Hindistan'da bir hakim cinayet davasında karar için ChatGPT kullandı

Sanığın kefalet talebini yapay zeka uygulamasına soran hakim daha sonra talebi reddetti

Son iki yılda dakika başına 23 yeni davanın açıldığı Hindistan'da yapay zekanın bir yargıç tarafından kullanılması "tarihi" olarak nitelendi (Reuters)

Hindistan'da saldırı ve cinayet suçlamalarının yapıldığı bir dosyaya bakan hakim, sanığın kefaletle serbest bırakılıp bırakılamayacağını yapay zeka uygulaması ChatGPT'ye sordu.

Pencap ve Haryana Yüksek Mahkamesi hakimi Anoop Chitkara, 2020'de cinayet suçlamasıyla tutuklanan Jaswinder Singh'in duruşmasında yapay zekanın yardımına başvurdu.

GPT-4'e, "Vahşice saldırı suçunda kefalet üzerine içtihat nedir?" diyen soran hakim, yapay zekadan şu yanıtı aldı:

Eğer saldırganlar vahşilik içerek bir şiddet suçu işlemişse, kaçma şüphesiyle birlikte toplum için tehlike arz ediyor olabilir. Bu tip davalarda, yargıç kefalet belirlemeye daha az meyillidir veya sanığın toplum için risk oluşturmaması ve mahkemelere katılması için çok yüksek bir miktarda kefalet belirleyebilir

Ek olarak masumiyet karinesinin temel bir hukuk prensibi olduğunu hatırlatan yapay zeka, kefaletin genellikle hakim sanığın tehdit oluşturmadığına ikna olduğu zaman uygulandığını belirtti.

Hakim Chitkara, sanığın cinayet öncesinde vahşice hareket ettiğine kanaat getirerek kefalet talebini reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chitkara daha sonra ChatGPT'yi zanlının suçlu olup olmadığını anlamak için değil, sadece kefalet talebiyle ilgili kullandığını vurguladı.

Dünyanın en eski ve iş yükü fazla olan hukuk sistemlerinden biri sahip olan Hindistan'da yapay zeka teknolojisinin bir mahkemede kullanılması "tarihi" olarak nitelendi.

Yaklaşık 6 milyon dosyanın yüksek mahkemelerin kararını beklediği Hindistan'da, son iki yılda dakika başına 23 yeni davanın açıldığı tahmin ediliyor.

Bazı uzmanlar ChatGPT'nin gelecekte mahkeme salonlarında çokça kullanılabileceğini düşünüyor.


Independent Türkçe, Vice, Bar and Bench

DAHA FAZLA HABER OKU