Türkiye'de misyonerlik yapmış olan papaz ve oğlu, pandemi yardımıyla Disney'den ev almaya çalışınca tutuklandı

Papaz ve ailesi yıllarca Türkiye'de yaşamış

Evan Edwards ve Josh Edwards maksimum 30 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya (Facebook)

ABD'nin Florida eyaletinde Kovid-19 yardımı parasıyla Disney'den ev almaya çalışan baba oğul tutuklandı. Papaz Evan Edwards ve oğlu Josh Edwards çarşamba günü evlerinde yakalanarak hapse atıldı.

Papaz Edwards, Aslan Uluslararası Papazlığı (Aslan International Ministry) adına Nisan 2020'de ülkedeki işletmelere koronavirüs desteği sağlamak amacıyla başlatılan Maaş Koruma Programı'na başvurmuştu.

Papazlık kendisini dini hizmetler veren ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tanımlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvuruda kuruluşta 486 kişinin çalıştığı ve aylık maaş giderinin 2,7 milyon doları aştığı belirtildi. Bunun ardından Küçük İşletmeler Yönetimi, papazlığa 8,4 milyon dolar destek verilmesini kararlaştırdı.

Edwards ailesi iki ay sonra Walt Disney World Resort'taki bir köşkü 3,7 milyon dolara satın almaya çalışınca yakayı ele verdi. Yetkililer paraya el koyarken, yapılan soruşturmanın ardından ailenin, yardımın geri kalanını saklamak için farklı hesaplarda tuttuğu belirlendi.

ABD Adalet Bakanlığı, Nisan 2021'de yaptığı açıklamada Edwardsların bütün parayı geri ödemek zorunda olduğunu duyurmuştu.

İki gün önce haklarında dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulan 64 yaşındaki papaz ve 30 yaşındaki oğlu yakalandı.

Aile Türkiye'de yaşamış

NBC News, Kanadalı papazın eski adının Ian Heringa olduğu ve Türkiye'den kovulduktan sonra adını değiştirdiğini yazdı. 

Haberde, Edwards'ın Mary Jane adlı Filipinli bir göçmenle evlendikten sonra 1980'lerin sonunda Türkiye'ye taşındığını bildirdi. Misyoner Edwards, Aslan Uluslararası Papazlığı'nın adının da Türkçeden geldiğini açıklamıştı.

Türkiye'de Yeni Ahit'in 500 binden fazla kopyasını sattığını söyleyen Edwards, bu süreçte yetkililerin hedefi haline geldiğini öne sürmüştü. 2012'deki bir röportajında "Türkiye'de polis ve ordu tarafından 50'den fazla kez tutuklandım ve taciz edildim" demişti.

Edwards sokakta saldırıya uğradığını ve dayak yediğini iddia etmişti.

Bir zamanlar papazlıkta görev yapan bir kişi, Edwards'ın Türkiye'ye girişinin yasaklandığını ve ülkeye girebilmek için adını değiştirdiğini söyledi.

Kuzeni Alan Heringa, Edwards ailesinin yaklaşık 10 yıl önce Kanada'ya geri döndüğünü ifade etti. Edwardslar daha sonra ABD'ye yerleşti.

 

Independent Türkçe, The Washington Post, Insider, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU