Microsoft: Charlie Hebdo'ya yönelik siber saldırının arkasında "Kutsal Ruhlar" var

Bilgisayar korsanlarının 200 bin abonenin bilgilerini Bitcoin karşılığında satılığa çıkardığı öne sürüldü

Mizah dergisinin karikatürleri, Tahran'daki Fransa Büyükelçiliği önünde protesto edilmişti (AFP)

Microsoft, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya 4 Ocak'ta düzenlenen siber saldırının ardında İranlı hackerların olduğunu öne sürdü.

Teknoloji devinin dijital tehdit analiz merkezinin yöneticisi Clint Watts, cuma günkü açıklamasında, kendilerine "Kutsal Ruhlar" diyen hacker grubunun, Tahran destekli siber güvenlik firması Emennet Pasargad'a bağlı çalıştığını savundu.

Hacker grubu, dergiye abone olan en az 200 bin kişinin şahsi bilgilerini ele geçirdiklerini duyurmuş, bunlardan bazılarını kanıt olarak sosyal medyada paylaşmıştı. Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, gönderileri inceleyerek, sızdırılan verilerin doğruluğunu onaylamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca saldırganlar, veri tabanından çaldıkları bilgileri 20 Bitcoin'e (yaklaşık 8,6 milyon TL) satmayı da teklif etmişti. Verilerin satılıp satılmadığına dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Microsoft, hackerların saldırılarının etkisini artırmak için Twitter üzerinden sahte hesaplar kullandığına da dikkat çekti.

Buna göre hackerlar, dergide çalışan editörlerden biri adına sahte hesap açarak, çaldıkları verilerden bazılarını paylaştı. Twitter'ın daha sonra hesabı kapattığı aktarıldı.

Söz konusu siber saldırı, derginin Mahsa Emini protestolarına destek olarak aralıkta yayımladığı sayıda, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le dalga geçen karikatürlere yer vermesinin ardından gerçekleşmişti.

Dergiye tepki gösteren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, karikatürlerin ülkesine ve Müslümanlara hakaret niteliğinde olduğunu savunmuştu.

Ayrıca İran, Fransa'nın Tahran Büyükelçisi Nicolas Roche'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırmış, Paris hükümetine de nota vermişti. Tahran'daki Fransız Araştırmaları Enstitüsü de kapatılmıştı.
 


Mahsa Emini protestoları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na göre 3 Şubat itibarıyla gösterilerde yaşamını yitiren eylemci sayısı 527 olurken, 19 bin 623 kişi de gözaltına alındı. 4 kişiyse protestolardaki rolü nedeniyle idam edildi.



Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU