Tiyatrokare, “Süper İyi Günler” romanından uyarlanan aynı isimli oyunu 5 Ocak Cumartesi akşamı izleyiciyle buluşturdu. Yönetmenliğini Nedim Saban’ın yaptığı oyunun başrollerini, genç oyuncu Emir Özden, Ayça Erturan, Korel Cezayirli, Didem İnselel ve usta oyuncu Celile Toyon paylaşıyor. Müziklerinin Son Feci Bisiklet grubuna ait olduğu oyunun dekor ve ışık tasarımını ise Kerem Çetinel yapıyor.
Teknolojik yorum
“Süper İyi Günler”in kostümlerini Melike Mercan, koreografisini Orçun Okurgan, Türkiye’de ilk kez kullanılan animasyon ve özel efekt tasarımını ise Tufan Dağtekin gerçekleştiriyor. Koreografi ve teknolojinin harmanlandığı, LED ekranlardan oluşan dekorlar ve özel ışıklandırma sisteminin kullanıldığı oyun, Türkiye’de bir ilk. “Süper İyi Günler”, renkli sahnesiyle sizleri üç saatlik keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
Farkındalık projesi: Asperger sendromlu bir çocuğun yaşadıkları
Oyunun ana karakteri, 16 yaşındaki asperger sendromlu Christoper Boone. Hikaye, 2003 senesinde yayımlanan “Süper İyi Günler” kitabının çok satanlar listesinde girmesiyle dünya edebiyatının en sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen Boone’un başından geçenler üzerine kurgulanıyor. Mecidiyeköy’deki ArtıSahne’de sergilenen oyun, aspergerli çocuğun dünyasına yolculuk yapmanızı sağlıyor. Yaşananlar, otizmli çocuğun gözünden eğlenceli bir dille anlatılırken aslında Boone’un dahiliğe varan bir karakter olduğunu da bizlere gösteriyor. Bir köpeğin katilini bulmaya çalışan Christoper’ın, başka olayları da aydınlatışı ve yaşadıkları, izleyenleri şaşırtıyor.
Oyunun sosyal sorumluluk yönü de bulunuyor. Tohum Otizm Vakfı ile işbirliği yapılıyor. Bilet satışından elde edilecek gelirin bir bölümü, otizmli bireylerin eğitimi için ayrılıyor. Yurtdışındaki uyarlamalarında pek çok ödül alan oyun, Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluştu. Ford’un ana sponsorluğunu yaptığı oyuna, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Beko ve Michelin gibi markalar katkı sundu.
Asperger sendromu nedir?
Asperger sendromu (AS) ya da Asperger bozukluğu, otistik spektrum bozukluklarından (OSB) biridir. Sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan otistik spektrum bozukluklarından (OSB) biridir. Asperger sendromlu kişilerde, dil ve konuşma becerileri oldukça gelişmiştir, zeka düzeyi yüksektir. Ancak kişi, sosyal beceri ve iletişim gerektiren alanlarda başarısızdır. Aralarında Einstein’ın da bulunduğu pek çok dahi Asperger sendromludur.
Oyunun künyesi:
Türkçeye Kazandıran ve Yöneten: Nedim Saban
Dekor & Işık Tasarım: Kerem Çetinel
Animasyon Tasarım: Tufan Dağtekin
Kostüm Tasarım: Makbule Mercan
Koreografi: Orçun Okurgan
Soundtrack: Son Feci Bisiklet / Arda Kemirgent
İkinci Yönetmen: Halim Ercan
Sanat Koordinatörü: Bülent Seyran
Dramaturji: Ezgi Gülümser
Yönetmen Yardımcısı: Aysuda Dalğıç
Afiş Tasarım: İsmail Anıl Güzeliş
Oyun Fotoğrafları: Emre Mollaoğlu
Oyuncular: Emir Özden, Ayça Erturan, Korel Cezayirli, Didem İnselel, İbrahim Can Sayan, Şebnem Şeviktürk, Onur Kırat, Uğur Can Arıkan, Cem Arslan, Sevcan Aydın, Beste Koçak ve Celile Toyon
Biletix üzerinden bilet satışları gerçekleşen oyunun, yaz başına kadar sergilenmesi planlanıyor. Özel ışıklarla dekore edilen LED ekran sebebiyle oyun, Mecidiyeköy'deki salondan başka yalnızca özel ışıkların yerleştirileceği sahnelerde gösterilebilecek. Bu sebeple, Türkiye turnesi planlanamıyor ancak şartlar gerçekleştirilirse Ankara ve İzmir'de gösterim yapma olasılığı bulunuyor.