Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'dan yardım malzemesi taşıyan "El Hürriye" gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı'nda basına açıklamalarda bulundu.
Türkiye ve Mısır'ın ilişkileri geliştirmek için hangi adımları atacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'a ziyaret planlayıp planlamadığı sorusu üzerine Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi'nin yaptıkları görüşmede ilişkilerin her alanda geliştirilmesi hususunda mutabık kaldıklarını söyledi.
Çavuşoğlu, "Aslında ikili ticaret hacmi, ekonomik işbirliğimiz siyasi ilişkilerimizin iyi olmadığı günlerde de devam etti. Çok sayıda Türk yatırımcı Mısır’da çok önemli projeler gerçekleştiriyor, yatırımlar yapıyor, ihracat yapıyorlar ama önümüzdeki süreçte farklı alanlarda ilişkilerimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışmamız lazım" dedi.
Bir araya gelmeye devam edeceğiz
Çavuşoğlu, Türkiye ve Mısır cumhurbaşkanlarının önce dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi konusunda mutabık kaldıklarını anlattı.
"Biz bugünkü görüşmemizde önümüzdeki süreçte ikimizin karşılıklı ziyaretleri ya da buluşmaları ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk ve bu görüşmelerde hangi konuları ele alacağız, bu konuda da yardımcılarımız daha önce iki defa bir araya gelmişti. Tekrar bir araya gelmelerinde fayda var" diyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
Sadece fotoğraf vermek için bir araya gelmenin bir anlamı, başlangıçta bir anlamı var da sürekli fotoğraf çektirmek için bir araya gelmek yetmez. İlişkilerimizi geliştirmek için hangi somut adımları atacağız, bunları görüşeceğiz. Bizim görüşmelerimizden sonra cumhurbaşkanlarımız artık Türkiye’de, Mısır’da nerede arzu ederlerse o görüşmeyi gerçekleştirirler. Bunun planlamasını yapmak görevi de zaten dışişleri bakanları olarak bizim sorumluluğumuzda. Bu doğrultuda bundan sonra da bir araya gelmeye devam edeceğiz.
Çavuşoğlu, deprem bölgelerinin yeniden inşası konusunda Mısır ile tecrübe paylaşımı hususundaki soruya da "Sözlerimin başında Samih Şukri’nin ve Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin bizleri aramasından duyduğumuz memnuniyeti vurgulamıştım. Bu zor zamanlarda bu telefonların gerçekten büyük bir anlamı var. Zor günlerde gerçek dostluk ve kardeşlik belli olur. Bu gösterilen dayanışmayı unutmamız mümkün değil ama ilişkilerimizi geliştirmek konusunda bundan sonra sadece ticaret değil, farklı alanlarda, özel sektörler arasında da işbirliğimizi geliştirebiliriz" yanıtını verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri de "Buraya gelmemiz aslında bir dostluk ve dayanışma mesajıdır. Mısır hükümeti ve halkı olarak, Türkiye'nin en kısa zamanda (depremin sonuçlarıyla ilgili) bunların üstesinden geleceğine gönülden inanıyoruz" dedi.
Şukri, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir felaket olduğunu ve bundan üzüntü duyduklarını, ellerinden gelen ne varsa çaba göstererek Türkiye'ye destek olmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bundan sonra da aynı şekilde zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için Mısır olarak elimizden gelen yardımları devam ettireceğiz" diye konuştu.
Mısır’dan Türkiye’ye ulaştırılan deprem yardımları
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Mısır Türkiye'ye bugüne kadar 1200 tonun üzerinde yardım malzemesi gönderdi. Mersin Limanı'na bu sabah demir atan "El Hürriye" ticaret gemisi de 525 tonluk yeni yardım malzemesi getirdi.
Söz konusu yardımların içerisinde yatak, çadır, battaniye, mobil tuvalet ve hijyen malzemeleri yer alıyor.
AA