İzmir'deki depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı davasında kamu görevlileri, ağır cezada yargılanacak

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi, dosyaların birleştirilmesine karar verdi

Fotoğraf: AA

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi, İzmir'deki depremde en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin 13. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan 2 belediye görevlisinin yer aldığı dosyanın ana davanın görüldüğü 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosya ile birleştirilmesini kararlaştırdı.

Daire, 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanan 2 sanığın dosyasının 13 sanıklı ana dava ile birleştirilmesi gerektiği kararı sonrası 5. Ağır Ceza Mahkemesi ile oluşan "birleştirme uyuşmazlığının giderilmesi" talepli başvuruyu değerlendirdi.

13. Asliye Ceza Mahkemesinin "2 sanığın eylemlerinin 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu oluşturabileceği, delillerin birlikte değerlendirilmesi, dosyaların birlikte görülmesinin zorunlu olduğu" yönündeki gerekçesini haklı bulan Daire, dosyaların birleştirilmesine, yargılamaya İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilmesine karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava süreci

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nda 36 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi yaralanmıştı.

Binanın yıkılmasında sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla 13 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçundan dava açılmıştı.

Belediye görevlileri ile ilgili dosya ise Memur Suçları Soruşturma Bürosuna gönderilmiş 2 belediye görevlisi hakkında hazırlanan iddianame, 13. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, depremin olduğu tarihte Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili olan sanık G.E'nin, "izinsiz tamiratın tespiti, binanın 3'üncü grup risk kategorisinde yer alması ve 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizi yapılarak sonucuna göre güçlendirme yapılması gerektiği yönünde tavsiye"ye rağmen 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. maddesi hükmü uyarınca gerekli idari işlemleri tesis etmediğine yer verilmişti.

İnşaat mühendisi tarafından hazırlanan statik hesap raporu ve betonarme projesi ile yapı ruhsatını 27 Nisan 1993'te onaylayan eski Bornova Belediyesi İmar Müdürü M.A.U. da sanık olarak yer almıştı.

G.E. ve M.A.U. için ayrı ayrı "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Kasım 2022'deki duruşmada sanıkların eylemlerinin bilinçli taksirle öldürme suçunu oluşturabileceği, eylemlerin vasıf ve nitelendirmesinin doğru yapılabilmesi için delillerin birlikte değerlendirilmesi, dosyaların birlikte görülmesinin zorunlu olduğu yönünde karar almış, dava dosyası "birleştirme uyuşmazlığının giderilmesi" talebiyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmişti.

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU