İsrail polisi silah kaçakçılığı operasyonunda askerleri tutukladı

Yüz binlerce bomba, tüfek ve mermi İsrail'in askeri üslerinden çalınmış

İsrail askerlerinin ev izninde bile yanında silah taşımasına müsaade ediliyor (Reuters)

İsrail askerlerinin içinde olduğu şebekelerin askeri üslerden on binlerce silah ve mühimmat çalıp sattığının ortaya çıkması üzerine 14 Kasım'da polis 63 noktaya baskın düzenledi.

Yaklaşık 850 sınır polisi ve askeri polis, aralarında askerlerin de olduğu en az 20 kişiyi tutukladı.

Jerusalem Post, İsrail ordusunun yıllardır üslerden silah ve mühimmat çalındığının farkında olmasına rağmen sorunu çözüme kavuşturamadığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre, 2013'ten beri mayın ve tanksavar mermisi gibi ağır silahlar da askerler veya İsrail ordusuna iş yapan taşeron şirket çalışanları tarafından çalındı.

İsrail'de geçen yıl meydana gelen 675 silahlı saldırının 464'ünde İsrail ordusundan çalışan silahların kullanıldığı kaydedildi.

Son olarak, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki Tznobar askeri üssünden 70 bin mermiyle M-203 tüfeğiyle fırlatılan 70 adet bombanın çalındığı ortaya çıktı. Tuba-Zanghariya bedevi köyünden bazı kişiler de sorgulanmak üzere götürüldü. 

İsrail ordusu, Tümgeneral Uri Gordin komutasındaki bir komisyonun güvenlik zaafiyetini araştırmak üzere çalışmaya başladığını duyurdu. 

İsrail yurtiçi istihbarat örgütü Şin Bet'in sorgulamalara rağmen çalınan silah ve mühimmatı bulamadığını belirten Jerusalem Post'un başyazısında şu ifadaler kullanıldı:

Davanın ayrıntılarıyla ilgili ağır sansür uygulanıyor ama söylendiğine göre ilk elde edilen bilgiler, çalınan mühimmatın terörizm için değil diğer suç unsurlarının kullanması için alınmış. Ancak bu avuntu sebebi olamaz. Bu miktardaki silah ve mühimmat bir bilis gücünü donatmaya yeter... Askeri üslerden İsrail Savunma Güçleri'nin silahlarının iyi organize edilmiş soygunlarla çalınmasına artık son verilmeli. Ülkenin sınırlarını korumaktan sorumlu olan İsrail Savunma Güçleri, kendi üslerini koruyabildiğini göstermeli. 

Haaretz, İsrail ordusu kayıtlarına göre, sadece 2013-2020 arasında 84 Tavor piyade tüfeği, 32 otomatik tüfek, 526 bomba, 37 el bombası, 65 plastik patlayıcı, 47 LAW roketi, 321 patlayıcı düzeneği, 152 bin 5,56 milimetrelik mermi ve 323 M16 tüfeği çalındığını belirtti. 

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU