Dünyadaki futbol toplarının neredeyse yüzde 70'i Pakistan'da el işçiliğiyle üretiliyor

Topların dikişleri çoğunlukla kadın işçiler tarafından yapılıyor

Dünyada her yıl 40 milyon futbol topu satılıyor (Reuters)

Dünyadaki futbol toplarının yüzde 70'e yakını Pakistan'da, büyük oranda el işçiliği kullanılarak üretiliyor.

Pencap eyaletine bağlı Sialkot şehrindeki fabrika, 20 Kasım'da Katar'da başlayan Dünya Kupası'nda kullanılan Adidas marka resmi topların üretiminden de sorumlu.

Ülkenin önde gelen sanayi bölgelerinden biri olan şehirde yer alan fabrikada yaklaşık 60 bin kişi çalışıyor. Bu da şehir nüfusunun neredeyse yüzde 8'ine denk geliyor.

1000 civarı fabrikanın yer aldığı şehirdeki imalathanede üretilen topların yüzde 80'inde el işçiliği kullanıyor. Bu şekilde dikişlenen toplar, makinada üretilenlere kıyasla daha dayanıklı ve daha yüksek aerodinamik dengeye sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anwar Khawaja Industries adlı fabrikada çalışan ve dikiş işlemlerinden sorumlu işçiler, hazırladıkları top başına 160 Pakistan Rupisi (yaklaşık 13,5 TL) alıyor.

Günde üç topun dikişini tamamlayan bir işçi, ayda 9 bin 600 Pakistan Rupisi (yaklaşık 800 TL) kazanıyor. Bloomberg'ün aktardığına göre şehirde geçimi sağlayacak aylık maaş miktarıysa 20 bin Pakistan Rupisi (yaklaşık 1670 TL) civarında.

İmalathanede topların dikişlerini genellikle kadın işçiler yapıyor. Sabahtan fabrikaya gelen kadınlar, iki topun dikişini tamamladığında eve gidip çocukları için yemek hazırladıktan sonra öğlen işe devam ediyor.

Erkek işçilerse genellikle kalite kontrol ya da malzeme üretimi bölümlerinde çalışıyor.

Bloomberg'ün haberinde, 1997'de çalışma kanunları yürürlüğe girmeden önce fabrikada 5 yaşındaki çocukların bile ailelerinin yanında çalıştığı belirtildi.
 


Fabrikada en ucuz topların üretiminde Çin'den, yüksek kalite toplardaysa Güney Kore'den gelen malzemeler kullanılıyor. Alman futbol ligi Bundesliga ya da diğer Avrupa liglerine gönderilecek toplardaysa Japonya'da üretilen malzemelerden faydalanılıyor.

İmalathaneden çıkan ve el işçiliğiyle üretilmiş standart bir futbol topunda 20 altıgen ve 12 beşgen parça, 690 dikişle birbirine tutturuluyor. Tamamlanan toplar, FIFA standartlarına uygun olması için sıkı testlerden geçiyor.



Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU