Aslında vergi cenneti Malta bize pek yabancı değil. Zaman zaman Türkiye’den offshore hesaplara yatırılan paralarla gündeme geliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Malta’daki offshore hesaplarına ilişkin iddialarını siyaset günlerce konuştu.
Malta’nın Türkiye tarihinde de yeri var. İstanbul’un işgali sonrasında, 1919-1920 yıllarında, Ali Fethi Okyar, Ziya Gökalp ve Kuşçubaşı Eşref gibi isimler işgal kuvvetlerince tutuklanarak, İngiliz sömürgesi altında bulunan Malta’ya sürüldü.
Bir zamanlar ülkenin aydınlarının, vatandaşlarının sürgüne gönderildiği adaya bugün Zenginler milyonlarca euro yatırım yapıyor. O yatırımlar sayesinde Malta vatandaşı oluyorlar.
Malta Resmi Gazetesi her yılın sonunda vatandaşlık almaya hak kazananların listesini yayımlıyor.
Son liste hayli kabarıktı. İlaç şirketi Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut, kardeşi Nesrin Esirtgen ve oğlu İbrahim Barut, Orta Anadolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Karamancı, Reha Tekstil’in sahibi Mehmet Reha Demirdağ, Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal listedeki Türklerden bazılarıydı.
Kurukahveci Mehmet Efendi şirketinin sahipleri Hulusi Kurukahveci, Nezlihan Akyürek, Kurukahveci, Hulusi Doruk Kurukahveci de vatandaşlık için Malta’yı seçti.
Ayrıca 2017 yılında gelir vergisi rekortmenleri listesinde 10. sırada yer alan avukat Gönenç Gürkaynak ve kendisi gibi avukat olan eşi Serra Başoğlu Gürkaynak da Malta vatandaşlığına geçen diğer isimler arasında.
Ama listedeki dikkat çeken isimler başka. Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Sabancı’nın kızları Çiğdem Sabancı Bilen ve Suzan Sabancı Dinçer, Suzan Sabancı Dinçer’in çocukları Ceyda Sabancı Dinçer ve Haluk Akay Sabancı Dinçer, Çiğdem Sabancı Bilen’in eşi Faruk Bilen ve iki çocuğu da Malta vatandaşı olanlar arasındaydı.
Neden Malta’yı seçtiler?
Malta vatandaşı olmanın maliyeti 650 bin euro. Malta Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu için katkıda bulunmak, en az 350 bin euro değerinde gayrimenkul almak veya 150 bin euro değerinde ktahvil yatırımı yapmak diğer şartlar. Yani toplamda Malta vatandaşlığının maliyeti 1 milyon 150 bin euroyu buluyor.
Aslında aynı parayı harcayarak başka ülkelerden de vatandaşlık alınabilir. Ama Malta’nın onlardan bir farkı var. O da vergi cenneti olması.
6/7 vergi iade sistemi nedir?
Malta 2004 yılında Avrupa Birliği’ne tam üye oldu. Nüfusu 450 bin, kişi başına milli gelir 43 bin dolar. Malta vatandaşı olmak 28 AB üyesi ve ABD de dahil 160 ülkeye vizesiz seyahat edebilmek anlamına geliyor. Bu neredeyse dünyanın tamamı demek. Malta pasaportu İş insanları için büyük avantaj sağlıyor.
Malta yabancı yatırımcıyı çekmek için 6/7 vergi iade sistemi uyguluyor. Malta’da ikamet etmeyen şirket ortakları, sene sonunda elde ettiği kârın %35’ini kurumlar vergisi olarak ödedikten 4 ila 6 hafta sonra, %30’luk kısmını vergi iadesi olarak geri alıyor. Yani yıllık gelir vergisi sadece %5 civarında. Bunun ise iki şartı var. Birincisi şirket ortaklarının Malta’da ikamet etmemesi gerekiyor. İkincisi ise ikili bir şirket yapısı kurulması gerekiyor.
Öte yandan şirket kurulum maliyetleri diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük. Ülkede ikamet etmeyen kişiler tarafından yapılan hisse devirlerinde, sermaye kazançları vergiden muaf tutuluyor.
Ama belki de iş adamlarının Malta’yı tercih etmesinin en büyük nedeni, ülkede servet veya sermaye vergisinin olmaması.