Nijerya'da resmi dil İngilizce ilkokullardan çıkarılacak

Öğrencilerin ilk 6 yıl anadillerinde eğitim görmesine karar verildi

Nijerya'da ilkokul kaydının zorunlu ve ücretsiz olmasına rağmen 10 milyondan fazla çocuk eğitim sistemi dışında (UNICEF)

Yaklaşık 220 milyon kişiyle Afrika'nın nüfusu en büyük ülkesi olan Nijerya'da hükümet, ilkokulda İngilizce yerine yerel dillerin kullanılmasına karar verdi. Ancak 600'den fazla dilin konuşulduğu ülkede, resmi dil İngilizce dışında eğitimin nasıl yapılacağı henüz planlanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet Başkanı Muhammed Buhari ve kabine üyesi bakanlardan oluşan Federal Yürütme Konseyi'nin 30 Kasım'daki toplantısından sonra açıklama yapan Eğitim Bakanı Adamu Adamu, kabul edilen "Ulusal Dil Politikası" çerçevesinde ayrıntıların daha sonra belirleneceğini söyledi. Çocukların okul hayatının ilk 6 yılında anadilde eğitim almasının başarıyı artıracağını belirten Adamu, eğitim materyali hazırlığının ve öğretmenlerin nasıl yetiştirileceğinin ileride planlanacağını belirtti.

Kendisi, Hausa dili ve İngilizce'nin yanında Fransızca, Arapça ve Farsça bilen Nijeryalı bakan, okulun bulunduğu bölgede hangi dil kullanılıyorsa ilkokul eğitiminin o dilde yapılacağını ifade ederek, gazetecilere şöyle konuştu:

Son sayıma göre 625 dilimiz olduğundan, bu politikanın hedefi bütün bu Nijerya dillerini teşvik ederek gelişmelerini ve kullanımlarını güçlendirmektir.

19. yüzyıl ortasından 1960'a kadar Britanya sömürgesi olan ülkede halen eğitim, kültür ve iş hayatında İngilizce kullanılıyor. 

Nijerya'da İngilizce'den sonra en çok kişi tarafından konuşulan dil, Afro-Asyatik dil ailesinin Çad dilleri kolundan Hausaca.

Nijerya dillerinin çoğunluğuysa, Yoruba dili gibi, Nijer-Kongo ailesine mensup.

Kuzeydoğu bölgesinde konuşulan Kanurice, Nil-Sahra dilleri grubunda sayılıyor.

Petrol zengini Batı Afrika ülkesi, ham petrol ihraç ederken akaryakıt ithal ediyor ve kişi başına gelir bakımından en alt sıralarda yer alıyor.

 

Independent Türkçe, BBC, Premium Times

DAHA FAZLA HABER OKU