Gazze'de dilenci sayısı artıyor

Filistin hükümeti, yüksek maliyetler nedeniyle dilencileri istihdam etmeye yanaşmıyor

Filistin hukuku dilenciliği suç sayıyor ve cezalandırıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

Gazze'nin merkezindeki ATM makinesinin yakınında üç çocuk dilenci konuşlanmış, yoldan geçenlerin hareketlerini izliyor ve parasını çekmek isteyenlerin gelmesini bekliyorlar, ta ki bir şekel* isteyene kadar.

Lina ATM'ye vardığında, üç dilenci ondan para istemeye hazırlandı, fark ettirmeden arkasında konuşlandı ve ondan para istemek için parasını çekmesini beklediler.

Şaşkınlıkla onlara bakan Lina parayı vermeyi reddetti, içlerinden biri bıçağı çekip yüzüne doğrulttu.

Lina o anları, şu sözlerle anlattı:

'Hiçbirinize para vermeyeceğim, yalvarmayı bırakın' dedim, birisinin suratıma bıçak dayadığını görünce sözlerimi bitiremedim ve şok haliyle onlara istedikleri tüm parayı verdim, sonra bacaklarım titreyerek oradan ayrıldım, arabaya zar zor yetiştim.
 

Gazze'deki dilenciler bıçak da dahil olmak üzere farklı kesici aletleri kullanıyor.jpg
Gazze'deki dilenciler bıçak da dahil olmak üzere farklı kesici aletleri kullanıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Bu duruma maruz kalan tek kız Lina değil. İman da kız kardeşleriyle sokakta yürürken 9 yaşından büyük olmayan bir çocuk, para isteyip önünü kesti.

Parayı vermeyi reddedince küçük bir bıçak çıkardı ve onu kullanmakla tehdit ederek beline dayadı. İman, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Görünüşü rahatsız ediciydi ama yaptığı şey beni şok etti ve ben bunu anlayıp telefonumu alana kadar bir adam gelip onları bizden uzaklaştırdı. Sokakta iki genç adam vardı ve sanırım onlar yaşananlara tanık oldu.


"Dilenmeyi görev edinen gruplar var"

Gazze Şeridi'ndeki dilencilerin şiddet uyguladığı bu sahneler, bıçak kullanımıyla sınırlı kalmayıp hakaret ve dayaklardan sopa ve taş kullanmaya kadar uzanıyor.

İman daha cesaretliydi ve polise başına gelenleri ve konu hakkında bildiklerini anlattı. Gazze'deki polis sözcüsü Eymen el-Batınici konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bir şiddet olayını ekibimiz takip etti ve vatandaşa karşı silahını kullanan dilenci tutuklandı. Gazze toplumu içinde dilencilik yapan ve şiddet uygulayan çeteler var diyemeyiz ama dilenmeyi görev edinen gruplar var. Polisin gözlemlerine göre bunlar aile gruplarıdır.


Filistin Emniyet Amirliği'nin internet sitesinde yayınlanan bir rapora göre, dilenme, kadın ve çocukların hırsızlık ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere suç işlemek için sömürülmesine neden oldu.


Yasayı çiğnemek

Gazze Şeridi, genellikle çocuk veya kadın dilencilerle dolu ve bu dilenciler dükkanlarla dolu hareketli sokaklarda, kavşaklarda, trafik ışıklarında ve yüksek eğitim kurumlarının yakınında yoğunlaşmış durumda. Yayalara, özellikle kadınlara yönelik ciddi taciz söz konusu.

Ali, genellikle Batı Gazze bölgesinde yaşayan dilencilerden biri ve çoğu fırınlar, büyük ticaret merkezleri ve restoranlar arasında dağılmış 10'dan fazla kişi onunla birlikte çalışıyor.

Ali kendi durumunu şöyle anlattı:

Babam benim yiyecek ve giyecek ihtiyacımı karşılamıyor, annem boşandığı için benimle ilgilenmiyor.


Ali, sosyal koşullar nedeniyle okulu bırakıp yoldan geçenler arasında dilenerek, bazen onları dayakla tehdit ederek, bazen de onlara yalvararak sokaklarda dilenmeye başladı.

Çoğu dilenci, dilenme eyleminin kanunen cezalandırıldığını ve bir tür yasadışı kazanç olarak suç sayıldığını bilmiyor.
Kanuna göre, "Kim yaralarını veya sakatlıklarını göstererek veya başka bir surette bahane sunarak insanlardan dilenir, sadaka isterse veya 16 yaşından küçük çocuğu dilenmeye yönlendirirse üç ayı geçmemek üzere hapis cezasına çarptırılır veya mahkeme bir yıldan az olmamak üzere dilencilere bakmak üzere Sosyal İşler Bakanının belirleyeceği herhangi bir kuruma sevkine karar verir."


Giderek artan bir sorun haline gelen dilenmenin sebepleri neler?

İnsan hakları örgütlerine göre Gazze'de dilencilerin şiddet kullanması yadsınamaz bir gerçeklik haline geldi. Ancak Sosyal Kalkınma Bakanlığı, dilencilerin ciddi sayıda olmadığını, aksine çok az sayıda dilenen kişi olduğunu bildirdi.

Damir İnsan Hakları Derneği Başkanı Ala es-Sikafi, Gazze'deki dilencilik sorununa dair şu değerlendirmede bulundu:

Giderek artan bir sorun haline gelen dilenmenin sebeplerinden biri, Gazzelilerin içinde bulunduğu zor şartlara ek olarak, geçimini sağlamak isteyenlerin iş bulamamaları veya toplumsal ayrışmaya maruz kalmalarıdır. Aslında dilenme olgusunu ve şiddet kullanımını ele alma sorumluluğu Sosyal Kalkınma, Eğitim, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları da dahil olmak üzere birçok devlet kurumuna aittir.


"Yüksek maliyetler gerektirdiği için önerilen tüm planlar reddedildi"

Sikafii sözlerine şu şekilde devam etti:

Başta çocuklar olmak üzere bazı bireylerin yanlış yollara sapmasını önlemek için Sosyal Kalkınma Bakanlığı ile iş birliği içinde dilencilik sorununa çeşitli çözüm geliştirmek için çalışıyoruz.  Devletin maddi zorluk yaşayanlara insan onuruna yakışır bir yaşam sürmeleri için iş ve geçim kaynağı sağlama konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmemesi nedeniyle dilenci sayısı arttı ve bu sorunu engelleyecek çözümler tamamlanmadı. Gazze'deki yetkililer, yüksek maliyetler gerektirdiği için önerilen tüm planları reddetti, ancak hükümet dilencilik sorununu çözmek için önlemler alacağını da açıkladı.


Polis sözcüsü Eymen el-Batınici konuyla ilgili polisin tutumunu şu şekilde açıkladı:

Dilencilik ciddi bir sorun haline geldi ve devlet kurumları bununla mücadele etmeye ve dilenci sayısını azaltmaya çalışıyor, kim yakalanırsa ismi kayıtlara işleniyor ve konunun tekrarı durumunda yasal prosedürlere göre gözaltına alınıyor. Çünkü bu olay Filistin Ceza Kanunu'na göre bir suçtur.


Diğer taraftan Sosyal Kalkınma Bakanlığı'nda İletişim ve Medya Sorumlusu Azize el-Kahlut dilenciliğin önemli bir problem olduğuna dair konuşmaları şu sözlerle yalanladı:

Dilencilik şu an için ciddi bir sorun değil, çünkü veriler dilenci sayısının 200 kişiyi dahi geçmediğini gösteriyor ve şu anda dilenciliği suç sayan yasayı etkinleştirmek ve ahlaki davranışı teşvik etmek için çalışan bir hükümet komitesi var.  Ayrıca dilencilik sırasında bıçak ve şiddet kullananlar bakım ve rehabilitasyon evlerinde tutulmaktadır.

 

*Şekel İsrail para birimi; Filistin topraklarında yaşayanlar tarafından kullanılır ve 1 dolar 3,5 şekele eşittir.

DAHA FAZLA HABER OKU