İnsan hafızasına yapay zeka müdahalesi: Hatırlamayı sağlayan yeni araç tartışma yarattı

"Vücudumuz gibi zihnimizin de tam işlevini sürdürmesi için çalıştırılması gerekmez mi?"

Uygulamanın geliştiricileri, insan ve yapay zekanın giderek entegre olacağını düşünüyor (Independent Türkçe / Midjourney)

ABD merkezli teknoloji firması Heyday, insanın internet nedeniyle giderek zayıflayan hafızasını yapay zekayla "entegre etmek" istiyor.

Uzmanlar, internette okunan bilgileri akılda tutmanın çok daha zor olduğunu belirtiyor. Buna göre okuduğumuz her şeyin internette bir tık uzağımızda yeniden erişime açık olması, hafızayı olumsuz etkiliyor.

Dijital yayıncılığın okuma deneyimi gözden geçirmeye dönüştürmesi, ekranda okunan metinleri hatırlamayı kağıt üzerinde okunanlardan daha zor kılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2021'de kurulan şirketle aynı adı taşıyan yeni yapay zeka aracı, tam da bu sebeple geliştirildi.

Aracı inceleyen teknoloji muhabiri Shubham Agarwal, "Genellikle gün içinde yalnızca birkaç saat önce okuduğum makaleleri bile Google'da aratıyorum çünkü birkaç anahtar kelimeden fazlasını hatırlayamıyorum" diyor.

Heyday, insanların internette tıkladığı bağlantıların kaydını tutmakla kalmıyor, aynı zamanda hangi konuların üzerinde durduğunu, hangi cümleleri ne kadar süreyle okuduğunu takip ediyor.

Bu sayede okuduğu bir bilgiyi anımsamaya çalışan kullanıcı, aracın oluşturduğu listeler ve anahtar kelimeler üzerinden o bilgiye ulaşabiliyor.

Uygulama, kullanıcının okuduğu makalenin anahtar kelimelerini kaydediyor. Daha sonra benzer konudaki makalelerde fareyle üzerine gelinen anahtar kelimelere hatırlatmalar ve bilgiler ekliyor.

Bu haliyle Heyday, kullanıcının kendi okuduklarından oluşan bir arama motoru niteliğinde. 

Heyday CEO'su Samiur Rahman, uygulamanın hatırlamaya daha az, "düşünme, yaratıcılık ve analize" daha çok odaklanmayı sağlayacağını söylüyor.

Öte yandan uygulamanın kendisinin de hafızayı daha da zayıflatma ihtimali var.

ABD'deki Texas Üniversitesi'nden bilgi ve psikoloji profesörü Andrew Dillon "Talep üzerine açabiliyorsanız neden bir şiiri ezberleyesiniz?" diye soruyor.

Cevabı Alexa'dan öğrenebiliyorsanız matematik formüllerini ezberlemenin ne anlamı var? Vücudumuz gibi zihnimizin de tam işlevini sürdürmesi için çalıştırılması gerekmez mi?

 

Independent Türkçe, Futurism, Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU