Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonda görüşerek başsağlığı diledi

Depremin ardından Türkiye'ye destek mesajları gelmeye devam ediyor

İki lider kasım ayında Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelmişti (AA)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüştü.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Müsteşar Ahmed Fehmi, Sisi'nin kardeş Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı korkunç depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve taziye dileklerinde bulunduğunu açıkladı.

Sözcü ayrıca, Sisi'nin, felaketin etkilerinin üstesinden gelmek için insani yardım teklifinde bulunduğunu ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Cumhurbaşkanı Sisi'ye teşekkür ederek, görüşmenin iki kardeş halk ve Mısır ile Türkiye'yi birleştiren tarihi bağların derinliğini teyit ettiğine işaret etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığından dün (6 Şubat) yapılan yazılı açıklamada da Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtilmişti.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu vurgulanmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de dün Suriyeli ve Türk mevkidaşlarıyla görüşerek başsağlığı dilemişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Şukri'nin bugün Suriye'yi vuran deprem nedeniyle başsağlığı dilemek için Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'la yeni bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı.

Mısır'ın eski lideri Muhammed Mursi'nin 2013'te devrilmesine önderlik eden dönemin genelkurmay başkanı Sisi'nin, Erdoğan'la diplomatik ilişkileri yıllardır gerdindi.

Ancak Kasım 2022'de iki liderin Katar'da düzenlenen Dünya Kupası öncesinde yüz yüze görüşerek tokalaşması ilişkilerin yumuşadığı yorumlarına neden olmuştu.

Sisi'nin bugün erken saatlerde Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad'ı arayarak yardım teklif ettiği de öğrenildi. Bu, iki lider arasındaki ilk resmi görüşme oldu.

 

Independent Türkçe, Şarkul Avsat, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU