Asya'da silahlanma yarışı devam ediyor. ABD bölgede müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yle hareket ederken, Rusya ve Çin aralarındaki işbirliğini sürdürüyor. Kuzey Kore de bir yandan silahlanmaya devam ediyor.
CNN International konu hakkında "Asya'daki silahlanma yarışı neden kontrolden çıkma riski taşıyor?" başlıklı bir analiz yayımladı. Basın kuruluşunun küresel askeri ilişkiler yazarı Brad Lendon imzası taşıyan analizde silahlanma yarışının, Asya'da şimdiye kadar karşılaşan en önemli sorunlardan biri olduğu savunuldu:
Bir köşede ABD ve müttefikleri Japonya'yla Güney Kore var. Diğer köşede Çin ve ortağı Rusya. Üçüncü köşedeyse Kuzey Kore. Her biri diğerinden bir adım önde olmak isterken kontrolden çıkarak kısırdöngüye girdi.
Kişida, Çin'i uyardı
Lendon'a göre Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida'nın ABD Başkanı Joe Biden'a cuma yaptığı ziyaret bu döngüye işaret ediyor. Kişida görüşmenin ardından verdiği demeçte Pekin'in, Doğu Çin Denizi'ndeki askeri faaliyetlerine ve ağustosta yaptığı tatbikat sonucunda Japonya yakınlarına düşen balistik füzelerine tepki göstermişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin'i "uluslararası düzeni değiştirmeye" çalışmamasını söyleyerek uyaran Kişida, Japonya, ABD ve Avrupa'nın Pekin'e karşı birleşmesinin "kesinlikle zorunlu" olduğunu savunmuştu.
Kuzey Kore ve Çin ise Japonya'nın saldırganca davrandığını düşünüyor. Zira Japonya savunma harcamalarını 5 yılda iki katına çıkarmayı planlıyor.
Washington ve Tokyo ayrıca, Japonya'nın güneyindeki adalarda ABD Deniz Kuvvetleri'ni konuşlandırma planını 12 Ocak'ta duyurdu.
Analizde Çin'in, endişelerinin tarihsel nedenlere dayandığı iddiasına da yer verildi. Pekin, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndaki yayılmacı politikasına geri dönmesinden endişeleniyor.
Çinli yetkililer, Japonya'nın Çin'deki üsleri vurabilecek Tomahawk füzeleri gibi uzun menzilli silahları satın almasını içeren planların Doğu Asya'da barışı tehdit ettiğini ileri sürüyor.
Yazıda Pekin'in, Japonya yakınlarında deniz ve hava kuvvetlerini büyüttüğü kaydedildi:
Çin, Rusya'yla işbirliğini güçlendirerek de suyu ısıtıyor.
Analizde Rusya'nın, Pasifik Okyanusu'nda aralıkta Çin'le ortak tatbikat düzenleyerek güç gösterisi yaptığı öne sürüldü.
Lendon, "Pekin'in saldırganlığı Tayvan söz konusu olduğunda özellikle görünür hale geliyor" dedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ekimdeki konuşmasında Tayvan'la barışçıl bir şekilde birleşmek için çabalarını devam ettireceklerini ancak güç kullanma seçeneğinden tamamen vazgeçme sözünü tamamen bir kenara atmayacaklarını vurgulamıştı.
Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustosta Tayvan'a yaptığı ziyaret sırasında da Çin, ada çevresinde askeri faaliyetlerini artırmıştı.
Kore yarımadasında gerilim tırmanıyor
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yılda ülkesinin nükleer cephanelik kapasitesinin "katlanarak" artırılması ve yeni bir kıtalararası balistik füze geliştirilmesi gerektiğini söylemişti. Analizde ayrıca Pyongyang'ın, Güney Kore'deki herhangi bir noktayı vurabilecek "süper büyük" füze rampalarından oluşan bir filo oluşturduğu yazıldı.
Seul merkezli Kore Savunma Analizleri Enstitüsü'nün perşembe yayımladığı rapora göre Kuzey Kore, nükleer silah sayısında 300'e ulaşmayı hedefliyor.
Bu gelişmelerin ardından Güney Kore de nükleer silah sinyali verdi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol iki gün önceki açıklamasında ilk kez nükleer silah edinebileceklerini söyledi:
Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin artması halinde, kendi nükleer silahlarımızı elde edebiliriz. Böyle bir durum çok uzun sürmez.
Yoon ayrıca muhtemel bir saldırıya karşı askeri yığınak sözü verdi.
Independent Türkçe, CNN International, UPI, AA
Derleyen: Uğurcan Yıldız