CIA, savaş başlamadan önce Zelenski'ye suikast uyarısında bulunmuş

Yazar Chris Whipple, bu uyarıyı yakında çıkacak "The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House" kitabında anlattı

21 Aralık 2022'de, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te bir araya gelmişti (AFP)

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaştan önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi Rusya'nın kendisine yönelik suikast planından haberdar etmek için Kiev'e gitmiş.

Yazar Chris Whipple yakında yayımlanacak The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House (Hayatının Mücadelesi: Joe Biden'ın Beyaz Saray'ının İçinden) kitabında, Zelenski'nin ABD'li yetkililerin Moskova'nın yakında II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kara istilasını başlatacağı uyarılarını kamuoyu önünde göz ardı ettiği sırada, CIA Direktörü Bill Burns'ten hayatına yönelik tehdit hakkında gizli bir bilgilendirme aldığını bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden yönetiminin Rusya'nın planlarını gazetecilere ve yabancı devletlere sürekli ifşa etmesi epey sıradışıydı çünkü ABD'li yetkililer nadiren kamuoyuyla istihbarat paylaşır. Zelenski'nin ABD'nin bu sıradışı uyarılarına karşı tavrıysa onları geri çevirmek ve ABD'nin Ukrayna ekonomisinin kötü etkilenmesini ve panik oluşmasını riske attığını öne sürmek olmuştu.

Ancak kitabının The Independent tarafından elde edilen bir kopyasında Whipple, Burns'ün Kiev'e "Zelenski'yi gerçeklerle yüzleştirmek için" gittiğini söylüyor.

Biden'ın, ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi olan CIA direktörünü, Zelenski'ye "Rus komplolarının kesin ayrıntılarını" sağlamakla görevlendirdiğini belirtiyor.

Whipple, "Bu durum Zelenski'nin hemen dikkatini çekti. Bu haber karşısında şaşırdı ve aklı başına geldi" diye yazıyor.

Ukraynalı yetkililer, Zelenski'nin savaşın başladığı şubattan bu yana Rus güçleri tarafından düzenlenen 12'den fazla farklı saldırı girişiminden kurtulduğunu söylüyor.

Whipple'a göre bu başarı öykülerinden en az ikisi, Burns'ün Kiev ziyareti sırasında paylaştığı ABD istihbaratı sayesinde gerçekleşti:

İstihbarat o kadar ayrıntılıydı ki Zelenski'nin güvenlik güçlerinin  Ukrayna Devlet Başkanı'nın hayatına yönelik iki ayrı Rus girişimini engellemesini sağlayacaktı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU