Elon Musk kendi "ütopik" kasabasını kuruyor

Projede adı geçenler arasında Kanye West ve Grimes da var

51 yaşındaki Musk, geçen yıl Twitter'ın başına geçmesiyle de gündem olmuştu (AFP)

Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın ABD'nin Teksas eyaletinde kendi kasabasını kurmayı planladığı iddia edildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Musk'ın Snailbrook adlı kasabasını eyaletin başkenti Austin'e yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Bastrop County'de inşa etmeyi hedeflediği öne sürüldü.

WSJ'nin aktardığına göre Tesla CEO'su, son üç yıl içinde bu bölgeden yaklaşık 1400 hektarlık arazi satın aldı. 

Musk'ın yeni kuracağı kasabada, Los Angeles'taki trafik sorununu çözmek için tüneller inşa etmek amacıyla 2016'da kurduğu Boring Company'nin yanı sıra Austin'deki Tesla fabrikasında ve SpaceX tesislerinde çalışanların da konaklamasını istediği bildirildi. Bunun için de kasabadaki evlerin piyasa değerlerinin altında kiralanacağı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projeyle ilgili bilgi sahibi olduğunu söyleyen ve kimliklerini paylaşmayan kaynaklar, Musk'ın yeni kasabasını "Kolorado Nehri kıyısındaki bir Teksas ütopyası" olarak gördüğünü belirtti.

Buna göre Musk ve ekibinin, Bastrop County'deki yetkililerle yürüttüğü görüşmeler sonucunda "Boring Bulvarı" ve "Su Jeti Yolu" gibi sokak ve mahalle adlarının halihazırda onaylandığı ifade edildi.

Ayrıca Musk'ın kasabada Montessori yöntemiyle eğitim verecek bir okul kuracağı da aktarıldı. İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirilen bu pedagojik yöntemde öğrencilerin, deneyimli öğretmenler eşliğinde daha serbest bir öğrenim görebileceği ve karma yaş sınıflarının yer aldığı ortamların oluşturulması öngörülüyor. 

Buna ek olarak havuz ve spor alanlarının da yer aldığı 100'den fazla konut inşa edileceği de belirtildi.

Bastrop County'nin turizm ve ekonomik kalkınma direktörü Adena Lewis, proje takvimiyle ilgili bilgisi olmadığını söyleyerek, "Bize karşı çok saygılı davranıyorlar. Fakat aceleleri olduğunu düşünüyorum" dedi.
 


Öte yandan bazı bölge sakinleri, Musk'ın dev projesinin çevreye verebileceği zararlara dikkat çekti.

Eden East adlı çiftliğin sahibi David Barrow, inşaat çalışmalarının Kolorado Nehri'nin su kalitesini olumsuz etkileyebileceğini savundu. 

WSJ'nin aktardığına göre Boring Company, inşaat sırasında günde yaklaşık 530 bin litre atık suyu nehre dökmek için izin başvurusu yaptı. 

Barrow, süreçten şikayetçi olarak, "Bu suyun içinde nasıl bir kimyasal olacak? Tam olarak ne inşa ediyorlar ve gerektiğinde kim sorumlu tutulacak? Bunları bilmek istiyorum. Hiçbir şeffaflık yok" dedi.

Öte yandan haberde, bu projeyle ilgili Musk'ın geçen yıl rapçi Kanye West ve eski sevgilisi Grimes'la da görüştüğü öne sürüldü. West ve Grimes iddialara ilişkin açıklama yapmayı reddetti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU