Sanki Aladdin'in sihirli lambasının başka bir dünyadan gelen bir kopyası. Süper zeki ve otomatik. Sadece ne istediğinizi yazın ve gerisini yapay zekaya (AI) bırakın!
ChatGPT, OpenAI şirketi tarafından tüm internete kullanıcılarına hizmet vermek için oluşturulan otomatik bir sohbet robotu olarak karşımıza çıkıyor.
Kullanıcıların ihtiyaçlarını anlamak için 'doğal dil anlayışı' (NLU) teknolojisini kullanan ChatGPT, takviyeli makine öğrenimi ve derin öğrenme metoduyla önceden eğitilmiş üretken bir konuşma programıdır.
Programın verileri, insan etkileşimine yanıt olarak kendi dilini modellemek amacıyla kullandığı ders kitaplarına, internet sitelerine ve çeşitli makalelere dayanıyor.
Program genel olarak 'üretken yapay zeka' (Generative AI) denen bir temel üzerine inşa edildi.
Programın, sizden gelen herhangi bir talebe inanılmaz derece bir hızla ve netlikle yanıt verdiğini göreceksiniz.
Birçok sohbet robotu yalnızca belirli anahtar kelimelere ya da tetikleyicilere nasıl yanıt verileceğini bilirken, ChatGPT karmaşık sorulara kapsamlı yanıtlar verebilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avantajlı yanı insanlarınkine benzer yanıtlar verebilmesidir. Ayrıca sorulara sohbet havasında doğal cevaplar verebilen program, şiir, hikâye, makale ya da bildiri yazabiliyor, metinleri tercüme edip düzeltebiliyor, şarkı ve ezgi sözü önerebiliyor.
Her şeyin arkasında karmaşık bir teknoloji olduğuna şüphe yok. Ancak öte yandan, sistemin görsel arayüzünün kullanımı inanılmaz derecede kolay.
Tek yapmanız gereken, tıpkı Google'da yaptığınız gibi, metin kutusuna yazmak. Basitleştirilmiş bir arayüze sahip olan programın bu özelliği, farklı yaş ve geçmişlere sahip kullanıcıların programla anında etkileşime girmesine izin veriyor.
ChatGPT'nin bir başka gücü de esnekliğidir. Eğer verdiği yanıtı beğenmezseniz, öneride bulunabilirsiniz. Böylece yapay zeka yanıt vermeye tamamen hazır olacaktır.
Time dergisi, kısa bir süre önce yayınladığı bir makalede ChatGPT'nin yalnızca birkaç hafta içinde sohbet robotu teknolojisi pazarını ne kadar hızlı bir şekilde silip süpürdüğüne işaret edildi.
İnternet sitelerinin trafiğiyle ilgili veriler sağlayan SimilarWeb adlı analiz sitesine göre ChatGPT, Kasım ayı sonlarında tanıtılmasından sadece iki ay sonra ocak ayında aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.
İsviçre bankası UBS tarafından yapılan bir araştırma, 20 yıllık e-ticaret geçmişinde bu denli hızlı bir yükselişe daha önce tanık olunmadığına işaret edildi.
Digital-Adoption.com'a göre ChatGPT'nin sahibi OpenAI şirketinin internet sitesi şu an dünyada en çok ziyaret edilen 50 internet sitesi arasında yer alıyor.
Bir kıyaslama yapmak gerekirse Instagram'ın 100 milyon kullanıcıya ulaşması iki buçuk yılını, TikTok'un dokuz ayını alırken ChatGPT bunu sadece iki ayda başardı!
ChatGPT'nin bu şaşırtıcı yükselişi, onun çok çeşitli görevleri yerine getirme konusundaki kullanışlılığını ve insanlar arasında 'insansı makineler' hakkında karşı konulmaz bir merak uyandırdığının da bir kanıtı niteliğinde.
Uzmanlar, bu gelişmenin yapay zeka için yeni bir çağın başlangıcı mı yoksa kullanıcılar ChatGPT'nin mevcut yeteneklerinin sınırlarını zorlayınca ortaya çıkan geçici bir heves mi olduğu konusunda ikiye bölünmüş durumda.
ChatGPT, insan beynindeki nöronlar temel alınarak tasarlanan insanların sinir ağlarına benzeyen yazılım ağları aracılığıyla internetteki büyük veri birikimini çalıştırması sayesinde bu yeteneğe sahip.
Bu teknoloji, henüz birkaç yıl öncesine dayanması dikkati çekiyor. Teknoloji şirketi Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi Yann LeCun, ChatGPT'nin yeni bir teknoloji olmadığını, büyük ölçüde Google'ın 2017 yılında çıkardığı insan beyninin çalışmasını simüle eden yapay sinir ağı teknolojisine dayandığını söyledi.
Yapay zeka şirketi Hugging Face'in baş etik araştırmacısı Margaret Mitchell, ChatGPT'nin genel olarak teknoloji dünyasında ve özelde sohbet robotları alanında herhangi bir büyük atılım üretmemesine karşın bu kadar popüler olması karşısında şaşırdığını söyledi.
Ancak ChatGPT, Google gibi diğer teknoloji şirketleri, bu yeni teknolojinin sonucunun öngörülemezliği ve yanlış bilgi kaynağı olma ya da nefret söylemini ve ırkçılığı yayma gibi beraberinde getirebileceği potansiyel zararlar nedeniyle kendi programlarını ortaya koymaktan çekinirken yapay zekayı sıradan insanların kullanımına sunan tabiri caizse onunla oynama fırsatı veren ilk büyük akıllı teknoloji projesiydi.
The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre olası bir rekabet ortamıyla karşı karşıya kalan OpenAI, ürününü bu sonbaharda piyasaya sürmek için acele etti.
İnsanlar ChatGPT'yi nasıl kullanıyor?
ChatGPT'nin viral hale gelmesinin bir numaralı nedeni yeni olmasıydı. Örneğin, bir kullanıcı ChatGPT'den fıstık ezmeli bir sandviçin VCR'den nasıl çıkarılacağına dair İncil'den bir ayet yazmasını, bir diğeri ise ABD'li merhum yıldız Elvis Presley temalı hayali silahlar için kod yazmasını istedi.
Ancak çok geçmeden ChatGPT'nin kullanımı, memlerin ve aldatmacaların ötesine geçerek profesyonel bir noktaya ulaştı.
ChatGPT, kullanıcılarıyla fikir alışverişinde bulunabilir, makaleler ve kodlar yazabilir.
İnsanlar, farklı dillerde iş başvurularını, ders programlarını, akademik makaleleri ve senaryoları yazmak için ChatGPT'yi kullanmaya başladılar.
İnternetteki veriler, ChatGPT'nin temel kullanım amaçları arasında programlama ve yazılım geliştirmenin öne çıktığına işaret ediyor.
Üç boyutlu (3D) modelleme ve oyun geliştirme stüdyosu Metaverse Architects'in kurucu ortağı Sean Ellul, Time dergisine gönderdiği ChatGPT destekli bir e-postada, bu teknolojinin 'insanların verimliliğinde ve yaratıcılığında bir dönüm noktası olduğunu' yazdı.
Bu teknolojiyi nasıl kullandığını anlatan Ellul, "Onunla beyin fırtınası yapın, makaleler hazırlayın ve yeni projeler için taslaklar ortaya koyun!" dedi.
Ellul aslında alışılageldiği gibi tweet atmıyor. Çünkü birçok şirket bu yapay zekayı iş akışlarında kullanmak için iş modellerinde birtakım ayarlamalar yaptı.
Bunların arasında, geniş bir insan kitlesi arasında popüler olan, eğlenceli testleriyle ünlü Buzzfeed adlı site de yer alıyor.
Buzzfeed yönetimi, bu kısa testlerin OpenAI şirketinin teknolojisine dayanan Buzzy the Robot adlı bir yapay zeka tarafından destekleneceğini bildirdi.
Time dergisi, bu gelişmeyle birlikte gelen büyük tepkiyi de masaya yatırdı.
Örneğin, yapay zekayı ev ödevleri için kullanılmasını engellemek amacıyla New York başta olmak üzere ABD'nin birçok yerinde eğitim kurumları ChatGPT'yi yasakladı.
Futurism.com birkaç gün önce Kuzey Michigan Üniversitesi'ndeki bir felsefe profesörünün, öğrencilerinden birinin kadınların peçe takmasının yasak olduğu durumlarla ilgili bir makale yazmak için ChatGPT'yi kullandığını keşfettiğini aktardı.
Ancak profesörün, makale her ne kadar tutarlı ve iyi formüle edilmiş olsa da bazı hataların olduğunu fark etmesinin ardından öğrencinin makaleyi ChatGPT kullanarak hazırladığını kabul etti.
Ayrıca, siteye ilgi o kadar yüksekti ki OpenAI, "ChatGPT is at capacity right now" (ChatGPT'nin şu anda kapasitesi dolu) ifadelerinin yer aldığı bir mesaj alan kullanıcıların yoğun saatlerde ChatGPT'yi kullanmalarına izin veren ücretli bir versiyonunu duyurdu.
ChatGPT, 'üretken yapay zeka' alanında hegemonyanın başlangıcı mı?
ChatGPT'ye artan ilgi, Time dergisinin de dediği gibi, teknoloji dünyasındaki rakip şirketleri kendi versiyonlarını piyasaya sürmeye itti.
Bu şirketler arasında, sohbet robotu teknolojisini kullanan 'Bard' adlı uygulamanın sahibi Google da yer alıyor.
Reuters'ın haberine göre Çinli teknoloji devi Baidu da benzer bir sohbet robotunu önümüzdeki mart ayında kullanıcılara sunmak için hazırlıklarına başladı.
OpenAI şirketinin eski çalışanları tarafından kurulan bir yapay zeka şirketi olan Anthropic ise kendi sohbet robotu teknolojisi sürümünü test ediyor.
Tüm bunlar olurken boş durmayan Microsoft da kendi akıllı sohbet robotunu oluşturarak onu Bing arama motoru ve Teams mesajlaşma platformuna entegre etti.
Bu yüzden pek çok günlük çalışma prosedürü yakında, büyük ihtimalle siz farkına bile varmadan 'üretken yapay zeka' teknolojisi ile geliştirilmeye başlanacak.
Buna karşın bazı tehlikeler de kapıda. Yapay zeka, nefret söylemi ve yanlış bilgi yaymak için kullanıldı. Şimdi de kötü amaçlı kod yazmak için kullanılıyor.
Hugging Face'in baş etik araştırmacısı Mitchell, kendi ifadesiyle 'cicim ayları' sona erdiğinde, bu teknolojinin sorunlu kullanım biçimlerinin 'bir eleştiri seliyle' karşı karşıya kalacağını söyledi.
ChatGPT'nin ondan psikolojik durumlarıyla ilgili kendilerine yol göstermesini isteyen kullanıcılar üzerindeki etkisi konusunda oldukça endişeli olan Mitchell, "ChatGPT, kötü tavsiye almanın ne anlama geldiğini bilmeden zehirli ya da zorbaca ifadeler kullanabilir yahut kötü tavsiyeler verebilir" dedi.
Mitchell ayrıca, örneğin bir keresinde dinozorlar tarafından yaratılan 'başarılı bir uygarlığın' ayrıntılı bir tarihini yazan ChatGPT'nin açıkça yanlış yanıtlar verdiğinden ve insanlar bir programın sözlerini kabul etme eğiliminde olduklarından bir arama motorunun yerini alacak bir sohbet robotu kullanılması karşısında da endişeli.
Mitchell, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bilişsel önyargımız nedeniyle ChatGPT'nin gerçeklere dayalı bir referansmış gibi kullanılması beni endişelendiriyor.
ChatGPT'nin hızlı yükselişine kapı açan yapay zeka silahlanma yarışının, rakiplerin pastadan bir dilim alma umuduyla dolambaçlı yöntemler kullanmasına neden olabileceği de göz ardı edilmiyor.
On yıl önce sosyal medyanın yükselişi sırasında Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in 'hızlı hareket edin ve bir şeyleri bozun. Bir şeyleri bozmadığınız sürece yeterince hızlı hareket etmiyorsunuzdur' ilkesi galip geldi.
Bunun sonucunda kullanıcıların güvenliği hiçe sayıldı ve sosyal medya platformları, kitlesel katliamların kışkırtılmasında ve seçmenlerin manipüle edilmesinde büyük bir rol oynadı.
© The Independentturkish