G20 başkanlığından büyük beklentiler

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Endonezya G-20 zirvesinin başkanlığını Hindistan'a devretti

Hindistan, 15-16 Kasım'da Bali'de düzenlenen 17. Zirve sırasında Yirmiler Grubu'nun (G20) başkanlığını Endonezya'dan devraldı, 1 Aralık'ta başkanlığı resmen üstlendi, 30 Kasım 2023'e kadar bu görevi yürütecek ve ardından Brezilya'ya devredecek.

Yirmi yılı aşkın bir geçmişe sahip olan G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında dünyanın ekonomik sorunlarını tartışmak ve ortak sorunlara çözüm bulmak için Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avrupa Birliği, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye'den oluşan çok taraflı bir danışma forumudur.

G20 bugün küresel GSYİH'nın yaklaşık yüzde 85'ini, uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 75'ini ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 65'ini oluşturuyor.
 

PIB.jpg
Görsel: PIB

 

Kasım ayının başlarında, Başbakan Narendra Modi, Hindistan'ın G20 başkanlığının logosunu, temasını ve web sitesini açıkladı.

Buna göre, Hindistan'ın başkanlığında 18. G20 Zirvesi'nin, "Bir Dünya, Bir Aile, Bir Gelecek" temasıyla ve özel davetliler olarak Bangladeş, Mısır, Mauritius, Hollanda, Nijerya, Umman, Singapur, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri liderleri ile Uluslararası Güneş İttifakı (ISA), Afete Dayanıklı Altyapı Koalisyonu (CDRI) ve Asya Kalkınma Bankası (ADB) temsilcilerinin katılımlarıyla 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde Yeni Delhi'de düzenlenmesi bekleniyor.

Başkanlığı elinde bulunduran ülkenin G20 toplantılarına özel konuk davet etme yetkisi vardır.

Özel davetli ülke ve kuruluşların ve 20 üyenin yanı sıra G20 toplantılarına ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (WB), Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de katılmakta ve İspanya ile Afrika Birliği, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Afrika'nın Kalkınması için Yeni Ortaklık (NEPAD) ise bu toplantıların daimi konukları olmaktadır.

Dünya politika yapımında liderlik rolünü üstlenmeyi hedefleyen Yeni Delhi'nin uzunca bir süredir özlemle ve tutkuyla sahip olduğu küresel misyonu için bundan daha uygun bir zaman olamazdı.

Başbakan Modi'nin belirttiği gibi, "Hindistan'ın G20 başkanlığı, dünyada kriz ve kaos döneminde geliyor. Dünya, yüzyılda bir kez görülen yıkıcı bir salgının, çatışmaların ve pek çok ekonomik belirsizliğin artçı etkilerinden geçiyor."

Yeni Delhi'nin G20 başkanlığı, yalnızca bağımsızlığının 75'inci yılına denk gelmesiyle değil, aynı zamanda dünya jeopolitiğinin giderek kötüleştiği ve tüm insanlığı ilgilendiren birtakım krizlerin patlak verdiği çok kritik bir zamanda geldiği için ikiz öneme işaret ediyor; ekonomik ve finansal istikrarı ve büyümeyi teşvik etmek ve dünya politika yapımında konsensüs inşa ederek dünya politikasını ortak çıkar için işlevselleştirmek gibi öncelikli iki hedefi olan G20 için karanlık bir gölge düşüren kritik bir zaman.

Günümüzün akışkan ve karmaşık dünya politikası ile dünyanın 8 milyar nüfusu, çok uzunca bir süredir, çoğunlukla ABD'nin hegemonik gücünün göreli gerilemesi ile Çin'in iddialı varlığının yol açtığı bölgesel ve küresel yönetişimin gerilimlerine; nükleer riskten gıda ve enerji krizlerine kadar çok kritik küresel etkileri olan Rusya-Ukrayna çatışmasına; iki yıllık ölümcül sınır açmazı nedeniyle tüm zamanların en düşük seviyesinde olan Hindistan-Çin ilişkilerine; potansiyel iklimlerin mevcut talihsiz örneklerinden biri olan kırılgan bir Afganistan ile yeniden yükselen terör kaynaklı endişelere; insan yaşamı ve sağlığından dünya barışı ve güvenliğine kadar hayati tehditler taşıyan ve giderek daha toksik hale gelen iklim değişikliğine; küresel durgunluk ve istikrarsızlığın yanında çoğu zaman hızlı yükseliş ve düşüşlerle belirsizliğe yol açan ve gelişmiş ekonomiler için daha enflasyonist olan ulusal ve uluslararası ekonomik ve finansal sert çalkantılara ve 2020'nin başlarından beri dünyayı sarsan ve sağlık güvenliğini, geçim kaynaklarını ve ekonomik istikrarı ve büyümeyi tehdit eden Kovid-19 salgınına tanık oluyor.
 

Reuters.jpg
Hindistan Başbakanı Narendra Modi / Fotoğraf: Reuters

 

G20 Bali Zirvesi sırasında Başbakan Modi, Endonezya'daki Hint diasporasına "Hindistan 21'inci yüzyılda dünya için bir umut ışığıdır" demişti.

Açıkça görülüyor ki Yeni Delhi, şimdiden dünyanın en büyük 5. ekonomisi ve 3 numaralı askeri bütçesine sahip olan ve muhtemelen on yıldan çok daha az bir süre sonunda geniş denizaşırı diasporası ile birlikte en büyük nüfusa ve 3 numaralı GSYİH'ya sahip olacak, zaten ortaya çıkmış ancak hala gelişmekte olan bir güç olarak, lider güç rolünü oynamaya oldukça hevesli.

Küresel Kuzey ve Küresel Güney'in benzersiz bir birliktelik forumu olan G20'nin başkanlığı, Küresel Güney'in en umut verici gelişmekte olan ülkesi Yeni Delhi'nin dünya sahnesindeki tökezleyen demokrasisi ile diplomatik becerileri için önemli bir liderlik rolüne uygun bir fırsat sunan önemli bir kilometre taşı olacak.

Soru, Hindistan'ın bu fırsatı, bu büyük beklentinin yararına nasıl kullanacağıdır. Ve yanıt, büyük olasılıkla, Hindistan'ın başkanlığı sırasında dünyanın acil sorunları çözüp çözemeyeceği ve dikkati küresel çevre, gıda ve enerji ile tedarik zinciri güvenliği ve terörle mücadele mekanizmaları ile birlikte ekonomik ve finansal istikrar ile büyümeye ve kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir ve ayrıca dijital kamu altyapısı ile teknoloji destekli kalkınmaya odaklayıp odaklayamayacağında gizlidir.

Dünyanın en etkili ancak açık ve örtülü olarak bölünmüş grubuna liderlik etmek oldukça zorlu bir iştir.

Bununla birlikte, Yeni Delhi, son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığı sırasında Batı ve Moskova ile bağlarını ince bir şekilde dengelemesinin de gösterdiği gibi, Batı ve Rusya ile eş zamanlı olarak güçlenen angajmanlarıyla zeminini koruyarak ve aynı zamanda Moskova'yı çatışma yerine diyalog ve diplomasiye dönmeye çağırarak ve Küresel Güney'in endişelerini dile getirerek, şimdiye kadar çifte açmaz durumundaki zorlu ilişkileri yönetmede başarılı oldu.

Aslında, Hindistan'ın başkanlığı döneminde G20'ye iz bırakacak olgu, gelişmiş ve gelişmekte olan dünyalar, Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasında bir köprü olma mantalitesinin dünya sahnesinde somut başarılar üretip üretemediği noktasında, bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımın başarılı bir uygulaması olacağından hiç şüphe yok.

Zaman, 2023 yılı boyunca, Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) başkanlığını da üstlenen Hindistan'ın çok taraflı diplomasi ve çok kutupluluk tercihlerinin başarıyla hayata geçirilip geçirilemeyeceğine dair kısa bir görselleştirmeye imza atacak.

Büyük bir dünya gücü olma arzusuna sahip olan Hindistan'ın hesabına göre, G20 liderlik rolünün, dünya politikasındaki potansiyel lider güç rolünün bir avatarı olacağını hayal edin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU