2023'te şirketlerin kurumsal dayanıklılıklarını artırmaları gerekecek!

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Pixabay

İş liderlerinin işi büyütmede ve yenilemede etkili rolüne rağmen, 2023'te belirsizliklerle başa çıkmak ve yeni trendler ortaya çıktığında başarılı olmak için oyununun kurallarını geliştirmeleri gerekecek.

2022 yılı savaş, enerji krizi, tedarik zinciri krizi gibi gelişmelerle doluydu. Global huzursuzluk yükselirken, şirketlerin en kötü durum senaryoları için plan yapmaya başlaması gerekecek.

İş liderleri için temel hedeflerden biri, şirkette dayanıklılık oluşturmak olacak. Kurumsal dayanıklılığı (business resillience) yeniden düşünmek, krizlere ve kesintilere dayanma yeteneğini yükseltmek 2023 için daha kritik hale gelecek. 
 


Günümüzde insan tahsisi, her şirkette finansal tahsis kadar güçlüdür. Sadık müşteriler, vizyon sahibi liderler, kaliteli mal ve hizmetler başarıyı etkileyecek olsa da, şirketlerin önümüzdeki yıllarda ilerlemeye devam edebilmeleri için en iyi varlıklarına, yani çalışanlarına değer vermeyi öğrenmeleri gerekecek.

Bu nedenle "önce insan" odaklı yaklaşımı benimsemek, şirket ve çalışan çıkarlarını dengelemek gerekecek.

"Önce insan" odaklı insan kaynakları stratejileri, 2023'te devam edecek bir trend. 


2023 yılında şirketler, işi geleceğe hazırlamak için hangi yeni rollerin gerekli olduğunu ve hangi çalışanların bu roller için uygun olabileceğini belirlemek için yetenek analitiğini kullanacak ve işgücü planlaması yapacak.

Mevcut işgücünü geliştirmeye daha fazla odaklanacak, şirket içi adaylara yeniden beceri kazandırmak veya becerilerini artırmak için düzenli eğitimler ve sertifikasyon programları sunmaya devam edecek. 

2023'te işe alma ve elde tutma en önemli konular olacak. İşgücü arzı sorunları devam ettiği için bazı endüstrilerde işe alma birkaç yıl daha zorlu olmaya devam edecek.

Çalışan bağlılığı gündemde olacak. Yeteneklerini elde tutamayan şirketler rekabet gücünü kaybedecek. Organizasyonel tasarım ve değişim yönetimine odaklanılacak.  

Liderlerin ve yöneticilerin etkinliğini artırmak, işin geleceğine hazırlamak gerekecek. Ayrıca lider ve müdür verimlilikleri üzerinde durulacak.  

Son birkaç yılda, kuruluşlar evden çalışan çalışanları yönetmeye alıştı. Ancak 2023'te, çok uzak konumlardan çalışan insanları yönetmeye uyum sağlamaları gerekecek.

Çeşitli konumlardan tam zamanlı olarak uzaktan çalışan "dijital göçebe" çalışanlarının sayısında bir artış görülecek.

2023'te "hibrit iş" sadece "iş" olacak. Artık bir trend değil, normal günlük çalışma hayatı olacak. İşle ilgili tutumlardaki bu değişim ve gevşemenin bir sonucu olarak, haftada dört gün çalışmak isteyenlerin sayısında bir artış görülecek.

2023'te tedarik zinciri dayanıklılığına ve siber güvenliğe öncelik verilmesi de önemli olacak.  


Maaş ve yan haklar 

2023'te maaş avantajları işverenleri diğerlerinden ayıracak; ücret ve ikramiyeler de dahil olmak üzere çalışanların öncelik verdiği faydalar değişiyor ve enflasyon kilit bir rol oynuyor. Bu faktörler göz ardı edilemeyecek.  

2023 için zam oranları ne olacak?

Yan haklar bakımından güncellemeler olacak mı?

Bir enflasyon ücret sarmalına girmiş görünüyoruz. Asgari ücret zammı özel sektör için belirleyici oluyor.

İlk kez 2022'de asgari ücrete ikinci zam yapılmasının ardından pek çok firma tüm çalışanlarına ek zam yaptı.

Beklentim, 2022'de olduğu gibi 2023'te iki kez ücret artışı olacağı yönünde. Böylece ocak ve temmuz aylarında iki ayrı artış yapmak söz konusu olabilecek.

İstihdamın korunması ve işverenlerin de desteklenmesi adına vergide olduğu gibi bir prim teşvikinin de gelmesi söz konusu olabilecek. 

2022'de yılda en az bir kere zam yaptığını beyan eden şirketlerin neredeyse tamamı 2022 senesinde maaşlara ek zam uyguladı.

2022'de ek zam oranları çoğunlukla yüzde 40-45 olarak gerçekleşti. Döviz cinsinden ödeme yapan şirketler de 2022 yılında ek zamlar uyguladı. ü2023 için özel sektör tarafında zam beklentim; Ocak ayında yüzde40-55 arasında olması yönünde. 


Asgari ücretliler ile beyaz yakalılar arasındaki makas daralmaya başladı 

Özel sektörde aylık asgari ücret yıllar içinde giderek yaygınlaşarak özel sektördeki çalışanların yaklaşık yarısının maaşı haline geldi.

Özellikle mavi yaka yoğun şirketlerde son yıllardaki asgari ücret zamları ile birlikte asgari ücretliler ile beyaz yakalılar arasındaki makas daralmaya başladı. 


Zam oranları sektörlere göre değişecek 

Sene boyunca gelişmelere bağlı olarak ya ek zam yapılması ya da periyodik iyileştirmeler olmasını bekliyorum. Bazı şirketler yüksek enflasyon karşısında çalışanlarını korudu.

Ara zam, prim, ikramiye gibi yöntemleri devreye aldı. Eğer şirketler 2022 yılında düzenli bir enflasyon düzeltmesi yapmışsa bu ocak ayı zam oranlarını etkileyecektir.  

Zam oranlarının sektörlere göre değişmesini bekliyorum. Mevcut piyasa koşullarına karşı firmalar çalışanlarına sağladığı yan hak uygulamalarının çeşitliliğini 2022 yılında artırdı.

Yan haklardaki iyileştirmelerin 2023'te de devam etmesini bekliyorum.

Artışın fazla olacağı sektörler olarak otomotiv, finans, bilişim, enerji, maden-metali, artışın az olacağı sektörler olarak da inşaat, emlak, tekstil gibi sektörleri sayabilirim. 

Enflasyon düşmediği müddetçe, yapılan zamların etkisinin birkaç ay içinde etkisini kaybedeceğini de belirtmeliyim. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU