6'lı masanın yol haritası belli oldu

Liderlerin üzerinde anlaştıkları maddelere göre 5+5 sisteminden 7 yıllık Cumhurbaşkanlığı modeline geçilecek

Fotoğraf: Twitter

6'lı masanın 8'inci toplantısının ardından Anayasa'da yapılması gerekli değişiklikler de netleşti.

Sözcü'de yer alan habere göre; liderlerin üzerinde anlaştıkları değişiklikler şöyle:

Veto yetkisi

7 yıllık Cumhurbaşkanlığı modeline geçilecek. Cumhurbaşkanlığı makamı saraydan Çankaya Köşkü'ne alınacak. Cumhurbaşkanı tarafsız olacak ve varsa partisi ile ilişiği kesilecek. 7 yılını tamamlayan Cumhurbaşkanı aktif siyasete dönemeyecek. Cumhurbaşkanı'nın veto yetkisi kalkacak. Cumhurbaşkanı kanunlar için uyarı niteliğinde ‘geri gönderme' yapabilecek. TBMM isterse buna uyup yasada değişikliğe gidecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Baraj yüzde 3

TBMM seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek. Yurt dışı seçim çevresi oluşturulacak. Siyasi parti ve adaylara yapılan belirli miktarın üzerindeki bağış ve harcamaların kamuoyuna açıklanması zorunlu olacak. Milletvekili genel seçiminde en az yüzde 1 oy alan siyasi partilere de Hazine yardımı verilecek.

Başbakanlık makamı yeniden oluşturulacak. Başbakan ve bakanlar TBMM üyeleri arasından seçilecek. Hükümetin kurulmasında basit çoğunluk, düşürülmesinde ise salt çoğunluk aranacak. Gensoru geri gelecek. Cumhurbaşkanı ve bakanların Yüce Divan'a sevkinde TBMM'de aranan oy oranı azaltılacak.

Hakimlere coğrafi teminat güvencesi sağlanacak. Hukuk fakültelerinin sayısı azaltılacak. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları derhal uygulanacak. Adalet Bakanı ve Müsteşarı, HSK'dan çıkarılacak. AYM'nin üye sayısı arttırılacak ve üyelerinin en az dörtte üçü hukukçu olacak.

Gazetecilere karşı ceza soruşturmasına gerekçe yapılan mevzuat yeniden düzenlenecek. TRT, RTÜK, BİK ve Anadolu Ajansı tarafsız olacak.

Kamudaki sınavlarda mülakata son verilecek, yazılı sınav sonuçları esas alınacak.


Haberin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz

 

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU