Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, "pedofili" eleştirilerinin ardından özür diledi

Bolsonaro, Venezuelalı kız çocuklarıyla ilgili yorumlarından ötürü büyük tepki toplamıştı

Bolsonaro, Kovid-19'da maske kullanımı ve aşılama çalışmalarına dair tutumuyla da eleştiri toplamıştı (Reuters)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Venezuelalı kız çocuklarıyla ilgili yorumlarından ötürü "pedofili" eleştirisi alınca özür diledi.

Bolsonaro, salı günkü açıklamasında "Kötü amaçlarla bağlamından koparılan sözlerim Venezuelalıları rahatsız ettiyse özür dilerim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet Başkanı, "Dünyanın herhangi bir yerindeki diktatörlükten kaçanlara kucak açmak ve destek sağlamak her zaman bağlı kaldığım bir şey" ifadelerini kullandı.

Bolsonaro, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yerine ülkenin meşru liderinin muhalif Juan Guiado olduğunu savunuyor.

Brezilya lideri, cuma günü katıldığı bir YouTube yayınında, geçen yıl yoksul Brasilia mahallesinde "14 ila 15 yaşında, üç veya 4 tatlı kız çocuğunun evini ziyaret ettiğini" söylemesiyle tepki toplamıştı.

Bolsonaro, şu ifadeleri kullanmıştı:

Aramızda bir çekim vardı. 'Evinize girebilir miyim?' diye sordum. Sonra içeri girdim. Hepsi Venezuelalı olan 14-15 yaşlarında 15 ila 20 kız çocuğu vardı. Cumartesi günü hazırlanıyorlardı. Neden? Çünkü para kazanmaları lazım.

Bunun üzerine Twitter'da #Bolsonaropedofil hashtag'i viral olurken, Brezilya liderinin rakibi Lula da Silva, Bolsonaro'nun davranışının "bir pedofilinkine benzediğini" öne sürdü.

Silva, "Bolsonaro da bunu fark etti. O yüzden bu kadar korktu ve en hızlı şekilde kendini açıklamaya çalıştı" dedi.

Bolsonaro'nun açıklamasının ardından sosyal medyada olayla ilgili paylaşımlar devam etti.

Silva'nın eşi Rosangela da Silva, yaklaşık bir ay öncesine ait başka bir söyleşiyi paylaşarak, Bolsonaro'nun bu kez aynı kız çocuklarının seks işçisi olduğunu ima ettiğini savundu.
 


Eski Aile ve İnsan Hakları Bakanı Damares Alves ile Bolsonaro'nun eşi Michelle Bolsonaro, salı günü tekrar Venezuelalı kız çocuklarının kaldığı eve gitti. First Lady ve Alves'in açıklamasında, kız çocuklarının hayatlarını yeniden inşa ettiği ve diğer sığınmacılara da yardım ettiği belirtildi. Ülkede yaklaşık 260 bin Venezuelalı göçmen ve sığınmacı var.

Öte yandan Brezilya'daki Folha de Sao Paulo gazetesi, Venezuelalı kız çocuklarının ve annelerinin, Bolsonaro'nun seçim ekibi tarafından videolarının çekilmesini reddettiğini bildirdi.

Brezilya'da seçim yarışı

Yeni devlet başkanını seçmek için ekimin ilk haftasında sandığa giden Brezilya'da, ilk turda hiçbir çoğunluğu sağlayamadığı için yarışın galibi 30 Ekim'de yapılacak ikinci tur oylamada belli olacak.

İkinci turda Liberal Parti'den radikal sağcı Bolsonaro ve İşçi Partisi'inden Silva yarışıyor.



Independent Türkçe, AFP, Telesur English

DAHA FAZLA HABER OKU