Boris Johnson başbakanlığı bırakmasından bu yana 1 milyon sterlinden fazla kazandı

Saat başına yaklaşık 31 bin sterlin aldı

58 yaşındaki Johnson'ın görevi bırakmasını talep eden kabinedeki bakanlar haziranda art arda istifalarını açıklamıştı (Reuters) 

Eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson'ın görevinden ayrıldıktan sonra 6 hafta içinde verdiği konuşmalarda, 1 milyon sterlinden (yaklaşık 23 milyon TL) fazla para kazandığı aktarıldı.

Parlamentonun finansal kayıtlarına göre Johnson, 14 Ekim'de ABD'deki Sigorta Ajansları ve Brokerlar Konseyi'nin düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada 276 bin 130 sterlin (yaklaşık 6,3 milyon TL) aldı.

9 Kasım'da yine ABD'deki yatırım bankacılığı şirketi Centerview Partners'ın etkinliğindeki konuşmasındaysa kendisine 277 bin 723 sterlin (yaklaşık 6,3 milyon TL) ödeme yapıldı.

Bundan bir hafta sonra Hindistan'ın gazetesi Hindustan Times'ın davetlisi olarak katıldığı konferanstaysa 261 bin 652 sterlin (yaklaşık 6 milyon TL) aldı.  

Johnson, 23 Kasım'da ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in Portekiz'in başkenti Lizbon'daki etkinliğine de katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski BK lideri burada yaptığı konuşma için 215 bin 275 sterlin (yaklaşık 5 milyon TL) ödeme aldı.

Johnson'a yakın kaynakların ülkenin önde gelen gazetelerinden Telegraph'la paylaştığı bilgilere göre eski lider, başbakanken kendisine ödenen 157 bin 372 sterlinlik (yaklaşık 3,6 milyon TL) maaşla geçinemediğinden yakınıyordu.

Haberde, Johnson'un söz konusu konuşmalar için toplamda 33,5 saat harcadığı ifade edildi. Buna göre eski lider, saat başına yaklaşık 31 bin sterlin (yaklaşık 712 bin TL) kazandı.

Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlık görevinden istifasını haziranda duyuran Johnson'ın yerine eylülde Liz Truss geçmişti.

Truss, sadece 45 gün görevde kaldıktan sonra tepki toplayan ekonomi politikaları nedeniyle istifasını duyurmuştu. Parti içinde yapılan seçimleri kazanan Rishi Sunak, 25 Ekim'de BK başbakanı olarak görev yapmaya başlamıştı.
 


Johnson, Muhafazakar Parti'nin Büyük Londra Bölgesi'ndeki Uxbridge ve South Ruislip'i temsil ettiği parlamenterlik görevini 2015'ten bu yana sürdürüyor. Eski liderin bu görevde halihazırda 81 bin 932 sterlin (yaklaşık 1,8 milyon TL) maaş aldığı bildirildi.  

Analistler, Johnson'ın konuşmalarıyla yılda 5 milyon sterline (yaklaşık 115 milyon TL) kadar ek gelir elde edebileceğini söyledi.



Independent Türkçe, Telegraph, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU