Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ülkesinin ve silahlı kuvvetlerinin de facto NATO üyesi olduğunu söyledi.
Reznikov, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'de bugün yayımlanan söyleşisinde, Ukrayna'nın Batılı ülkelerden talep ettiği tankları, savaş jetlerini ve diğer askeri yardımları alacağından şüphe duymadığını belirtti.
Bakan, Batı'nın Kiev yönetimine silah desteğinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
Bir ülke olarak Ukrayna ve onun silahlı kuvvetleri, NATO'nun de jure olmasa bile de facto üyesi haline geldi. Zira bu ülkelerin silahlarına sahibiz ve bunların nasıl kullanılacağını biliyoruz.
Diplomasi dilinde kullanılan Latince "de facto" ifadesi fiilen ya da pratikte, "de jure" ise hukuken ve kanuni anlamına geliyor.
Kiev yönetiminin NATO üyeliği süreci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle savaşı başlatmasının ardından tekrar gündeme gelmişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kremlin'in Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini eylül ayında ilhak etmesinin ardından ekimde hızlı üyelik için NATO'ya başvuru yapmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin sınır güvenliğini tehdit ettiğini savunurken, NATO'nun böyle bir üyeliğe onay verip vermeyeceği henüz bilinmiyor.
Bu duruma rağmen sözlerinin tepki çekmeyeceğini savunan Reznikov, "Söylediklerim doğru ve olgulara dayanıyor. Eminim yakın gelecekte NATO'nun de jure üyesi olacağız" ifadelerini kullandı.
Reznikov, Donetsk'te yer alan Soledar şehrindeki son duruma dair değerlendirmeler de yaptı.
Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeniy Prigojin, salı günkü açıklamasında savaşçılarının şehri ele geçirdiğini öne sürmüştü. Rusya Savunma Bakanlığı'ysa bunu doğrulamamış, Ukrayna da iddiaları yalanlamıştı.
Reznikov, Soledar'daki durumun kendilerini zorladığını itiraf ederken, her şeyin kontrol altında olduğunu savundu.
Bakan, Ukrayna'daki operasyonlardan sorumlu Müşterek Askeri Kuvvetler'in başındaki Sergey Surovkin yerine çarşamba günü Valeri Gerasimov'un getirilmesinin de Prigojin'le Rus Silahlı Kuvvetleri arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını iddia etti.
Prigojin, "General Kıyamet" lakaplı Surovkin'in agresif taktiklerini öven açıklamalar yapmıştı. Ancak ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post'ta yer alan analizde, Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un siyasi bir hamleyle Prigojin'in Rus ordusu üzerindeki etkisini sonlandırmak için göreve getirildiği yorumu paylaşılmıştı.
Reznikov, savaşta günde 500 ila 600 Rus savaşçının öldürüldüğünü iddia ederken, Ukrayna'nın kaybının bunun 10'da 1'i kadar olduğunu öne sürdü. BBC, bu rakamların bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı.
Independent Türkçe, BBC, Washington Post