Tunus seçimlerine katılım oranı, rekor düzeyde düşük kaldı

Yüzde 8,8'le dünya rekoru kırıldı

Tunus'taki düşük katılımlı seçimlerin ilk resmi sonuçlarının 19 Aralık'ta açıklanması bekleniyor (AFP)

Tunus'ta siyasi partilerin büyük çoğunluğunun boykot ettiği seçimlere katılım oranı düşüklüğünde dünya rekoru kırıldı. 

Bağımsız Yüksek Seçim İdaresi Başkanı Faruk Buasker, 17 Aralık seçimlerine katılımın yüzde 8,8'de kaldığını açıkladı. Katılım azlığını, "önceki seçimlere kıyasla yabancı finansmanı olmamasına" bağlayan Buasker, "En temiz seçimdi bu, hiç oy satın alınmadı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partiler yerine kişilerin adaylığını açıklamasına izin verilen seçimde 9 milyon seçmenin oy kullanma hakkı vardı. Seçmenlerin, 217'den 161'e indirilen milletvekili koltukları için yarışacak 1055 aday için oy vermesi beklenirken, bazı seçim bölgelerinde hiç aday çıkmamış, bazılarında sadece tek aday çıkmıştı.

Propaganda yasakları ve Cumhurbaşkanı Kays Said'in bütün yetkileri elinde toplaması nedeniyle, birkaçı hariç siyasi partilerin boykot ettiği seçimlerdeki adayların çoğu pek tanınmayan devlet memurlarıydı.

Sussex Üniversitesi Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü'nden Max Gallien, Twitter hesabında Tunus'ta "modern küresel tarihteki en düşük katılım oranının" kaydedildiğini belirtti. Gallien'e göre, önceki rekor yüzde 18'le Haiti'deki 2015 seçimlerinde kırılmıştı ve Afganistan'da Taliban'ın iktidarı devirmesinden önceki son seçimlerin yapıldığı 2019'da katılım oranı yüzde 19'da kalmıştı.

Ülkenin borcunu çeviremez seviyeye yaklaşmasından ve yüksek enflasyondan partileri sorumlu tutan Said, 25 Temmuz 2021'de meclisin çalışmalarını askıya almış ve yürütme yetkilerini üzerine almıştı. Hazirandaki anayasa değişikliği referandumuna katılım yüzde 27,5'ti. Tunus'ta 2011'den beri 10 kez iktidar değişti.

Çok sayıda siyasi partiyi çatısı altında buluşturan Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü ve Emel Partisi lideri Ahmed Necib Şabbi, katılım oranı düşüklüğü ortaya çıkınca Said'i istifaya çağırdı:

Bugün yaşanan bir depremdir. Bu andan itibaren Said'i gayrimeşru cumhurbaşkanı sayıyoruz ve bu fiyaskonun ardından istifasını talep ediyoruz.

Zeynel Abidin bin Ali diktatörlüğünün yıkılmasına yol açarak "Arap Baharı" sürecinin fitilini ateşleyen 2011 devrimine karşıtlığıyla bilinen Özgür Anayasa Partisi de erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasını istedi.

Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Onur Koalisyonu, Tunus İrade Hareketi, Umut Partisi, Cumhuriyetçi Parti, İşçi Partisi, Kutup Partisi, Demokratik Akım Partisi ve Demokratik Emek ve Özgürlükler İttifakı dahil 12 parti aday göstermediği gibi boykot çağrısı yapmıştı. Seçimlerde sadece Said'e yakın Halk Hareketi, Halk Akımı Partisi, Halk Kazansın Girişimi ve 25 Temmuz Gençlik Hareketi kendilerine yakın bireysel adayları destekleyeceğini açıklamıştı.

Bu arada, Eski Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki, Yasemin Devrimi'nin başlangıcı kabul edilen 17 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "karşı devrime" ve "Said'in darbesine" karşı mücadele çağrısı yaptı.

 

Independent Türkçe, AFP, Guardian, Middle East Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU