Tartışma yaratan füze denemelerinin görüntülerini yayımlayan Kuzey Kore devlet medyası, ABD ve müttefiklerinin "sorumsuz askeri histerisinin" Kore yarımadasını çatışmaya sürüklediğini öne sürdü. Öte yandan, Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan askeri analistler Kuzey Kore ordusunun en zayıf halkasının hava kuvvetleri olduğunu savundu.
Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) pazartesi yayımladığı haberde Pyongyang'ın 2 ila 5 Kasım'da en 80 füze fırlattığı belirtildi.
Haberde, ABD ve Güney Kore'nin geçen hafta düzenlediği ortak tatbikatlar "bariz provokasyon" olarak nitelendi.
Kuzey Kore'nin füze denemelerinin bunlara doğrudan yanıt olarak yapıldığı ifade edildi. Ayrıca 500 savaşçının yer aldığı ve "düşmana karşı çıkma azminin gösterildiği" bir hava tatbikatı düzenlendiği de bildirildi.
Haberde, şu ifadelere yer verildi:
ABD ve Güney Kore'nin sorumsuz askeri histerisinden kaynaklanan Kore yarımadasındaki ciddi durum, artık daha istikrarsız bir çatışmaya doğru gidiyor.
Denemelerde kullanılan füzelerin modellerine dair bilgi paylaşılmazken, perşembe günü ateşlenen ve Güney Kore'yle Japonya'nın kıtalararası balistik füze olduğunu öne sürdüğü silah hakkında da açıklama yapılmadı.
Japonya, söz konusu füzenin ülkeden geçeceğini belirterek alarm vermiş fakat füze daha sonra radardan çıkmıştı. Japon Denizi'ne düştüğü tahmin edilen silahta nasıl bir sorun yaşandığı henüz bilinmiyor.
Öte yandan Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan askeri analistlerse Kuzey Kore ordusunun en zayıf halkasının hava kuvvetleri olduğunu savundu.
Pentagon'un geçen yıl yayımladığı verilere göre Kore Halk Ordusu'nun (KPA) en az 900 savaş uçağı, 300 askeri nakliye uçağı ve 300 helikopteri var.
Fakat savaş ve bombardıman uçaklarının yarısından çoğunun Sovyetler Birliği veya Çin'den onlarca yıl önce satın alındığı ve şu anda neredeyse kullanılmaz halde olduğu düşünülüyor
Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün (IISS) 2020 raporuna göre, ülkenin uçakların bakım ve tamir işlemleri, yakıt masrafları ve pilotların eğitimi için yeterli bütçesi yok.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD merkezli Küresel Barış Vakfı'ndan Ahn Chan-il, "Kuzey Kore'nin hava kuvvetlerini, neredeyse hiç düzgün eğitim alamayan ‘karadaki hava kuvvetleri' diye nitelesek abartı olmaz" dedi.
KCNA'nın haberinde, Pyongyang'ın tatbikatlarda özellikle düşman hava üslerini ve bunlara bağlı hedefleri yok etmeye odaklı denemeler yaptığına dikkat çekilmişti.
Güney Kore merkezli Sejong Enstitüsü'nden Cheong Seong-chang, bunun Pyongyang'ın önceliklerini gösterdiğini belirterek, "Kuzey Kore, ilk olarak hava üslerine saldırıp bunları devre dışı bırakmayı önemsiyor çünkü kendi hava kuvvetleri zayıf" ifadelerini kullandı.
Başkent Seul'deki Troy Üniversitesi'nden Daniel Pinkston ise "Güney Kore ve ABD'nin ortak güçleriyle yoğun bir çatışma durumunda, Kuzey Kore'nin hava birlikleri ve savunmaları hızlı şekilde güç kaybeder" yorumunu yaptı.
Independent Türkçe, CNN, AFP