Muhalefete yönelik baskılara liderlik eden Rus tümgeneral, Putin tarafından görevden alındıktan sonra "intihar etti"

Vladimir Makarov, Kremlin karşıtlarına yönelik "avın" baş organizatörü olarak nitelendiriliyor

(Reuters)

Gazetecilere, muhalif aktivistlere ve protestoculara yönelik baskıya öncülük eden Rus generalin, Vladimir Putin kendisini görevden aldıktan bir ay sonra kendini öldürdüğü iddia ediliyor.

Rus gazetecilere göre 72 yaşındaki Tümgeneral Vladimir Makarov, daha önce Kremlin'e sıkıntı çıkardığı düşünülenlere yönelik "avın" baş organizatörüydü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Makarov'un Aşırılıkla Mücadele Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcılığı görevinden emekli olmaya zorlandığı bildirilmişti. 2008'de kurulan Aşırılıkla Mücadele Genel Müdürlüğü, protestoculara zulmeden ve sosyal medyadaki muhalif fikirleri izleyen bir departman.

Devlete bağlı haber ajansı TASS ve Moskovskiy Komsomolets gazetesinin bildirdiğine göre, Makarov pazartesi günü Moskova'nın kuzeybatısındaki Golikovo'da bulunan banliyö evinde kafasında kurşun yaralarıyla bulundu.

TASS, bir güvenlik kaynağının Makarov'un intihar ettiğini söylediğini aktardı.

Makarov, ölümünün intihar olduğuna karar verilen bir dizi üst düzey Rus güvenlik görevlisinin sonuncusu. Bu kişiler arasında Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) emekli Tümgeneral Yevgeni Lobaçev ve Rusya'nın Dış İstihbarat Servisi'nden (SVR) Tümgeneral Lev Sotskov da bulunuyor.

Bağımsız Telegram kanalı VChK-OGPU, akrabalarının, bir ay önce işini kaybettikten sonra depresyona giren Makarov'un "sivil hayatta kendisine bir yer bulamadığını" söylediğini aktardı.

Kanal Makarov'un, eşi de evdeyken kendini vurduğu iddia edilen gazla çalışan av tüfeğiyle evinde çekilmiş bir fotoğrafını yayımladı.
 

Moskova'da prostesto
Polis memurları 24 Şubat tarihinde Moskova'da, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasını protesto eden bir göstericiyi gözaltına alıyor (Alexander Nemenov/AFP)​​​​​​​


Makarov'un, "E" Merkezi olarak bilinen aşırılık karşıtı kuruluşa geçmeden önce, kariyerinin başlarında Ekonomik Güvenlik Akademisi de dahil Moskova'daki finansal kurumlarda çalıştığı ve daha sonra İçişleri Bakanlığı Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'ne geçtiği bildiriliyor.

Rus makamları "aşırılıkçı" terimini, Kremlin'i eleştiren hapisteki Aleksey Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı gibi bir dizi muhalif grubu ve hükümet karşıtı protestolar düzenlediği veya devlete zararlı olduğu düşünülen bilgileri yaydığı için yasaklanan medyayı tanımlamakta kullanıyor.

Kremlin, Ukrayna'yı istilasından bu yana Rusya'daki bilgi akışı üzerindeki kontrolünü sıkılaştırarak Putin'in, kendi "özel askeri operasyonu" diye adlandırdığı şeyle ilgili anlatıyı kontrol etmesini sağlayan katı sansür düzenlemeleri getirdi.

Baskılar sonucu Rusya'da kalan son bağımsız kuruluşların birçoğunun ve bu kuruluşların gazetecilerinin "yabancı ajanlar" ve "istenmeyen örgütler" diye damgalanmasıyla, yayınların Rusya'da faaliyet göstermesi fiilen yasaklanıyor.

Bu durum bağımsız gözlemcilerin, Ukrayna'daki savaşa karşı yapılan gösteriler sırasında 19 bin 335 kişinin gözaltına alındığını bildirmesiyle, toplumsal muhalefetin acımasızca bastırılmasına da paralellik gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU