Rus devlet televizyonu Ukraynalı milyonerlerle dalga geçti: "Güle güle Kiev, merhaba Fransız Rivierası"

Ukraynalı seçkin mültecilerin "Monako Müfrezesi" kameralara yakalanmıştı

Ukrayna medyası ağustosta oligark Konstantin Jivago'yu Monako'da lüks yatından inerken böyle görüntülemişti (Youtube/Ukrainska Pravda)

Rusya devletine ait televizyon kanalı RT'nin internet sitesinde yer alan haber derlemesinde, savaşın başladığı 20 Şubat'ın hemen öncesinde Ukrayna'yı terk eden siyasetçilerin ve oligarkların Avrupa'da ve İsrail'de sürdürdüğü lüks yaşama vurgu yapıldı.

Haber kuruluşu Ukrayna Pravdası'nın yaz başından beri yayınladığı belgesel dizisine sıkça gönderme yapılan haberde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenkski'ye yakın isimlerin ve Ukraynalı milyarderlerin aralarında olduğu çok sayıda kişinin 14 Şubat'tan itibaren kendi jetleriyle veya kiralık uçaklarla Fransa, Avusturya, Güney Kıbrıs, İsrail, Birleşik Krallık, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere uçtuğu hatırlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişilere örnek olarak, şirket sahipleri Vasili Hmelnitski, Vadim Stolar, Vadim Nesterenko, Andrey Stavnitzer ve İgor Abramoviç sayıldı. Vostov Bank yöneticilerinin İsrail'e, Transship grubu patronlarının Güney Kıbrıs'a yüklü miktarda servet transfer ettiği öne sürüldü. 

Ukrayna Pravdası, Fransa'nın Monako kentinde yaptığı çekimlerde, Interpol'ün arananlar listesindeki Konstantin Jivago ve servetini satıp Ukrayna ordusuna bağışlama sözü veren Aleksander Yaroslavski'yi milyonlarca dolarlık yatlarında görüntülemişti. "Monako Müfrezesi" diye anılan Ukraynalı patronlardan Vadim Ermolaev lüks bir kumarhanede, Eduard Kohen de Monte Carlo'da bir oteldeyken kameraya yakalanmıştı.

Ukraynalı zenginlerin özellikle Saint-Jean-Cap-Ferrat komününde yoğunlaştığı belirtiliyor. Belçika Kralı II. Leopold'ün eski sahibi olduğu Cap-Ferrat villasının Ukraynalı en zengin oligark Rinat Ahmedov tarafından satın alındığı iddia edilmişti.

RT, Rusya yanlısı çok sayıda siyasetçi çok önceden Ukrayna'yı terk etmişken, bazı milliyetçi çizgideki siyasetçilerin de ülke dışında olduğuna dikkat çekti:

Şimdiki hükümetin birçok aktif destekçisi de vatanlarını yurtdışından savunmayı tercih ediyor. Ukrayna Pravdası, Volodimir Zelenski'nin Halkın Hizmetkarı partisi milletvekili Andrey Holodov'la şu anda ikamet ettiği Viyana'da röportaj yapmayı başardı. Avusturya başkenti, milliyetçi Nikita Poturev ve Uluslararası Af Örgütü'nün belgelediği savaş suçlarıyla tanınan eski Aydar Taburu Başkanı Sergey Melniçuk tarafından da ikamet yeri olarak seçildi. Eski Ukrayna Anayasa Mahkemesi Başkanı 59 yaşındaki Aleksander Tupitski ve 45 yaşındaki eski Ukrayna Başsavcısı Ruslan Ryaboşapka da yabancı 'siperleri' tercih etti.

RT'nin haberinde, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık para, malzeme ve silah yardımı yapmasına rağmen, bunların önemli bölümünün yolsuzluklar sebebiyle yerine ulaşmadığını öne sürdü.

 

Independent Türkçe, RT, Ukrainska Pravda

DAHA FAZLA HABER OKU