ABD, TikTok'u ülke çapında yasaklama yönünde ilk adımı attı

TikTok’un, Çin'in casusluk aracı olduğunu iddia eden Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, video paylaşım uygulamasını eleştiri yağmuruna tuttu

(AP)

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi çarşamba günü, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin'e ait sosyal medya uygulaması TikTok'u ülke çapında yasaklama kararı vermesinin önünü açan yasa tasarısını, parti çizgisine paralel şekilde verilen oylarla onayladı.

Komitenin 24 Cumhuriyetçi üyesi, yürütme organına video paylaşım uygulamasının yanı sıra güvenlik riski taşıdığı düşünülen diğer uygulamaları da yasaklama yetkisi verecek tasarıyı kabul etme yönünde oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paneldeki 16 Demokrat tasarıya karşı oy kullanırken, Kıdemli Kongre Üyesi Gregory Meeks, "dünya genelindeki bağlılıklarına zarar vereceği, Çin'in alanına daha fazla şirket sokacağı, Birleşik Devletler'deki işleri yok edeceği ve ifade özgürlüğüyle serbest yatırım gibi temel Amerikan değerlerini zedeleyeceği" için tasarıya karşı çıktığını söyledi.

Her iki partinin üyeleri de 100 milyondan fazla ABD'li ve dünya çapında sayısız kişinin kullandığı uygulamanın yasaklanması çağrısında bulundu ve şirketin Çin'e ait olmasını gerekçe göstererek şirketin, talep üzerine kullanıcı verilerini Çin hükümetine teslim etmesini zorunlu kılan yasalara tabi olduğunu belirtti.

30'dan fazla ABD eyaleti, Kanada ve Avrupa Birliği, uygulamanın devlete ait cihazlarda kullanılmasını ayrı ayrı yasaklarken Biden ve Beyaz Saray, yürütme organı çapında bir yasağı yürürlüğe koyarak TikTok'u bütün federal cihaz ve bilgisayarların sisteminden kaldırmaları için kurumlara 30 gün süre verdi.

Buna karşılık bir şirket sözcüsü ABD'de TikTok'un yasaklanmasının "Amerikan kültürünün ve değerlerinin, dünya çapında bu platformu kullanan 1 milyar kişiye ihraç edilmesinin yasaklanması" anlamına geleceğini söyledi.

Tasarının yasalaşabilmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato'nun tamamından geçmesi gerekiyor. Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, Temsilciler Meclisi'nin tamamının bu ay içinde tasarıyı oylamasını beklediğini söyledi.

TikTok, ABD'deki yabancı şirketlerin faaliyet ve işlemlerini onaylayan kurumlar arası bir organ olan, Birleşik Devletler'deki Yabancı Yatırım Komitesi tarafından iki yıldan uzun süredir incelemeye tabi tutuluyor. Komite 2020'de TikTok'un sahibi ByteDance şirketine, uygulamanın ABD'liler hakkında veri toplayıp bunları Çin hükümetine aktarmak için kullanılabileceği endişesiyle TikTok'u elden çıkarmasını tavsiye etmişti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin kıdemli politika danışmanı Jenna Leventoff yaptığı açıklamada yasayı kınadı.

Leventoff, "Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin, ABD Anayasası Birinci Değişikliği'ndeki (düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan Anayasa maddesi -ed.n) hakları ihlal ederek TikTok'u Birleşik Devletler'de etkin bir şekilde yasaklayacak bir tasarıyı onaylaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yasa yapıcıları bu muğlak, kapsamı belirsiz ve Anayasa'ya aykırı tasarıya hayır oyu vermeye çağırıyoruz" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU