Fransa'da sağcı senatörler, kürtajı anayasal güvenceye alacak tasarıyı reddetti

Yasa tasarısını hazırlayan Senatör Vogel, "Halkın iradesine karşı çıkıyorsunuz" dedi

Fransa, 1975'te kürtajı suç olmaktan çıkarmıştı (AFP)

Fransa'da sağcı senatörler, kürtajın anayasal hak olarak güvence altına alınmasına dair yasa tasarısını reddetti.

Fransa Parlamentosu'nun üst kanadı Senato'da çarşamba günü düzenlenen oturumda, çoğu sağ görüşteki 172 senatör tasarıyı reddederken, 139 senatörse olumlu oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmelerde Marine Le Pen'in Ulusal Birlik partisinden ayrılıp radikal sağcı Eric Zemmour'un Yeniden Fetih Partisi'ne (Reconquete - R!) katılan Senatör Stephane Ravier, tasarıyı "vakit kaybı, tehlikeli ve anlamsız" diye niteledi.

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti ise buna tepki göstererek, "Bir gün iktidara geldiğini düşünüyorum da, bence o zaman kürtaj hakkı bu ülkede ciddi tehlike altına girer" dedi.

Avrupa Ekolojisi - Yeşiller (Europe Écologie – Les Verts / EELV) partisinden Senatör Melanie Vogel'in yazdığı taslak metin kapsamında, Anayasa'ya şu eklemenin yapılması talep ediliyor:

Hamileliğin kişi tarafından isteyerek sonlandırılması hakkını kimse ihlal edemez. Söz konusu haklara özgürce ve etkili şekilde ulaşmak isteyen herkes kanunen koruma altındadır.

Sosyalist Parti'ye bağlı Jean-Jaurès Vakfı'nın bu yaz düzenlediği Ifop anketinde, Fransa'da farklı siyasi çevrelerden katılımcıların yüzde 81'inin kürtajın anayasada güvence altına alınmasını istediği belirtilmişti.

Vogel, Senato'daki oylamada hayal kırıklığına uğradığını belirterek "Bu, Fransa'daki kadınların ve erkeklerin yüzde 81'inin iradesine karşı çıkmak demek" ifadelerini kullandı.
 


Fransa, söz konusu yasa tasarısıyla ilgili çalışmaları, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı anayasal hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını 24 Haziran'da iptal etmesinin ardından hızlandırmıştı.  

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, gelişmenin ardından haziranda yaptığı açıklamada kürtajın anayasal hak olarak tanınması gerektiğini savunmuştu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da kürtaj hakkının Avrupa Birliği'nin temel haklar bildirgesinde yer almasını talep etmişti.

Anaysada değişiklik yapılabilmesi için tasarının hem Senato'dan hem de Ulusal Meclis'ten geçmesi gerekiyor. Parlamentonun iki kanadının da yasayı veto etme hakkı var.

Söz konusu yasa tasarısıyla ilgili 9 Kasım ve 24 Kasım'da iki oturum daha düzenlenecek.



Independent Türkçe, Guardian, CNE

DAHA FAZLA HABER OKU