Joe Biden'dan Elon Musk'a Twitter çıkışı: "Gidip tüm dünyaya yalan saçan bir platformu satın aldın"

Musk'ın çalışanların yarısını kovması, ara seçimlerin yaklaştığı ABD'de endişe yarattı

Musk'ın ilk etapta satın alma anlaşmasını durdurması, Twitter'la arasında bir hukuki sürecin başlamasına neden olmuştu (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın Twitter'ın başına geçmesini eleştirdi.

Demokratik Parti'nin Illinois eyaletinde cuma günü düzenlenen bağış toplama kampanyasında konuşan Biden, "Elon Musk gidip tüm dünyaya yalanlar saçan bir sosyal medya platformunu satın aldı. Amerika'da editör kalmadı" dedi.

ABD liderinin açıklamaları, Musk'ın Twitter'ın başına geçtikten sonra gerçekleştirdiği tartışmalı değişikliklerin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk, uzun bir hukuki sürecin ardından Twitter'ı geçen hafta resmen 44 milyar dolara satın almıştı.

Teknoloji milyarderi, platformun yönetim kurulunu feshederek kendisini tek yönetici yapmıştı. İşine son verilen üst yöneticiler arasında İcra Kurulu Başkanı Parag Agrawal, Mali İşler Müdürü Ned Sega ve eski Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor da yer almıştı.

General Motors, General Mills, Audi, IPG, Mondelez International, Pfizer ve Volkswagen gibi dev firmalar, tepki olarak Twitter'daki reklam harcamalarını bir süreliğine durduracağını açıklamıştı. Platformun gelirlerinin yaklaşık yüzde 90'ı reklamlardan geliyor.

Musk, dün hesabından yaptığı paylaşımda şirketin gelirlerinde büyük düşüş yaşandığını itiraf etti: 

İçerik denetimiyle ilgili hiçbir şey değişmemesine ve aktivistleri yatıştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmamıza rağmen, aktivist grupların reklamcılara baskı yapması nedeniyle Twitter'ın gelirinde büyük düşüş oldu. Acayip berbat bir durum! Amerika'da ifade özgürlüğünü yok etmeye çalışıyorlar.

Twitter'ın güvenlikten sorumlu yöneticisi Yoel Roth, şirketteki kapsamlı işten çıkarmalar sonucu çalışanların yarısının kovulduğunu söyledi. Roth, tweetinde güvenlik ekibinin de yüzde 15'inin işine son verildiğini bildirdi.

Musk ise paylaşımında şirketin günde 4 milyon dolar kaybettiğini ve işten çıkarmaların zorunlu olduğunu savundu.

Öte yandan kovulanlar arasında içerik iyileştirme, güvenlik ve dezenformasyonla mücadele ekiplerinde çalışanların yer alması, özellikle ABD'de 8 Kasım'da düzenlenecek ara seçimler öncesi endişe yarattı.
 


"Twitter kasırganın ortasında"

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post'a konuşan Birleşik Krallık (BK) merkezli Stratejik Diyalog Enstitüsü'nden (ISD) Katherine Keneally, ara seçimlerle ilgili dezenformasyon içeren paylaşımların artmaya başladığına dikkat çekti.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan New York Üniversitesi'nden Paul Barret ise "Twitter, Kategori 5 seviyesinde bir kasırganın ortasında. Sahte bilgilerin ve nefret dolu içeriklerin, çok etkili bir platformda yayılmasını sağlamaya yönelik kaçınılmaz girişimlerin yaşandığı bir atmosferde, denetime öncelik verilmesi açısından hiç iyi bir durum değil" dedi.

Ancak Twitter'ın güvenlikten sorumlu yöneticisi Yoel Roth, ara seçimler öncesinde dezenformasyonla mücadelenin en öncelikli hedefleri olduğunu savundu.
 


"Ara seçimlerde dengeler değişebilir"

ABD'deki ara seçimlerde, Kongre'nin Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamıyla Senato'daki 100 sandalyenin 35'i için sandığa gidilecek.

Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti'nin 220, Cumhuriyetçi Parti'nin 212 koltuğu bulunurken, Senato'daysa iki partinin temsiliyeti eşit ağırlıkta. Fakat oylamalarda ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyuyla denge Demokratların lehine dönüyor.

Biden'in eylüldeki açıklamasında "ulusun ruhu için bir savaş" olarak nitelediği seçimlerde Demokrat Parti'nin çoğunluğu kaybetmesi, ABD Başkanı'nın görevinin son iki yılında istediği yasaları geçirmesini zorlaştırabilir.

Siyasi analistlerse 2020'deki başkanlık seçimlerinden bu yana her iki kanatta da çoğunluğu elinde tutan Demokratların, Senato'daki durumlarını korusa bile Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptırabileceği tahmininde bulunuyor.



Independent Türkçe, Guardian, CNN, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU