Almanya ordusunun muvazzaf askerleri ve ihtiyati personeli arasından görevi bırakmak üzere başvuru yapanların sayısı geçen yıla göre neredeyse dört katına çıktı.
Almanya Savunma Bakanlığı'nın yayımladığı bilgi notuna göre, 2021'de toplam 209 kişi retçi olurken, bu yılın ilk 8 ayında sayı 810'a yükseldi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Görev başındaki askerlerden Alman silahlı kuvvetleri Bundeswehr'e ilişik kesme başvurusu yapanların sayısı geçen yıl 176, bu yılın ilk üç çeyreğinde 136 oldu. Esas artışsa yedek askerler arasında görüldü. Geçen yıl sadece 10 ihtiyat personeli retçi olurken, 2022'de bu sayı şimdiden 190'ı buldu. Silahlı kuvvetlere başvurularını geri çekenler de bir yılda 23'ten 484'e yükseldi.
Alman parlamentosu Bundestag'ta savunma ve dış politika komitelerinde görev yapan Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, gelişmeyi yorumlarken hükümetin Ukrayna'ya askeri desteğini eleştirerek şöyle dedi:
Bu sayılar federal hükümetin Ukrayna'da tırmanan savaşla ilgili çizgisinin sonucudur.
Şubat itibarıyla 184 bine yakın silah altında askeri ve 949 bin ihtiyat personeli bulunan Alman ordusunun yaklaşık 2 bin personeli uluslararası misyonlarda görev yürütüyor.
NATO üyesi Almanya, şubattan beri Rusya'yla savaşan Ukrayna ordusuna sadece silah ve ekipman desteği veriyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz martta yaptığı açıklamada, ordunun yeniden yapılandırılacağını açıklamış ve haziranda parlamentodaki oylamada 100 milyar euro tutarında ek savunma bütçesi onaylanmıştı.
Savunma sanayisi, Maliye Bakanlığı'nın henüz gerekli onayları vermemesi nedeniyle henüz Ukrayna'ya aktarılan silah, füze ve mühimmatı yerine koymak için bile gerekli satın alma adımlarının atılmamasından şikayetçi.
Adını açıklamadan Reuters'a konuşan bir savunma şirketi temsilcisi 27 Ekim'de şöyle dedi:
Ukrayna'da savaş kızışıyor ama buradaki prosedürler barış zamanı hızında ilerliyor, bu arada enflasyon parayı eritiyor.
Independent Türkçe, AFP, Reuters, RT