Çin'in üst düzey devlet yetkilileri ve ekonomistleriyle yıllık görüşmelerini tamamlayan Uluslararası Para Fonu (IMF), Pekin hükümetine yaptığı çağrıda, rekor düzeye ulaşan Kovid-19 vakalarına karşı alınan önlemleri yeniden düzenlemesini ve aşılama kampanyasına hız vermesini istedi.
Çağrının gerçekçesi olarak, emlak sektöründeki durgunluk ve iç talepteki daralma gösterildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünya genelinde de pandemiye, Rusya-Ukrayna savaşına, enerji darboğazına ve yüksek enflasyona bağlı olarak talep daralması yaşanması, Çin'deki düşük büyüme sorununu büyütüyor.
Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Pandeminin zirve yaptığı 2020'de yüzde 2,2 büyüyen ekonomi, baz etkisiyle geçen yıl yüzde 8,1 büyümüştü. Üç yıllık ortalamanın yüzde 5'in altında kalması nedeniyle Çin hükümeti, yaklaşık yüzde 5,5 büyüme hedefliyor ama Kovid-19 vakaları nedeniyle yaşanan kapanmalar ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
IMF'nin tahminine göre, dünyanın ikinci büyük ekonomisi, Kovid tedbirlerinin gelecek yıl ortasında gevşetilmesiyle ancak yüzde 4,4 büyüyebilecek.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Çin hükümetinin "sıfır Kovid vakası" stratejisiyle pandeminin ilk dönemdeki ekonomik etkilerini bertarafa ettiğini ve tıbbi malzeme tedariğiyle küresel ekonomiye katkı sunduğunu belirterek şöyle dedi:
Ancak o zamandan bu yana Çin'de büyüme yavaşladı ve yeniden artan Kovid vakalarının, gayrimenkul sektöründeki derin zorlukların ve yavaşlayan küresel talebin baskısı altında kaldı… Bundan sonrası için Kovid stratejisinin yeniden ayarlanması iyi yapılmalı ve aşılamanın hızlanmasını ve koruyuculuğun devamı için üst seviyede tutulmasını içermeli.
Pandemiyle mücadele önlemleri hızlanmasına rağmen, yeni koronavirüs varyantlarının ortaya çıkması ve aşılamanın yeterince yaygınlaşmaması nedeniyle sık sık kapanma kararları alındığına dikkat çeken IMF yetkilisi, sonuçta konut başta olmak üzere birçok sektörde özel tüketimin ve yatırımların aksadığını dile getirdi.
Vakalar rekor kırdı
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun açıklamasına göre, 23 Kasım'da yeni Kovid-19 vakası sayısı 31 bin 600'ü geçerek rekor kırdı. Testi pozitif çıkanların 27 bin 600'den fazlası belirti göstermemesine rağmen Çin, "sıfır Kovid vakası" politikası çerçevesinde sert kapanma ve zorunlu test kurallarını devreye sokuyor.
Nisandan beri ilk ölümlerin 19 Kasım'da görülmeye başlandığı ülkede hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 232'ye çıkarken, hastalık taşıyanların sayısı 297 bin 500'ü geçti.
Pekin'deki alışveriş merkezlerinin ve diplomatik temsilciliklerin yoğunlaştığı 3,5 milyon nüfuslu Çaoyang semtinde sokaklara portatif karantina kabinleri yeniden kuruldu.
Salgının çıkış merkezi diye ünlenen Vuhan kentinin yerini bu sefer Apple tedarikçisi Foxconn'un üretim üssünün yer aldığı Cıngcou aldı. "iPhone şehri" diye bilinen 10 milyonluk kentin birçok ilçesinde, zorunlu haller dışında 5 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şehirdeki işçilerle güvenlik güçleri arasında sık sık arbedeler yaşanıyor.
Independent Türkçe, Reuters, ANI