Brezilya seçimlerinde nefesler tutuldu: Bolsonaro, "idolü" Trump'ın izinde

Mevcut devlet başkanının destekçileri, seçimlerin ertelenmesini talep ediyor

Bolsonaro, 2019'da dönemin ABD Başkanı Trump'a forma hediye etmişti (AFP)

Seçimlerin ikinci turu için yarın sandık başına gidecek Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro taraftarları, liderin "seçim usulsüzlüğü mağduru" olduğunu savunuyor.

Brezilyalı liderin oğlu Flavio Bolsonaro, çarşamba günü paylaştığı tweette "Bolsonaro, şimdiye dek görülmüş en büyük seçim usulsüzlüğünün mağduru" ifadelerini kullandı.

Bolsonaro destekçisi sağcı Senatör Lasier Martins de çarşamba günkü Twitter paylaşımında, "Seçimleri ertelemek tek çözüm" dedi.

Brezilyalı liderin oğlu ve Martins'in paylaşımları, Bolsonaro'nun ülkedeki radyoların seçim kampanyası reklamlarına yeteri kadar yer vermediğini savunarak Yüksek Seçim Mahkemesi'ne (TSE) yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bolsonaro, pazartesi günkü şikayetinde, radyoların solcu rakibi Luiz Inacio Lula da Silva'nın seçim reklamlarına daha fazla süre ayırdığını savunmuştu.

TSE ise iddialara ilişkin ciddi deliller sunulmadığı gerekçesiyle şikayeti değerlendirmeyi salı günü reddetmişti.

Buna ek olarak TSE Başkanı Alexandre de Moraes, 30 Ekim'de düzenlenecek seçimlere bu kadar az vakit kalmışken Bolsonaro'nun şikayetinin seçim sürecini sekteye uğratma riski yarattığını belirterek, Brezilyalı liderin seçim kampanyasına ilişkin soruşturma başlatılmasını talep etmişti.

TSE, 20 Ekim'de seçimle ilgili dezenformasyon içeren çevrimiçi haber ve paylaşımlara karşı önlemleri de sıkılaştırmıştı.

Buna göre TSE, dezenformasyon yarattığı tespit edilen içeriklerin en fazla 2 saat için kaldırılması için sosyal medya şirketleri veya haber sitelerine doğrudan talimat gönderileceğini duyurmuştu.

Kurala uymayanlaraysa belirlenen sürenin ardından gecikilen her saat için 100 bin ila 150 bin Brezilya Reali (yaklaşık 350 bin ila 525 bin TL) ceza kesileceği ifade edilmişti.

Dezenformasyon içerikleri yüzde 1600 arttı

TSE, seçimlerin ikinci turu yaklaşırken çevrimiçi platformlarda dezenformasyon içeren paylaşımların yüzde 1600 oranında arttığına dikkat çekmişti.

Dün yapılan açıklamadaysa söz konusu uygulama kapsamında 135 dezenformasyon içerikli paylaşımın kaldırılması, siyasi şiddeti körüklediği öne sürülen iki Telegram adresinin de kapatılması talimatı verildiği bildirildi.
 


Cuma günü rakibi Lula'yla katıldığı tartışma programında seçim sonuçlarına saygı göstereceğini söylese bile Brezilyalı liderin eski ABD Başkanı Donald Trump'ınkine benzer bir strateji izleyebileceğinden endişeleniliyor.

Trump, rakibi Joe Biden karşısında 2020'deki başkanlık seçimlerini kaybettiğinde, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını savunmuştu.

Eski ABD lideri, 3 Kasım'da düzenlenen seçimlerin "ülke tarihindeki en büyük usulsüzlüğe sahne olduğunu" öne sürmüştü.

Bundan yaklaşık 2 ay sonra 6 Ocak 2021'de de Trump yanlıları, ABD Kongresi'ne baskın düzenlemişti.

"İdolü Trump"

Brezilya'daki Rio de Janeiro şehrinden siyasi analist Thomas Traumann, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a yaptığı değerlendirmede, söz konusu endişelerin yerinde olduğunu savundu.

Traumann, Brezilya lideri için şunları söyledi:

Trump onun idolü. Peki Trump ne yapmıştı? İtiraz etmişti, yenilgiyi kabul etmemişti, halkı sokağa döküp şiddet içeren protestolar düzenlenmesini teşvik etmişti. İddialarından geri adım atmadan görevden gitmiş, daha sonra da takipçilerine yeni hükümetin yetkisini tanımamalarını söylemişti. Böylelikle tabanını canlı tutmuştu. Bence Bolsonaro da bu yol haritasını takip edecek.

Bolsonaro, 2 Ekim'deki ilk turda oyların yüzde 43, 62'sini, rakibi eski Devlet Başkanı Lula da yüzde 47,94'ünü almıştı.

Hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması nedeniyle 2023-2027'de ülkeyi yönetecek lider, yarın yapılacak ikinci tur seçimlerde belirlenecek.



Independent Türkçe, CNN, Guardian, Brazilian Report, AA

DAHA FAZLA HABER OKU