Koronavirüs pandemisi nedeniyle 6 ay sonra yeniden ölümlerin kaydedildiği Çin'in başkenti Pekin'de bazı okullar kapatılırken önlemler sıkılaştırıldı.
Pekin'de 19 ve 20 Kasım'da yaşları 87 ile 91 arasındaki üç kişi Kovid-19 teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybederken, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, kronik hastalıkları olan bu kişilerin aşı durumunu açıklamadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin genelindeki yeni vaka sayısı, nisandaki zirveye yaklaştı: 26 bin 824. Son dalganın merkezlerinden, güneydeki 19 milyon nüfuslu sanayi kenti Guanco'nun en kalabalık ilçesi Baiyun'da 5 günlük tam kapanma kararı alındı, diğer ilçelerde de restoran ve sinema gibi kalabalık yerlere giriş yasaklandı.
Başkentte 20 Kasım'da 266'sı karantina bölgeleri dışındaki yaygın taramada olmak üzere, toplam 962 yeni vaka tespit edildi. Testi pozitif çıkanların sayısı 19 Kasım'da 621'di. Hızlı artış üzerine, Pekin'e diğer şehirlerden gelenlere üç gün karantina zorunluluğu getirildi.
Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdür Yardımcısı Liu Şiaofeng 21 Kasım'da basın toplantısı düzenledi:
Şehir, koronavirüs salgınının başlangıcından beri en karmaşık ve ciddi önleme ve kontrol durumunu yaşıyor.
Pekin'deki alışveriş merkezlerinin ve diplomatik temsilciliklerin yoğunlaştığı 3,5 milyon nüfuslu Caoyang semtinde okullar uzaktan eğitime geçerken, restoranlar sadece dışarı hizmet vermeye başladı. Yetkililer, dışarı çıkan kişilerin son 48 saat içinde alınmış negatif Kovid-19 testi sonucu göstermeleri gerektiğini duyurdu.
Pandeminin başından beri "sıfır Kovid vakası" diye tanımlanan sert tedbirler uygulayan Çin hükümeti, 11 Kasım'da kısmen daha esnek ve yerel bölgelerle sınırlı önlemler alınacağını duyurmuştu.
Apple gibi dünya devlerinin üretim üslerinin yer aldığı dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki vaka artışları nedeniyle 21 Kasım'da Asya borsalarında ve petrol fiyatlarında düşüş kaydedildi. Oxford Economics uzmanları bilgi notunda, gelecek yılın ortasına kadar normale dönüş beklemediklerini bildirdi:
Epidemolojik ve ve siyasi perspektiften, ülkenin açılmaya hazır olduğunu düşünmüyoruz.
Çin'in danışma organı Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ekonomik İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Liu Şicin, ülke ekonomisinin Kovid-19 salgınının ardından son 3 yılda potansiyelinin altında büyüme kaydettiğini belirterek büyümenin yeniden uygun bir seviyeye çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Pekin'de 20 Kasım'da düzenlenen ekonomi forumunda konuşan Liu, emlak sektörünü canlandırmaya yönelik tedbirlerin ve Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin ekonomik toparlanma için uygun koşulları yaratacağını söyledi.
Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesi bekleniyor. Pandeminin zirve yaptığı 2020'de yüzde 2,2 büyüyen ekonomi, baz etkisiyle geçen yıl yüzde 8,1 büyümüştü.
Liu, üç yılın ortalamasının yüzde 5'in altında kalacağına işaret ederek büyüme ortalamasının yüzde 5 ila 5,5 seviyesine çıkarılması gerektiğine işaret etti.
Independent Türkçe, Reuters, AA, Global Times, ANI