Hartum'da kız öğrencilerden öldürülen arkadaşları için protesto gösterisi

Sudan, dün, şimdiye dek öğrenciler tarafından gerçekleştirilen en büyük protesto gösterilerine tanık oldu

Sudan’ın başkenti Hartum'da öğrenciler tarafından düzenlenen protesto gösterisinden bir kare / Fotoğraf: Ahmed Mustafa

Sudan'ın başkenti Hartum'daki kız öğrenciler, ülkenin batısındaki el-Ebyad’da öğrenci arkadaşlarının öldürülmesini protesto etti. 

Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA) tarafından yapılan açıklamada, öğrencilerin hayatlarının korunması için eğitime ara verilmesi çağrısı yapıldı.

Öte yandan Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan, devrimi başarısız kılmaya çalışan azledilen rejimin unsurlarının önünün kesilmesi için müzakerelerin hızlandırılması, bir geçiş hükümeti kurulması ve taraflar arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca AGK’nın dokunulmazlık konusunda herhangi bir arzusu bulunmadığını dile getirerek, silahlı hareketlerle yapılan anlaşmanın siyasi anlaşmaya dahil edilebileceğine işaret etti.

AGK Başkanı el-Burhan, Şarku’l Avsat’ın da katıldığı bir forumda, son darbe girişiminin gerçek olduğu değerlendirmesinde bulunarak, bunun daha önce siyasi güçlerin itham edildiği üç darbe girişiminin bir parçası olduğunu söyledi.

Öte yandan Sudan Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib ve bir dizi askeri komutanın tutuklandığı darbe girişiminin, Ulusal Kongre Partisi’nin sivil unsurlarının katılımı, yönetimi ve planlamasıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Güvenlik güçlerinin devrimci taleplerin önünü kesmeye yönelik hareketlilikleri izlediğini kaydeden Burhan, üç darbe girişimi kapsamında bir dizi askerin ve sivilin gözaltına alındığını belirterek, bu kişiler hakkındaki soruşturmaların birkaç gün içinde başlatılacağını söyledi.

Burhan, devrimi başarısız kılmayı amaçlayan eski rejim unsurlarının planlarının boşa çıkarılması için mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varılması ve sivil bir geçiş hükümetinin kurulması konusunda hazır olduklarını söyledi.

"Masum vatandaşların öldürülmesi kabul edilemez"

Bununla birlikte AGK’nın herhangi bir dokunulmazlık talep etmediğini dile getiren Burhan, konseyin silahlı kuvvetler için öngörülen ilgili yasal dokunulmazlıktan yararlanıldığını ifade ederek, söz konusu dokunulmazlıkların bilinen yasal prosedürlere uygun olarak kaldırılabileceğini söyledi.

4 aydır ülkeye başkanlık eden Burhan, barışçıl protestocuların öldürülmelerinin ardında üçüncü bir gücün olduğuna işaret ederek, kendi kuvvetlerinden protestocuların vurulması yönünde herhangi bir talimat çıkmadığını vurguladı. Ayrıca el-Ebyad’da yaşananların talihsiz ve üzücü olduğunu dile getiren Burhan, barışçıl vatandaşların öldürülmesinin kabul edilemez bir cürüm olduğunu belirterek, sorumlulardan bir an önce hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların öldürülmesinden düzenli güçlerin itham edildiği söz konusu olaylar sırasında, dördü lise öğrencisi olan 5 kişi öldürüldü ve açılan ateş sonucu 64 kişi yaralandı. Gördü tanıklarının ifadesine göre yaralananlar arasında 5 öğrenci bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), göstericilerin yaşları 15 ila 17 arasında değişen çocuklar olmasından dolayı yaşanan hadiselere ilişkin soruşturma başlatılmasını istedi. Bunun yanı sıra Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ise trajik olayı soruşturması için müzakere heyetini şehre gönderdi. Bu durum AGK ile özgürlük ve değişim koalisyonu arasında gerçekleşecek olan doğrudan müzakerelerin ertelenmesine yol açtı.

Şarku’l Avsat’a konuşan ÖDBG liderlerinden Muhammed Sadık, anayasal belgeyi hazırlamakla görevli olan komitenin henüz çalışmasını tamamlamamış olması ve protestocuların hayatını kaybettiği hadiseler dolayısıyla askeri konsey ile yapılması planlanan müzakerelerin ertelendiğini açıkladı.

Müzakereler geçici olarak durduruldu

Ebyad şehrinde gerçekleşen hadiselerden dolayı birçok kişi, AGK ile yapılacak müzakerelerin askıya alınması çağrısında bulundu. Ancak müzakerelerin askıya alınması, özgürlük ve değişim koalisyonunun çoğunluğu tarafından kabul edilmedi. Muhammed Sadık, bu bağlamda müzakerelerin askıya alınmadığı, sadece geçici olarak durdurulduğu açıklamasında bulundu.

Hartum'da ve ülkenin diğer şehirlerindeki binlerce üniversite ve lise öğrencisi, gerçekleştirilen kitlesel gösterilere katıldı. Bunun ülkede tanık olunan en büyük protesto gösterisi olduğu söyleniyor. Öte yandan daha fazla öğrencinin yaşanabilecek çatışmalar sırasında hayatını kaybetmesinden korkuluyor.

Öldürülen öğrenci arkadaşları için sokaklara dökülen öğrenciler, “Diyet kabul etmiyoruz. Kana kan!” sloganları atarak katillerden intikam alınmasını talep etti. Ayrıca askeri konsey, iktidarı, sivillere teslim etse bile kısas dışında herhangi bir cezayı kabul etmeyeceklerini dile getirdiler.

Sudan devrimine öncülük eden özgürlük ve değişim koalisyonun bileşenleri arasında yaşanan hadiseler sebebiyle müzakerelerin askıya alınması konusunda bir fikir birliğine varılamamasından dolayı ÖDBG ile AGK arasındaki müzakerelerin perşembe ve cuma günleri gerçekleşmesi bekleniyor. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

DAHA FAZLA HABER OKU