Erbaş'tan "İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılması" ile ilgili açıklama

"Başkanlığımızın 120 ülkedeki ataşelikleri ve müşavirlikleri önderliğinde mahkemelere başvurma şeklinde bir eylemimiz olacak"

Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bir araya geldiği medya kuruluşları temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "İslamofobi konusunda herhangi bir çağrı yapılacak mı?" sorusunu yanıtlayan Erbaş, Avrupa'daki entelektüellere çağrı yapacaklarını söyledi.

Erbaş, "Çeşitli kesimlerin temsilcilerine bir mektupla ulaşacağız, onun çalışmalarına başladık. Çarşamba, İslam İşbirliği Teşkilatı ile çevrim içi bir toplantı planlıyoruz. Burada sadece İsveç'teki menfur Kur'an yakma eylemine yönelik değil, Avrupa ülkelerinde yapılan birtakım İslamofobik saldırılara karşı tepkimizi hep birlikte göstermeye gayret edeceğiz" diye konuştu.

Diyanet'in, İsveç'te Kur'an Kerim'in yakıldığı eylemi yargıya taşıyıp taşımayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Erbaş, şunları kaydetti:

Dün birim amirleri ve başkan yardımcılarıyla çok önemli bir toplantı oldu. O toplantıda konuştuğumuz konulardan birisi de özellikle başkanlığımızın 120 ülkedeki ataşelikleri ve müşavirlikleri önderliğinde mahkemelere başvurma şeklinde bir eylemimiz olacak inşallah. Bir de çeşitli yerlere mektuplar yazarak özellikle Kuran-ı Kerim'e, camilere yapılan bu tür saldırılara karşı duruş sergileme noktasında tavrımızı göstereceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'nın inançlara saygı noktasında "ikiyüzlü" olduğunu savunan Erbaş, "Avrupa'da hukuka ve insan haklarına inanan, inanca saygı ve toplumsal barışı önceleyen tüm entelektüel, akademisyen, aktivist, sivil toplum kuruluşları, medya mensupları ve aklıselim insanların, kutsallara karşı bu açık saldırılara tepki göstermesi ve inisiyatif alması gerekir. İnsana ve inanca değer veren tüm din ve inanç mensuplarının aynı şekilde tepki göstermesi bir insanlık vazifesidir" diye konuştu.

İslam inancında inançlara, kutsallara hakaret ve düşmanlık olmadığını kaydeden Erbaş, "Bu noktada bizlere düşen öncelikli görev, Kur'an-ı Kerim'in insanlığa hayat veren ilkelerini, Peygamber Efendimizin çağlar üstü örnekliğini ve üstün ahlaki vasıflarını tüm yeryüzüne güzel bir dille, hikmetli bir üslupla sunmak için var gücümüzle çalışmaktır" ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Erbaş, daha sonra medya kuruluşları temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Erbaş, "Papalık ve Hristiyan dünyasından Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına ilişkin herhangi bir tepki geldi mi?" sorusu üzerine, "Doğrusu Hristiyan dünyadan bir tepki mahiyetinde bir şey duymadık şu ana kadar" dedi.

Başörtüsüne anayasal güvence

Başörtüsüne anayasal güvence getirilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili soruyu da yanıtlayan Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

Geçmişte başörtüsü konusunda çok büyük acılar yaşamış kişiler olarak tabii ki garanti altına alınması ve bundan sonra hiçbir şekilde başörtüsü özgürlüğüne dokunulmaması konusunda çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir daha böyle acıların yaşanmaması için devletimizin, milletimizin hep birlikte ortak bir kararla yaşanan acılara son vermek ve bir daha yaşanmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapmamız lazım.

Başkan Erbaş, hac başvurularının 26 Ocak'ta tamamlanacağını, kuranın ise şubat ayının başında çekileceğini de belirtti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU