MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesini doğru bir adım olarak niteledi. Bahçeli, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de temas kurulması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Suriye, Mısır ve Irak ile tarihsel bağları olduğunun altını çizen Bahçeli, “Biz doğrudan ikili görüşmeleri başlatamazsak bozguncular aramızı iyice açacaklardır” diye konuştu.
Anket tepkisi
Partisinin TBMM'de düzenlenen grup toplantısında seçimler konusunda kamuoyu yoklamalarına tepki göseren Bahçeli, "MHP'nin anket şirketlerini bozguna uğrata uğrata geldiği" görüşünü dile getirdi:
Milliyetçi Hareket Partisi, algı oyunlarını bozarak geliyor. İftira düzeneklerini yıkarak geliyor. Milliyetçi Hareket Partisi, kiralık kalemlerin sahiplerini yenerek geliyor. Milliyetçi Hareket Partisi, anket şirketlerini bozguna uğrata uğrata geliyor. Hiçbir engele takılmadan, karanlık senaryoya aldırmadan inanmış adımlarla hak ettiğimiz başarıya ulaşmak için gece demiyoruz, gündüz demiyoruz, en ufak yılgınlık göstermiyoruz.
Öğretmenler Günü mesajı
Bahçeli, 24 Kasım Öğretmenler Günü yaklaşırken “atanamayan öğretmen sorununun çözülmesi gerektiğini” söyledi. Geçen yıl 24 Kasım’da "Atanamayan öğretmen sorununa neşter vurulmalı, bu konu artık kapanmalıdır” şeklinde bir açıklama yapan MHP lideri, bu sene de benzer ifadeler kullandı:
Öğretmenin hayatı, ailesi ve öğrencileri arasında olmak suretiyle en az iki akış halindedir. Bu akışta görülen sorunlar, yarınlarımızı riski atacaktır. Bizim gelecekten tasarruf etmeye ne hakkımız ne haddimiz ne de yetkimiz vardır. O halde öğretmenlerimize ne yapsak, hangi hakları versek bin defa helal olsun diyorum. Üzerimize ne düşerse yapmanın sözünü veriyorum. Atanamayan hiçbir öğretmen bırakmayacağız. Hepsi kadroya geçirilmelidir. Kanaatimiz ve kararlılığımız budur.
Genel Başkanımız Sn. Devlet BAHÇELİ, Grup Toplantısında Konuşuyor https://t.co/vDufZ3DzS3
— MHP (@MHP_Bilgi) November 22, 2022
“LGBTİ'yi desteklemek bir hak mıdır?”
Bahçeli, konuşmasına bazı sorular sorarak şöyle devam etti:
İhanet bir hak değildir. Suç işlemek bir hak değildir. İnsan öldürmek bir hak değildir. Bunların hepsi hukukun direkt konusudur. Biz, kişi hak ve hürriyetine, düşünce serbestliğine, bir başkasının güvenlik sınırlarını ihlal etmediği sürece bağlıyız. Fakat bu haklar kişisel olmaktan çıkıp kolektif bir özelliğe büründüğü andan itibaren karşı çıkışımız kaçınılmazdır. Küfür bir hak değil, ahlak sorunudur. Terör hak değil, ağır bir insanlık suçudur.
Temel hak ve hürriyetler ekseninde mangalda kül bırakmayan çevrelerin varmak istediği nokta neresidir? Küresel cinayetlere sessiz kalmak, insan onurunun ayaklar altına alınmasına tepkisiz durmak bir hak mıdır? ABD'nin 10 Kasım 2022 tarihinde, dünya özgürlükler kongresine Enes Kanter isimli tescilli teröristin katılması, Cumhurbaşkanımızın iftiralara maruz kalması bir hak mıdır? LGBTİ'yi desteklemek bir hak mıdır? Yoksa bir sapkınlık mıdır? İstiklal Caddesi'nde bombayla bebek arabası devirmek, altı insanımızı katletmek bir hakkın konusu mudur? TV'lerde sabitleşmiş sözde yorumculara, aydınım diye ortalıklarda gezinen şarlatanlara bilmediğimiz hak ve hukuk zemininde katlanmak mümkün ve muteberdir?
HDP tepkisi
MHP lideri, Irak ve Suriye’nin kuzeyine düzenlenen hareket üzerinden muhalefeti hedef aldı ve HDP’nin bir kez daha kapatılmasını istedi:
Terör ve terörizmle mücadele kesintisiz mücadele hakkımızdır. Pençe Kılıç Harekatı Türk milletinin hukuki bir hakkıdır. HDP, TBMM'ye sızmış düşman bakiyesidir. Böylesi parti görünümlü bir örgütün siyaset hayatımızda bulunması haksızlıktır. Bu bölücü kapatılmasın da Hazine'den aldığı paraları terör örgütüne akıtmaya devam mı etsin? AYM'nin hala neyi beklediğini sormayalım mı? 2023 yılında artık bölücü siyasete son verilmeli. İlle de siyaset yapalım diyorlarsa toplansınlar, büyük kongrelerini iltihak ve iltica etsinler tek yumurta ikizleri CHP'ye.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mısır ve Suriye
Bahçeli, Erdoğan'ın dış politikada attığı son adımları da şöyle değerlendirdi:
Sayın Cumhurbaşkanımızın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yle Katar’da kurduğu temas doğru bir temastır, bize göre arkası getirilmelidir. Bununla da kalınmamalı, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile de görüşme vasatı açılmalı, terör örgütlerine karşı ortak bir irade oluşturulmalıdır. Türkiye’nin Mısır, Suriye ve Irak’la tarihten gelen çok güçlü bağları vardır ve bilinmektedir. Biz doğrudan ikili görüşmeleri başlatamazsak bozguncular aramızı iyice açacaklardır. Ülkemizin komşularıyla yapıcı, müspet, geliştirici ve samimi diyaloglar kurması aynı zamanda 2023’ün hedefleriyle de müzahirdir.
Independent Türkçe