Yıllardır gökbilimcilere ve insanlığa eşsiz görüntüler sunan Hubble Uzay Teleskobu, bir kez daha ağızları açık bıraktı. NASA, Hubble'la yakaladığı Karina Nebulası'nın göz kamaştırıcı görselini çarşamba paylaştı.
Bulutsu veya diğer adıyla nebula, geniş alanlara yayılmış kozmik toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşan buluta benzer yapılara deniyor. Nebulalar yıldızların ölüm ve doğum yeri görevi görüyor. Burada patlayan yıldızların savurduğu malzemeler başka yıldızlara hayat veriyor.
A new view of an old favorite!
— Hubble (@NASAHubble) December 14, 2022
This sparkling new image depicts a small section of the Carina Nebula, one of Hubble’s most-imaged objects. It’s about 7,500 light-years away, and busy with cosmic activity – including star birth and death!
Read more: https://t.co/Y1Uv489I9v pic.twitter.com/fGOlf3P2n4
En parlak bulutsulardan biri olan Karina, Dünya'dan yaklaşık 7 bin 500 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Karina, salma bulutsusu örneklerinden biri. Bu tür bulutsularda yıldızlardan gelen yoğun radyasyon, gazı iyonlaştırıyor. Bu durum bulutsunun parlamasını sağlıyor.
Bilim insanları Hubble'ın kızılötesi ışık görüntüleme becerileri sayesinde yıldızları çevreleyen ağır toz ve gaza rağmen harika fotoğrafı yakaladı. Ancak görsel, Karina'nın küçük bir bölümünü gösteriyor.
NASA bunun, Karina Nebulası'nın neresi olduğuna dair bir görsel de yayımladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avrupa Uzay Ajansı ve NASA'nın yönetimindeki Hubble, 32 yılını yeni galaksileri keşfetmek ve yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin çarpıcı anlarını kaydetmekle geçirdi.
NASA'ya göre teleskop şimdiye kadar yaklaşık 50 bin gök cismi üzerinde 1,5 milyon kez gözlem yaptı.
1990'da uzay mekiği Discovery aracılığıyla fırlatılan teleskop, adını Astronom Edwin Hubble'dan alıyor.
Hubble şu anda James Webb Uzay Teleskobu için bir keşif aracı olarak kullanılıyor.
Independent Türkçe, NASA, CNET
Derleyen: Uğurcan Yıldız