'a ve İran'a bağlı örgütlerin Suriye'de güçlenmelerini ve böylece Tahran'ın Şam'a yerleşmesini engellemek de dahil olmak üzere birçok hedefe ulaştığını söyledi.

Askeri uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Suriye'ye düzenlenen bombardıman, orada konuşlu DMO Kudüs Gücü'nü de hedef aldı. Böylece İsrail istenilen hedefi vurmuş oldu.


Bir askeri yetkili, Tel Aviv'in Suriye'ye düzenlediği bombardımanlarda Lübnan'dan gelebilecek herhangi bir misillemenin Suriye derinliklerinde bir operasyon olacağı anlayışıyla 'yeni bir caydırıcılık denklemini' sürdürmeye çalıştığını söyledi.

İsrail sınırını geçen İHA'nın Golan Tepeleri'nden geçerek Tiberya'ya ulaştığına dikkati çeken askeri yetkili, İsrail'in Megiddo Kavşağı Olayından sonra ortaya koyduğu bu yeni caydırıcılık denkleminin ortalığı karıştırdığını belirtti.


İHA, Suriye'deki hava saldırılarına verilen bir yanıttı

İsrail, dün, güvenlik servislerinin İHA'nın kuzey sınırından geçip Tiberya'ya ulaştığı değerlendirmesinin ardından, bunun son günlerde Suriye'ye yönelik yoğun hava saldırıları ve İranlı askeri yetkililerin öldürülmesine bir misilleme olduğunda karar kıldı.

İsrail basınında yer alan bir habere göre İHA aynı zamanda İran'ın Suriye'de askeri danışmanlarının öldürülmesi karşısında eli kolu bağlı oturmayacağına ilişkin verdiği bir mesajdı.

İsraillilere göre İran, bombardımanlarda hayatını kaybeden İranlı danışmanlardan biri bu tür bir İHA'larla çalıştığından, son hava saldırılarına İHA ile yanıt verdi.

İsrail Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Aharon Haliva, İHA'nın İsrail'e sızmasının ardından İran'ı bölgede gerilimin fitilini ateşlemek ve alevi körüklemekle suçladı.

Tahran'ın bölgedeki planlarını takip ettiklerini söyleyen Haliva, dün akşam istihbarat görevlilerinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı:

Sayıları hiç de az olmayan düşmanlarımız, bugünlerde rahat durmuyorlar. İran çeşitli silahlarıyla bölgede gerilimin fitilini ateşlemeye ve alevi körüklemeye çalışıyor. Buna karşı sessiz kalmayacağız. Yakınımızda ve uzağımızda olan düşmanlarımız, planlarını uygulamalarına engel olma konusunda uyanık ve kararlı olduğumuzu iyice anlamalılar. Askeri İstihbarat Teşkilatı onların planlarını takip ediyor ve her an tetikte. Bugünlerde ve özellikle geceleri tehlikeleri bertaraf etmek için yorulmadan çalışıyoruz.


Hizbullah ile Megiddo Kavşağı hesabını kapatmak

Ayrıca, İsrail basının da yer alan bir habere göre Lübnan sınırına 15 kilometre uzaklıktaki Dabaa Askeri Havaalanı'nın bombalanması sırasında Hizbullah'ın havaalanındaki tesisleri de hedef alındı.

Bombardımanın, Hizbullah'ın stratejik mevzilerine öldürücü bir darbe indirdiği belirtilen haberde, "Megiddo Kavşağı'ndaki saldırıdan gerçekten Hizbullah sorumluysa, İsrail onunla bir hesabını kapatmış demektir. Bu da İsrail'in Hizbullah'ın ya da İranlıların yahut her ikisinin birden İsrail'in egemenliğine ve vatandaşlarının güvenliğine vereceği herhangi bir zararın caydırıcılık yaratmak için orantısız bir karşılık bulacağının kanıtıdır" denildi. 

İsrail'in bu olayla ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmediği ve üstlenmeyeceği konusunda uyarıda bulunulan haberde ancak bu şekilde çalışmanın doğru olduğu, çünkü Hizbullah'ın acı verici bir zayıf noktasından vurulduğu ve Hizbullah'a üyelerini öldürmeden, İsrail'e roket ve füzelerle karşılık vermesi için bir bahane vermeden ve ramazan ayında ve paskalya zamanında büyük bir gerilime neden olmadan ciddi lojistik hasar verildiği vurgulandı. 
 


Eşi ve benzeri görülmemiş uyarılara karşı zincirleme saldırılar

Tel Aviv, bu hafta üçüncü ve son bombardımanın ardından Hizbullah'ın İHA'ları, depoları ve silah eğitim merkezlerine atıfla Suriye'nin derinliklerinden istihbarat bilgileri topladığını ve İran'ın Suriye'deki İHA operatörlerini hedef aldığını duyurdu.

İsrail'e göre Suriye'de dört gün içinde gerçekleştirilen üç hava saldırısından ilkinde, İran'ın Suriye'deki İsrail'e karşı hizmet eden askeri hedefler vuruldu.

Son iki bombardıman ise DMO ile Hizbullah arasındaki ortak altyapıyı hedef aldı.

İsrailli güvenlik yetkilileri, Tiberya'ya ulaşan İHA'nın mevcut siyasi ve sosyal kriz çerçevesinde İsrail'deki kaosu artırmayı amaçlayabileceği olasılığını da göz ardı etmiyor.

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar, İHA'nın İsrail hava sahasına girmesi olayıyla ilgili olarak ülkesinin hava saldırılarını sürdüreceğini ve hatta yoğunlaştıracağını söyleyerek yanıt verdi.

Bar, "Sınırlar dışında sıra dışı bombardımanlar gerçekleştirdik. Hassas ve karmaşık bir güvenlik döneminin ortasındayız. Çeşitli özel servislerimiz, saldırı planlarına dair eşi ve benzeri görülmemiş uyarılar aldı. Şin Bet, İsrail ordusu, Mossad ve polisle birlikte ister yakın ister uzak olsun tüm bölgelerde saldırıları gece ve gündüz engellemeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.


Gelişmiş teçhizat

İsrailli askeri, siyasi ve güvenlik yetkilileri tıpkı eskiden yaptıkları gibi, İran dosyasını görüşmek üzere uluslararası yetkililerle gerçekleşen her toplantıda istihbarat raporları sunmaya oldukça istekliler.

İsrailli istihbarat servislerine göre bilgi toplamak ve Suriye'nin derinliklerinde İsrail Hava Kuvvetleri'nin vurduğu noktalara yenisini ekleyecek hedefler belirlemek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. 

İsrail sınırları dışında istihbarat toplamak için kullanılan İHA'lar, Suriye ya da Lübnan'da hedef belirlemeden önce bilgi toplamada en çok kullanılan araçlarından biri olarak kabul edilseler de İsrail, daha çok casus uydulara güveniyor.

İsrail'in 'başarılı' bir şekilde fırlattığı Ofek13 casus uydusunun ayrıntılarının Suriye'de kısa süre önce gerçekleşen hava saldırılarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkarması tesadüf değil.

Verilen detaylara göre Ofek13 uydusu casusluk için kullanılıyor. Gelişmiş yeteneklere sahip olan Ofek13, her zaman ve her koşulda istihbarat bilgisi toplayabilir.

İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Uzay İdaresi (IMoD) Başkanı Avi Berger'e göre Ofek13 uydusu karanlıkta fotoğraf çekebiliyor ve bulutların ardını görebiliyor.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) CEO'su ve Başkanı Boaz Levy ise Ofek13 uydusunun, Suriye ve İran üzerinden geçen bir yörüngede hareket ederken İsrail'e teknolojik imkanlar sağladığını söyledi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU