İranlı doktor ve insan hakları aktivisti Ferhad Meysami, başkent Tahran'daki Evin Cezaevi'nden cuma günü serbest bırakıldı. Başörtüsü takma zorunluluğunu protesto etmek için açlık grevine giden Meysami'nin bir deri bir kemik kaldığını gösteren fotoğraflar, bir hafta öncesinde sosyal medyada viral olmuş ve uluslararası insan hakları örgütlerinin büyük öfkesine yol açmıştı.
53 yaşındaki doktor, kadın aktivistlerin İran'ın başörtüsü politikasına karşı yürüttüğü protestoları desteklediği için 2018'de hapse atılmıştı. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na (HRANA) göre Meysami, "milli güvenliğe tehdit oluşturmak" ve "rejime karşı propaganda yapmaktan" yargılanmış ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu fotoğraflar sosyal medyada yayılmadan önce "Müvekkilimin hayatı tehlike altında" diyen avukat Muhammed Moghimi, insan hakları aktivistinin 52 kiloya düştüğünü, başka bir hapishaneye nakil olmayı reddettiği için dövüldüğünü iddia etmişti.
Meysami'nin fotoğrafları sosyal medyada viral olduktan sonra, İran devlet medyası geçen hafta cuma günü aktivistin açlık grevine gittiğini reddetmiş ve "iyi durumda" olduğunu söylemişti. Uluslararası Af Örgütü, Meysami’nin fotoğraflarını "İranlı yetkililerin, insan haklarını hiçe saydığının şoke edici bir hatırlatıcısı" diye nitelemişti.
Pazar günü İran'ın dini lideri Ali Hamaney, yakın zamandaki yönetim karşıtı protestolarda tutuklananlar da dahil çok sayıda mahkumu kapsayan bir af çıkardı. Meysami'nin de serbest kalmasını sağlayan bu karar, 1979'da gerçekleşen İran İslam Devrimi'nin 11 Şubat'taki yıldönümü öncesinde geldi.
Adı sık sık insan hakları ihlalleriyle anılan ve insan hakları örgütleri tarafından defalarca eleştirilen Evin Cezaevi'nden serbest bırakılan bir başka isim de İran asıllı Fransız akademisyen Fariba Adelkhah. 2019'da tutuklanan Adelkhah "İslam Cumhuriyeti'nin siyasi sistemine karşı propaganda yapmak" ve "milli güvenliğe tehdit oluşturmaktan" yargılanıp 2020'de 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, attığı tweette Adelkhah'ın cuma günü serbest bırakılmasını "büyük mutluluk" diye yorumlarken, bakanlık da akademisyenin isterse Fransa'ya dönebileceğini söyledi.
63 yaşındaki Adelkhah, İran'da tutuklu bulunan 7 Fransa yurttaşından birisi ve bu durum son aylarda Paris-Tahran ilişkilerini zedeliyor. Fransa, Adelkhah'a yöneltilen yasal suçlamaları "siyasi amaçlı" diye nitelemiş ve prestijli Sciences Po Üniversitesi'nde (Paris Siyasi Bilimler Akademisi) araştırmacılık yapan akademisyenin serbest bırakılması çağrısını defalarca yinelemişti.