Hamas Mahkemesi, İsrail'le iş birliği yapmakla suçlanan iki kişiyi idama mahkûm etti

Cezanın infazı Filistin Devlet Başkanı'nın onayını gerektiriyor. Ancak hareket konuyu defalarca görmezden geldi

Hamas, Gazze Şeridi'ni 2007 yılından beri kontrol ediyor / Fotoğraf: AFP

Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas Hareketi'ne bağlı askeri mahkeme, dün (pazartesi) İsrail'le 'iş birliği' yapmakla suçladığı iki kişiyi ölüm, dört kişiyi de müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Gazze Yüksek Askeri Mahkemesi yaptığı açıklamada, "bekleyen altı davada altı işgal işbirlikçisi hakkındaki nihai kararları" verdiğini bildirdi.

Açıklamanın devamında "Kararlarda biri idam, diğeri asılarak olmak üzere iki ölüm cezasının yanı sıra ömür boyu dört ağır çalışma cezasının da olduğu" ifade edildi.

Açıklamada, "Söz konusu hükümlerin, 1979 tarihli Devrimci Ceza Muhakemeleri Kanunu ilkelerine uygun olarak, tüm yasal işlemler tamamlandıktan ve hükümlülere tüm adli güvenceler verildikten sonra yürürlüğe girdiği" belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasayı görmezden gelmek

Filistin yasalarına göre, idam cezası infaz edilmeden önce Filistin Devlet Başkanı'nın onayını gerektiriyor.

Ancak Hamas geçmişte birkaç kez bunu görmezden geldi ve Mahmud Abbas'ın rızası olmadan bir dizi infaz gerçekleştirdi.

Geçen eylül ayında hareket, ikisi 'işgalcilerle iş birliği yapmaktan' ve üçü 'cinayetten' hüküm giymiş beş Filistinliye idam cezası verildiğini duyurdu.

Ayrıca Filistin insan hakları merkezlerine göre geçen yıl Gazze Şeridi'nde verilen idam cezaları -sayısı 17'ye ulaşan- bir artışa tanık oldu.

Bu da Filistin Yönetimi'nin kuruluşundan bu yana verilen ölüm cezalarının sayısını 240'ı yalnızca Gazze Şeridi'nde olmak üzere en az 270'e çıkardı.

Filistin hukuku, İsrail ile iletişim kurma, cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığı suçları için ölüm cezasını, Filistin Devlet Başkanı'nın bu cezaları onaylaması şartıyla uyguluyor.

İsrail'in sıkı bir abluka uyguladığı yoksul Gazze Şeridi'nde 2007 yılından beri hareketin hükümetin kontrolünü ele geçirmesinin ardından iki ana Filistinli grup olan Fetih ve Hamas arasında bir bölünme hâkim oldu.

Gazze'de yaklaşık 2,3 milyon insan yaşıyor ve işsizlik oranı yüzde 50'den fazla.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU