Beyoğlu'ndaki saldırıya ilişkin yeni görüntü ve detaylara ulaşıldı

Saldırının faili Albashır'ın saldırı günü bir araçla Taksim'e geldiği ve bir mağazada alışveriş yaptığı görüntülere ulaşıldı. Ayrıca Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan adına düzenlenmiş sahte evlilik belgesi tespit edildi

Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının faili Ahlam Albashır'ın olay öncesi araçtan inmesi ve bir mağazaya girdiği anlara ait yeni görüntülere ulaşıldı.

AA'da yer alan habere göre, İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'ın İstiklal Caddesi'ndeki saldırı günü bir araçla Taksim Meydanı'na geldiği ve ardından girdiği mağazada alışveriş yaptığı anlar güvenlik kameralarınca kayda alındı.

Görüntülerde, teröristtin elindeki çantayla hafif ticari aracın ön koltuğundan inip yerine arkada koltukta oturan ve olaydan sonra Edirne'ye geçerek izini kaybettiren şüpheli Bilal Hassan'ın oturduğu anlar yer alıyor.

Aracın Taksim Meydanı'ndan ayrılması sonrası kadın terörist Albashır'ın bir mağazaya girdiği anların bulunduğu görüntülerde, teröristin burada kısa süre alışveriş yapıp iş yerinden çıkması dikkati çekti.

Şüpheli Bilal Hassan güvenlik kamerasınca görüntülendi

Saldırının firari şüphelisi Bilal Hassan'ın, saldırının yaşandığı gün kaldırımda yürüdüğü anlar güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Saldırı günü Albashır'ı Taksim Meydanı'na bıraktıktan sonra hafif ticari araçla buradan ayrılan şüpheli Hassan'ın araçtan indikten sonra kaldırımda yürüdüğü anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Saldırının iki zanlısının buluşma anı kameraya yansıdı

Firari şüpheli Bilal Hassan ile Suriye Azez'de yakalanan "Hüsam" kod adlı örgüt mensubunun bir iş yerinde buluştuğu anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.

Görüntülerde iş yerinin kasa kısmında duran "Hüsam" kod adlı şüphelinin, firari Hassan'ı dışarı çağırdığı anlar yer alıyor.

Saldırının gerçekleştirilmesinde yardım-yataklık ettiği belirlenen ve Azez'de emniyet güçlerince gözaltına alınan "Hüsam" kod adlı terörist İstanbul'a getirilmişti.

Saldırıya ilişkin yeni detaylar

Beyoğlu'ndan saldırı sonrası yapılan çalışmalarda, emniyet güçleri yeni detaylara ulaştı.

AA'da yer alan habere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmada, Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan'ın 4 ay boyunca kaldıkları ev ve çalıştıkları iş yerinin sahibi olan Ferhat Habeş ile ilgili yeni detaylara ulaşıldı.

Türkiye tarafından terör örgütü nitelendirilen YPG ile bağlantısı daha önce tespit edilen ve saldırıyla ilgili tutuklananlar arasında yer alan Habeş'in kardeşinin de YPG mensubunu olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonda etkisiz hale getirildiği tespit edildi.

Firari şüpheli Bilal Hassan'ı Edirne'de karşılayan zanlı tutuklandı

Saldırı sonrası şüpheli terörist Bilal Hassan'ı Edirne'ye kaçıran Ammar Jarkas’ın ifadesi sonrası çalışmayı derinleştiren ekipler, zanlıyı Edirne'de karşılayan Hüseyin Güneş'i düzenledikleri operasyonla yakaladı.

Tutuklu zanlı Jarkas, emniyetteki ifadesinde, olay günü saat 16.15'de Bilal'in arabaya bindiğini ve birlikte kuru kahve satan bir iş yerinden büyük bir beyaz poşet ile bavul alarak yola çıktıklarını söylediği öğrenildi.

Daha sonra Edirne'ye doğru yola çıktıklarını, 2 saat süren yolculukta şüphelinin hep telefonla ilgilendiğini aktaran Jarkas şunları söyledi:

Adının 'Hamza' olduğunu bildiğim fakat gerçekte Hüseyin Güneş isimli kişinin bizi karşılayacağı bilgisi verildi bana. Bilal’i, Hüseyin Güneş’e bıraktım, Hüseyin, Bilal’i aldı. Ben Edirne’ye giderken Halil Mence beni arayıp 'Bir kadının acilen alınması ve salı gününe kadar beklemesi gerektiğini' söyledi. Ben de kardeşime yönlendirdim. Sonra Edirne’den döndüğümde eve gittim ve evde Ahmet ve ailesi, annem, babam ve daha önce hiç görmediğim Ahlam Albashır’ı gördüm. Kardeşime 'bu kim?' diye sorduğumda Halil Mence’nin bahsettiği kadın olduğunu, kadının zor durumda kaldığını ve salı gününe kadar beklemesi gerektiğini söyledi. Sonra da siz geldiniz.

Yapılan görüşme sonrası düzenlenen operasyonla yakalanan ve gözaltına alınan Hüseyin Güneş'in de saldırıyla ilgili tutuklananlar arasında yer aldığı belirtildi.

AA-20221118-29471126-29471123-BEYOGLUNDAKI_TEROR_SALDIRINDA_YENI_DETAYLARA_ULASILDI (1).jpg

Saldırı sonrası şüpheli terörist Bilal Hassan'ı Edirne'ye kaçıran Ammar Jarkas’ın ifadesi sonrası çalışmayı derinleştiren ekipler, zanlıyı Edirne'de karşılayan Hüseyin Güneş'i (fotoğrafta) düzenledikleri operasyonla yakaladı / Fotoğraf: AA

Sahte evlilik belgesi düzenlenmiş

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olayla ilgili yaptıkları çalışma sonrasında saldırının faili Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan adına düzenlenmiş sahte evlilik belgesini tespit etti.

Sözde Halep Şer’i Mahkemesi tarafından düzenlenen ve sahte tarihler atılan belgede Albashır ve Hassan'ın şahitler eşliğinde bin Suriye lirası karşılığında evlendiklerini gösteren ifadeler yer aldı.

AA-20221118-29471126-29471124-BEYOGLUNDAKI_TEROR_SALDIRINDA_YENI_DETAYLARA_ULASILDI.jpg
Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan adına düzenlenmiş sahte evlilik belgesi / Fotoğraf: AA


Belgenin sahte olduğunu değerlendiren emniyet güçleri, saldırıyla ilgili çalışmalarını sürüyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU