Reklam arasındaki kayıt neden yayınlandı? 32. Gün arşivini yöneten Umur Birand yanıtladı: Gözümüzden kaçtı, art niyet yok, reklam arası kutsaldır

Mehmet Ali Birand'ın oğlu Umut Birand, 1996'da o günlerin İçişleri Bakanı Akşener'in katıldığı 32. Gün programının reklam arasının da yayınlanmasına ilişkin konuştu, hata yaptıklarını ifade etti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 1996 yılında Doğru Yol Partisi saflarında siyaset yaparken ve o günlerde İçişleri Bakanı olarak görevindeyken, gazeteci Mehmet Ali Birand’ın 32. Gün programına konuk oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programın ana konusu Susurluk meselesiydi. Akşener bu meseleyle ilgili ilk kez bir televizyon programında açıklamalar yaptı.

Reklam arasında Akşener, Birand'la karşılıklı konuşurken "Refah-Ana koalisyonun ben yıktım" demişti.

25 yıl sonra tekrar yayınlandı ama bir farkla

Ama biz bu konuşmayı hiçbir zaman duyamadık, çünkü reklam arasındaki kayıt tam 25 yıldır raflardaydı.

Bu röportaj, 25 yıl sonra Birand'ın oğlu Umur Birand yönetimindeki 32. Gün Arşivi YouTube kanalında ve Facebook sayfasında yayınlandı.

Röportaj sosyal medya hesaplarına geçen hafta yüklendi ve bu süre içinde binlerce kişi tarafından izlendi.

Ancak röportajın Facebook sayfasında yayınlanan halinde, reklam arasında Akşener ile Birand arasında konuşulanlar ayıklanmamıştı.

Böylece Birand-Akşener'in "yayın dışı" kalması gereken konuşmaları da paylaşılmış oldu.

Bu, sosyal medyada büyük bir tartışma ve garip iddiaların yayılmasına yol açtı.

Bazı gazeteci, siyasetçi ve çok takipçili sosyal medya kullanıcıları "Akşener, Refah-Yol hükümetini yıktığını itiraf etti" gibi mesajlar paylaşmaya başladı.

Bazı gazeteler bu iddiayı manşetlerine de taşıdı.

Oysa Akşener bu kayıtta Refah-Yol hükümetinden değil koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanan Refah-Ana koalisyon girişiminden bahsediyordu. 

"Refah-Ana koalisyonu" nedir?

Refah Partisi, 1995 yılında yapılan seçimden birinci parti olarak çıkmış, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümeti kurma görevini Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'a vermişti.

Refah Partisi koalisyon için Anavatan Partisi'nin kapısını çalmıştı. Belli bir noktaya kadar gelen görüşmeler tıkanmış ve bu koalisyon hayata geçmemişti. Eğer kurulabilseydi koalisyonun adı "Refah-Ana koalisyonu" olacaktı.

Bu girişim başarısızlıkla sonuçlanınca bir süre sonra RP, DYP ile koalisyon yaptı ve Refah-Yol hükümeti kuruldu.

Akşener, o hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Birand'ın yayına da mevcut İçişleri Bakanı olarak katıldı.

Akşener: Refah-Yol'un bakanı olmaktan gurur duyuyorum

Akşener, bugünkü (2 Kasım) grup toplantısının ardından bu tartışmaya da değindi.

Refah-Yol'dan değil, Refah-Ana koalisyon girişiminden bahsettiğini vurgulayan Akşener, "İyi ki Refah-Yol'un kurulmasına vesile olmuşum. Türkiye'nin ahlakına, yönetimine katkısı olan bir iktidardı. O iktidarın bakanı olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

32. Gün Arşivi'ni yöneten Umur Birand: Art niyetimiz yok, röportaj arası kutsaldır, gözümüzden kaçtı

Peki, 2 kişi arasında kalması gereken kayıt neden yayınlandı. Niçin şimdi gündeme geldi?

Bunları, Umur Birand'a sorduk.

"Tamamen bizden kaynaklanan bir hata" diyen Birand, "Normalde reklam arası kutsaldır, kesinlikle yayınlanmaz, programın içeriğinde değildir. Gözümüzden kaçtı. Hiçbir kötü ya da art niyet yok" ifadelerini kullandı.

Reklam arasında konuşulanların her zaman röportaj yapan ile röportajı verenin arasında kalması gerektiğine dikkati çeken Birand, "32. Gün arşivi olarak reklam aralarını hiçbir zaman yayınlamayız. Bu kazara yayınlandı" şeklinde konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU