TIME, Yılın İkonu'nu duyurdu: Michelle Yeoh

Yeoh kariyeri boyunca Hollywood'daki Asyalı ve Asyalı kadın klişelerine karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi

Michelle Yeoh, TIME'ın belirlediği "Yılın Kişisi" adayları arasında da yer alıyor (A24)

TIME dergisi "Yılın İkonu"nu belirledi. Dün yapılan açıklamaya göre ünlü oyuncu Michelle Yeoh, 2022'nin ikonu seçildi.

Çin asıllı Malezyalı Yeoh, oyunculuk kariyerinde 40 yılı devirdi. Hollywood'a adım atmadan önce de Asya'da ünlü olan aktris, 1980'lerin sonu itibarıyla popüler Hong Kong aksiyon filmlerinde rol aldı. Yeoh, aksiyon sahnelerinde kendisinin oynamasıyla dikkat çekti.
 


60 yaşındaki oyuncu, TIME'a yaptığı açıklamada 1990'ların sonunda setlerden emekli olmayı ve çocuk yapmayı planladığını ifade etti. Ancak başarılı oyuncu, Ucuz Roman'ın (Pulp Fiction) tanıtımı için 1995'te Hong Kong'a gelen Quentin Tarantino'yla görüştükten sonra fikrini değiştirdi. Tarantino, Yeoh'un dövüş sahnelerini ezbere anlatınca aktris etkilendiğini belirtti. Yeoh böylece sinemada henüz işini bitmediğini düşündü.

Aktris bunun ardından Hollywood'da James Bond serisinin 18. filmi Yarın Asla Ölmez'de (Tomorrow Never Dies) rol aldı. Yeoh, Kaplan ve Ejderha (Crouching Tiger, Hidden Dragon) ve Mumya: Ejder İmparatoru'nun Mezarı (The Mummy: Tomb of The Dragon) gibi filmlerle adını iyice duyurdu.

Yeoh ayrıca Galaksinin Koruyucuları 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2) ve Shang-Chi ve On Halka Efsanesi (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) gibi Marvel filmlerinde de rol aldı.

Ancak Yeoh adını, 8 Nisan'da vizyona giren Her Şey Her Yerde Aynı Anda'yla (Everything Everywhere All at Once) bütün dünyaya duyurabildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıldız oyuncu nisanda GQ'yla yaptığı röportajda "izleyicilere neler yapabileceğini gösterebilmek için uzun zamandır beklediğini" söyledi.

Malezyalı aktris, filmdeki rolüyle Oscar'da En İyi Kadın Oyuncu dalında favoriler arasında.

Hollywood'daki Asyalı ve Asyalı kadın klişelerine karşı kariyeri boyunca mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Yeoh, şöyle konuştu:

Bu benim ırkımla ilgili olmamalıydı. Ancak bir savaş verdim. Denememe izin verilmeliydi.

Oscar'la ilgili de konuşan Yeoh, ödülü istediğini vurguladı.

Yeoh ayrıca Cate Blanchett, Olivia Colman ve Helen Mirren gibi Batılı oyuncularla aynı fırsatları olmadığını ve bu yüzden Her Şey Her Yerde Aynı Anda'da elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi:

Böyle bir fırsat yakaladığınızda tüm kalbinizi ve ruhunuzu adamalısınız. Çünkü bir sonraki şansın ne zaman olduğunu bilemezsiniz.

Yeoh, Oscar'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanırsa bunu başaran ilk Asyalı olacak.

 

Independent Türkçe, TIMELos Angeles TIMEs

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU