Bilim insanları domuzlarda ereksiyon sorununu yapay dokuyla tedavi etmeyi başardı

"Çok büyük ihtiyaç olsa da bu alana çok az önem verildiğini fark ettik"

(Unsplash)

Çin'deki bilim insanları, yaraları onaran sentetik doku kullanarak domuzlarda ereksiyon bozukluğunu kısmen iyileştirdi. Bu gelişme, insanlarda penis yaralanmalarının daha iyi tedavi edilmesine önayak olabilir.

Memelilerde penisteki tunika albuginea (TA) dokusu, yumuşaktan sertliğe geçişe aracılık etmek üzere ereksiyon sırasında düzleşme ve gerilmeye uğrayan kolajen protein liflerinden oluşan çift katmanlı bir yapıya sahip.

Önceki çalışmalar, 40 ila 70 yaşındaki erkeklerin yaklaşık yarısının bir tür ereksiyon bozukluğu yaşadığını ve tahminen yüzde 5'inin TA dokusunda yara dokusunun oluştuğu, ağrıya ve bir dizi başka etkiye yol açan bir durumdan mustarip olduğunu gösteriyor.

Çarşamba günü Matter akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışmada açıklanan yapay tunika albuginea (ATA), ereksiyonu sürdürmek için gereken doğal lif doku kılıfını taklit ediyor.

Güney Çin Teknoloji Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Xuetao Şi yaptığı açıklamada, "Çok büyük ihtiyaç olsa da bu alana çok az önem verildiğini fark ettik" dedi.

ATA yapım sürecinin sorunlarını ve sonuçlarını büyük ölçüde öngörsek de ATA kullanımından hemen sonra penisin normal ereksiyona kavuştuğu hayvan deneylerindeki sonuçlar bizi yine de şaşırttı.

Bilim insanları, kıvrılmış bir lif yapısına ve doğal dokuya benzer biyomekanik özelliklere sahip olan polivinil alkolden yapılmış ATA'yı, TA'larında yaralanma olan Bama minyatür domuzlarında test etti.

Vücutta uzun süre kalacak şekilde tasarlandığı için yapay dokunun toksikliğini ve kan uyumluluğunu analiz ettiler.

Araştırmacılar, yapay dokudan yapılan yamaların domuzlarda ereksiyon işlevini geri getirebileceğini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Domuzlardaki ereksiyon işlevi, normal penis dokusunda olana benzer şekilde restore edildi ve bu da yamanın doğal dokuların işlevini başarıyla yerine getirebileceğini gösteriyor.

ATA yamalarının etkisi bir ay sonra incelendiğinde, salin enjekte edilen penisin normal bir ereksiyona ulaştığı görüldü.

Ayrıca yapay doku çevredeki doğal dokunun mikro yapısını geri getirmese de normal dokudakiyle benzer bir yara izi geliştirdiğini buldular.

Dr. Şi, "İşlemden bir ay sonraki sonuçlar, ATA grubunun mükemmel olmasa da iyi onarım sonuçları elde ettiğini gösterdi" dedi.

Bilim insanları daha ileri çalışmalarda, penisteki bozukluğun tamamının onarımını ya da yapay penis yapımını bütüncül bir bakış açısıyla ele almayı umuyor.

Araştırmacılar, çalışmada "ATA, bir domuz modelinde yaralanmaları onarma ve TA hasarlı penis dokusunun normal ereksiyon işlevini geri kazanma kabiliyetini gösteriyor. Çalışmamız, ATA'nın penis yaralanmalarının onarımı için büyük umut vaat ettiğini ortaya koyuyor" yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU