Çin gözünü El Salvador'a dikti: Bukele, Pekin'den borç alırsa ne olur?

El Salvadorlu ekonomist Luis Membraño, bunun ülkeyi ABD'den uzaklaştırıp Çin, Rusya ve Türkiye'ye yaklaştıracağını savundu

Bitcoin'i ulusal para birimi haline getiren ilk lider olan Bukele'nin Çin'in teklifini kabul edip etmeyeceği henüz belli değil (Reuters)

Kripto para piyasalarındaki çöküş sürerken, Bitcoin'i yasal para birimi haline getiren El Salvador da zor durumda.

Orta Amerika ülkesinin lideri Nayib Bukele, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük üçüncü kripto borsası FTX'in iflas başvurusu yapmasının ardından, El Salvador'un Çin'le serbest ticaret anlaşması imzalamayı değerlendirdiğini söyledi.

Bukele'nin yardımcısı Felix Ulloa ise Çin'in, anlaşma kapsamında El Salvador'un 21 milyar dolarlık dış borcunu kapatmayı teklif ettiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Salvador'un ocakta Eurobond amortizasyonu için 667 milyon euro ödeme yapması gerekiyor.

Uzun süre boyunca tüm halkı Bitcoin'e yatırım yapmaya teşvik eden Bukele, kripto paranın değerinin 100 bin doları göreceğini öne sürmüştü.

6,5 milyon kişinin yaşadığı ülkenin lideri, jeotermal enerjiyle elde edilen Bitcoin'lerle ülkenin dış borçlarının kapatılacağını da vaat etmişti fakat bununla ilgili somut bir gelişme sağlanamadı. IMF ise El Salvador yönetimini Bitcoin'lerin istikrarsız bir yatırım aracı olduğu hakkında uyarmıştı.

Bukele'nin şimdiye dek 2 bin 381 Bitcoin satın almak için en az 107 milyon dolar ödediği bildirildi. Kripto para piyasasındaki çöküşle birlikte şu anda bu yatırım yaklaşık 40 milyon dolar değerinde.

El Salvadorlu ekonomist Luis Membraño, Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'a açıklamasında şunları söyledi:

Bukele, IMF'nin tavsiyelerine karşı hareket ederek, farklı ve yenilikçi bir siyasi ekonomi yaratabileceğini hayal ettiyse, bu rüya başarısızlıkla sonuçlandı.

Membraño, 2001'de ulusal para birimi olarak ABD dolarını kullanma kararı alan ülkenin, Pekin'in teklifini kabul etmesi halinde ABD'den koparak Çin, Rusya ve Türkiye'ye yaklaşacağını savundu.
 


ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Evan Ellis ise Çin'le anlaşmanın pahalıya patlayabileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

Çin, maaş günü kredisi (payday loan) veren bir ülke olarak hareket ediyor ve bu anlaşmalardan iyi para kazanıyor. Ancak genellikle bu kredileri, Çinli şirketlerin önünü açacak nitelikte uzun dönemli stratejik ve ticari çıkarlara dönüştürüyorlar.

El Salvador, 2018'de Tayvan'la ilişkisini kestiğinden beri Pekin yönetimi, ülkede bir stadyum ve kütüphane inşaatı da başlattı.

Ellis, Bukele'nin 2024'te yeniden seçilmeyi hedeflediğini, bununla ABD ve Avrupa'dan tepki topladığını hatırlatarak, "Çin, Bukele'ye otoriterleşip anayasaya takılmadan hareket edebilecek finansal bağımsızlığı sağlayabilir" değerlendirmesini yaptı.



Independent Türkçe, Guardian, Wio News

DAHA FAZLA HABER OKU