İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak kararına karşı vatandaşlar Saraçhane'de, liderler kürsüdeydi: Hiçbir haksızlık sonsuza kadar sürmez

Liderler, İmamoğlu'na destek için konuşmalar yaptılar. Alanda yer yer "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" sloganları atıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle verilen hapis ve siyasi yasak kararının ardından bugün İBB binasının bulunduğu Saraçhane’de “Millet, iradesine sahip çıkıyor” sloganıyla bir buluşma gerçekleştirildi.

İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda "Millet, iradesine liderleriyle sahip çıkıyor. Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Akşener, Sayın Karamollaoğlu, Sayın Babacan, Sayın Davutoğlu ve Sayın Uysal’la buluşmak üzere sizleri yarın saat 16.00’da, Saraçhane’de, birliğe ve dayanışmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'nun çağrısının ardından çok sayıda vatandaş Saraçhane'de toplandı.

6'lı Masa'nın dışında bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalar da mitinge katılanlar arasında.

Alana gelen vatandaşlar "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Alanda çok sayıda polis güvenlik önlemi aldı.

Karamollaoğlu katılamıyor

Öte yandan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu mitinge katılmayacağını açıkladı. Karamollaoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Önceden planlanan ve tehir etme durumumuzun olmadığı bir hastane randevum nedeniyle Saraçhane’de gerçekleştirilecek anlamlı programa katılamıyorum. Orada bulunan herkese canıgönülden selamlarımı iletiyorum" ifadesini kullandı.

Mitingte sahneye ilk olarak 2019 yerel seçimlerini kazanan belediye başkanları çıkarak vatandaşları selamladı.

Başkanların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Sabri Tekir, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal hep birlikte alana giriş yaptı.

Kürsüye ilk olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çıktı.

İmamoğlu şunları kaydetti:

Burası Saraçhane burası milletin evi bu ülkeyi yönetenlerin sizinle alıp veremediği ne?

31 Mart'ta oy kullandınız saymadılar seçimi yenilediler.

Eskiden kamu bankalarından bol bol kredi verirlerdi. 3 b uçuk yıldır bu millete ait bankalardan bize bir kuruş vermediler. Gezi Parkı eskiden Büyükşehir Belediyesi'ne aitti, bizden aldılar.

Onlar sizin seçtiğiniz belediye başkanını görevden almak için mahkemeden karar çıkarttılar.

Bunlar hasta. Bunlar milletin iradesine karşı alerjisi olan insanlar.  Ne hukuk ne ahlak gözetiyorlar ne ne iman... Gözleri hiçbir şey görmüyor.

Haksılığa ve adaletsizliğe karşı buradayız. Milletin iradesine alerjin varsa seçim sonuçlarını hazmedemiyorsan tavsiyem siyaset yapmayacaksın. İstanbul'da bir israf düzeni kurdular. Bir avuç insanın zenginliğini istiyorlar. 

Cumhuriyet arkada kimse kalmasin diye kuruldu. Atatürk'ün dediği gibi toplumdaki yüksek hürriyet ve adaletin sağlanması için kuruldu. Milli egemenliğin kurulmasıyla. Yani egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyor.

Toplumda en yüksek hürriyetin sağlanmasını istiyorsanız milli egemenligin kayıtsız şartsız yanında duranlarin yanında duracağız, duracaksiniz.

Adres burası 6'lı Masa. Bu milletin birliğini inşa etmeye karar vermiş, bu masanın vatansever liderleri ve onların kurduğu Türkiye ittifakı var.

Hürriyet şairi Namık Kemal’in dediği gibi…

'Zulüm ne kadar pervasız olursa olsun, zulmün binasını biz yıkarız.  Dünyanın merkezine gömseler de, yerküreyi patlatır çıkarız.'

İmamoğlu konuşmasını "İnanın 2023 çok güzel olacak. Yalnız benim, senin ya da onun için değil. Hepimiz için, bu ülkede yaşayan her bir yurttaşımız için çok güzel olacak. Ben, sen ya da o değil, herkes kazanacak. Herkes kazanacak ve her şey çok güzel olacak" ifadeleriyle sonlandırdı.

Kılıçdaroğlu: 6'lı masa olarak kararlıyız adaleti bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz

İmamoğlu konuşmasının ardından sahneye CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu davet etti.

Kılıçdaroğlu "İktidar" sloganları eşliğinde konuşmasına başladı. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Adalet dağıtacak kişi hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar vermek zorundadır.

Adalet dağıtacak kişi  Saray'ın sofrasına oturmayacak.

Milletin iradesine bir yargıç aracılığıyla darbe vurulmuştur  biz milli iradeyi yeniden inşa edeceğiz. Adalet artık temel bir Turkiye sorununa dönüştü.

6'lı masa olarak kararlıyız adaleti bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz. 

Yargıyı itibarsızlaştaranlar var, ağacın kurdu kendi içindedir adalet ağacının içindeki kurtları tek tek temizleyeceğiz

Ekrem başkan hakkında verilen karar bize bir milim geri adım attırmayacaktır. Biz kararlılıkla başkanın arkasında duracağız

Hiç kimse, hiçbir güç Ekrem imamoğlu'nu istanbul'a hizmet etmekten alıkoyamaz

Babacan: Dünün ezileni Erdoğan üste çıkınca başkasını ezmeye çalışıyor

Kılıçdaroğlu'nuna ardından Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da söz aldı. Babacan "Bu haksızlığı bu hukuksuzluğu reddediyorum daha birkaç ay ev evvel Canan Hanıma yapılan hukuksuzluğu reddediyorum Demirtaş'a yapılan hukuksuzluğu reddiyorum" ifadesini kullandı.

Babacan şöyle devam etti:

İktidarın kaybettiği belediyelerde yaptığı kayyum hukkusuzluğunu reddediyorum.

Daha dünün ezileni Erdoğan üste çıkınca başkasını ezmeye çalışıyor. 

Devlet gücüne sahip olan süre ve sınırla olmalıdır. Üç dönem 2015'te doldu

Uysal: Yeter söz milletin

Babacan'ın sözlerini tamamlamasının ardından sözü Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal aldı.

Uysal "Zalim zulmünü celladına yaptırırmış. Hep beraber 'Yeter, söz milletin!' diye haykırıyoruz. Bakmayın isimlerinde adalet olduğuna adaletleri Deniz Feneri davalarında bitti adınız ak olacağına alnınız ak olsaydı" diye konuştu.

Davutoğlu: Kim ki milli iradeye el uzatırsa gerçek terörist odur

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, konuşmasında "Meselemiz sadece Sayın İmamoğlu'nun hak ettiği makamı korumak değildir. Meselemiz İstanbul seçmeninin iradesini korumak, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik değerlerini korumaktır" ifadesini kullandı. 

"Sakın ha seçim sandığı üzerinden siyaseti dizayn etmeye kalkışmayın. Sakın ha bize 'tarafsız ve bağımsız mahkeme karar verdi' demeyin, inanmayız" uyarısında bulunan Davutoğlu, "Kim ki milli iradeye el uzatırsa gerçek terörist odur, gerçek vatan düşmanı odur. Çünkü milli irade olmadan vatan korunamaz, millet birleştirilemez, devlet güçlü kılınamaz" diye konuştu. 

Akşener: Geldikleri gibi giderler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, diğer liderlerin aksine sahneyi İmamoğlu ile paylaştı. 

"100 yıl önce olduğu gibi bugün de 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyenler burada" ifadelerini kullanan Akşener, "16 milyon İstanbullunun iradesi, millet, demokrasi burada ve Ekrem kardeşimin yanında. Hiçbir haksızlık sonsuza kadar sürmez, hele aziz milletimizde hiç sürmez. Geldikleri gibi giderler, geldikleri gibi gittiler, geldikleri gibi sizin iradenizle gidecekler" dedi. 

Akşener şunları kaydetti:

Bu irade, bu ses, bu yürek, bu cesaret, bu demokrasi aşkı, bu sandıkta verilecek cezanın ortaya konduğu irade gösteriyor ki artık 16 milyon İstanbullunun dışında 85 milyon Türkiye'nin de senin yanında olduğu burada, Saraçhane'den görüyoruz.

Akşener'in konuşmasının ardından "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" sloganları atıldı. 

Karamollaoğlu yerine Tekir konuştu

Öte yandan önceden planlanan bir hastane randevusu nedeniyle buluşmaya katılamayan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu yerine partinin genel başkanvekili Sabir Tekir kürsüye çıktı. Tekir de alanda bir konuşma gerçekleştirdi. 
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU